Poliisikouluun osa 5

Antti Mäenpää on päässyt Poliisiammattikorkeakoulun (käytämme otsikossa ja osin tekstissä  kansanomaista termiä Poliisikoulu, koska Poliisiammattikorkeakoulu on pitkä kankea - otsikkona POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUUN! ei toimi. Tämä asiasta runsasta palautetta lähettäneille tiedoksi) ja  pääsykokeiden kolmanteen vaiheeseen. Käytännössä se tarkoittaa lääkäritarkastusta ja huumetestiä. Antin mielialat ovat melkoisen korkealla, sillä hän ei enää usko homman karahtavan kiville.

Tampereen Terveystalolla Antilta testataan peruselintoiminnot reflekseineen päivineen ja kaikki on kunnossa kuten nuorella hyväkuntoisella miehellä kuuluukin. Laboratoriossa odottaa enää virtsanäytteen otto. Kun se on ohi ja tulokset saatu koululle, voidaan alkaa odottaa lopullista tuomiota.

Puku tekee poliisimiehen

Odotettu tulos kolahtaa kotona Vaasassa postiluukkuun: Antti on hyväksytty poliisikouluun. Ennen 9.11. alkavaa opiskelua on Antin käytävä vielä koululla sovittamassa eräitä poliisille erittäin tärkeitä varusteita. Siellä hän tapaa myös ylikonstaapeli Juha-Matti Marttilan PolAMK:n valintayksiköstä. Hän perustelee Antin hyväksymistä.

- Antin veli on jo alalla, joten Antin eväät ovat jo entuudestaan hyvät. Sen lisäksi, että hän tuntee alan, hän on motivoitunut, hyväkuntoinen ja on perehtynyt niin taidollisiin kuin tiedollisiinkin osa-alueisiin, Marttila kehuu.

Yhdessä poliisin tekniikkakeskuksen myyjän Raili Mäkelän kanssa Antti sovittaa palveluspukua, kenttäpukua ja asevyötä. Tuleva nuorempi konstaapeli Mäenpää alkaa pikkuhiljaa näyttää poliisilta eikä pelkästään näyttää.

- Heti nämä kamppeet päällä tulee erilainen olo - ihan tunnen miten selkäranka suoristuu, Antti itsekin tuumii.

Nyt se työ vasta alkaa

Marttilan mukaan taantuma ja poliisin työtilanteen paraneminen on tuonut poliisikouluun enemmän hakijoita kuin moniin vuosiin. Poliisi on ammattina ollut paljon myös esillä, mikä on ruokkinut kiinnostusta ja niinpä Antinkin kurssista saadaan pitkästä aikaa kolmiluokkainen.

- Kovan kilpailun kautta on paljon hyviä hakijoita läpäissyt testit. Hakijoita on piisannut niin nuorista juuri lukiosta valmistuneista aina vanhempiin ammatinvaihtajiin asti ja hyvä niin. Monipuoliset työtehtävät tarvitsevat monipuolisia ihmisiä.

Poliisiammattikorkeakoulun keskeyttämisprosentti on hyvin matala, suunnillen 3 - 4 % vuosittain. Tästäkin joukosta suurin osa jättää homman kesken loukkaantumisten, sairastumisten tai äitiysloman vuoksi. Melkoisen motivoituneeseen porukkaan siis pääsee Anttikin nyt opiskelemaan. Ensimmäiset viikot tulevat olemaan opiskelijaksi tottumista, sen jälkeen käydään läpi perusteoriaa, kuten poliisin asema suomalaisessa yhteiskunnassa ja pikkuhiljaa n. 8 viikon opiskelun jälkeen päästään käsiksi käytännön harjoituksiin. Varsinainen koulu Hervannassa kestää 12 kuukautta ja sen jälkeen on edessä 1,5 vuoden mittainen työharjoitteluosio. Tämän jälkeen voi Antti Mäenpääkin varsinaisesti tituleerata itseään poliisiksi!

Mutta sitä ennen on vielä paljon työtä. Kuten Antti itsekin asian toteaa:

- Tuntuu, että yksi etappi on saavutettu mutta tästä se työ vasta alkaa!

Katso Poliisikouluun! osa 5
*

Lue Poliisikouluun!-sarjan aikaisemmista osista täältä:
Osa 1
Osa 2
Osa 3
Osa 4

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä