yle.fi

Mutsis oli apina!

 YLE
> Katso kuvia kulissien takaa
> Katso kuvia Keijo-apina maskeerauksesta

Mutsis oli apina on hulvaton koko perheen tietokilpailu ihmisistä ja muista eläimistä. Se on myös maailmanhistorian ensimmäinen tietokilpailu, jossa kilpailijoille on tehty heidän kantaäitinsä paljastava DNA-testi. Kantaäidit elivät eteläisessä Euroopassa viime jääkauden aikoihin. Julkisuudesta tutut kilpailijat jaetaan joukkueisiin näiden seitsemän kantaäidin mukaan. Kilpailijoiden perimästä saattaa selvitä muutakin mielenkiintoista kuten se, kuka heistä on sukua Alpeilta löytyneelle jäämies Ötzille!

Mutsis oli apina on värikäs, touhuava ja ajoittain äänekäs puolituntinen, jonka aikana kilpailijat joutuvat eläytymään eri eläimiksi ja pohtimaan muun muassa sitä, miksi bonobot harrastavat niin innokkaasti seksiä. Tai miksi banaanikärpäskoiraat yrittävät kosiskella muita koiraita?

Mutsis oli apina sisältää myös maailman lyhyimmän jatkuvajuonisen saippuasarjan nimeltä Rakkautta ja rohtoja. Siinä sairaanhoitajat Martina Mäntylä (Mari Perankoski) ja Jasmin Kemppainen (Linda Zilliacus) kilpailevat charmantin mutta ah niin huikentelevaisen tohtori Rossin (Niklas Häggblom) suosiosta. Viimeistään sarjan nähtyään ihmisen eläimellinen alkuperä on selviö paatuneimmallekin epäilijälle.

Pisteistä Mutsis oli apina -ohjelmassa kilpaillaan apinan raivolla mutta kuten elämässä yleensäkin, luonto saattaa puuttua tietokilpailun kulkuun kesken kaiken. Tästäkin huolimatta kilpailun voittaja saa viikon verran kantaa komeaa Apinain kuningas/kuningatar -titteliä.

Mutsis oli apina sopii kaikille kädellisten lahkoon kuuluville nisäkkäille. Ohjelman sisältämien, evoluutioon liittyvien faktojen takia sitä ei kuitenkaan suositella alle 15-vuotiaille ryhävalaille.

Ohjelma on Yleisradion tiedeohjelmien oma formaatti ja sen juontaa Marko Pulkkinen.

Evoluutioteoria eli kehitysoppi juhlii vuonna 2009 tasavuosia, sillä silloin tulee kuluneeksi 150 vuotta Charles Darwinin Lajien synty -teoksen julkaisemisesta ja 200 vuotta Charles Darwinin syntymästä.

Lähetä linkki

Lähetysaika

Mutsis oli apina! -tietovisa esitettiin YLE TV1:llä syksyllä 2009.

Katso ohjelma Areenassa

YLE Areena

 

Areena
Ohjelmaa ei esitetä tällä hetkellä Areenassa.
> Katso muita ohjelmia Areenassa