Miten elämästä selviää, kun tulot puolittuvat?


Nyt kun elämme lomautusten ja irtisanomisten aikaa, on aiheellista pohtia, miten rahat saa riittämään, kun tulot yhtäkkiä pienenevät. Kausittainen tulojen vaihtelu on arkipäivää myös pätkätyöläisille.
Menot pysyvä kuitenkin yleensä suurin piirtein samalla tasolla kuukaudesta tpoiseen: vuokra, lainanlyhennys, vakuutusmaksut, sähkö- ja puhelinlaskut ym. on maksettava ajallaan.
Jokapäiväisestä elämästä voi tulla jatkuvaa ja välillä ankaraakin sentin venyttämistä. Miten se onnistuu? Miten menoja voi karsia silloin kun tuntuu, että kaikki ylimääräinen on jo karsittu?
Tässä jos missä tarvitaan arjen asiantuntemusta!

Läähätykseen kyllästynyt (ei varmistettu) 6.5.2010 07:27

Arvoisat toimittajat ja varsinkin maakúnta uutisten lukijat samoin säätiedotteita lukevat. tämä ei koske kaikkia mutta joita se koskee opettelisitte puhuessanne hengitämään nenän kautta..Ontosi inhottavaa kun sanojen ja lauseiden lomassa vedätte henkaä suun kautta ja useimmat tosi kovaa. harjoittelu tekee mestarin.Tämä viesti toivottavasti menee radioon tiedoksi.Aikaisemmin jo eläkkeelle jääneelle.suositulle ykkösen uutistenlukijalla oli tätä vikaa. Miksi se hengitys pitää vetää niin äänekkäästi sisään päin?Haastateltaviltahan emme voi tätä vaatia.

Kaikuli (ei varmistettu) 1.4.2010 23:57

Tietenkin ensimmäisenä tulee mieleen miten talousmenoja voisi sorjentaa - vuokran, sähkö-,puhelinlaskun ja velan lyhennysten jälkeen ...
On todella vaikeaa silloin, kun on nuoria lapsia - nimen omaan NUORIA ei pieniä - koska nuorilla poikasilla ja tyttösilläkin saattaa olla "suunnaton nälkä!" kun he kotiin tulevat.
Kokemuksestani lapsukaisteni kanssa, olen huomannut, ettei ruon tarvitse olla mitään hienoa, vaan he vain ovat iloisia ja jopa onnellisia siitä, jos äiti tekee vaikka jauhelihasoppaa! Kaalikeitto sekä jauheliha -kaalilaatikko, sekä pelkät itse tehdyt lohkoperunat, tai vain normaalit ruisleivät silloin, kun niihin on mahdollisuus ostaa vaikka kiinankaalia ja/tai mahdollisimman edullisia kurkku-, tomaatti- ym. vastaavia - kasviksia. On tietenkin eri asia jos joku lapsukaisista on allerginen jollekin ruoka-aineelle, niin silloin on syytä ottaa suora yhteys lääkäriin ja vaatia B-todistus lapsen allergiasta, jolloin Kela ja/tai kunnan on otettava se huomioon, varsinkin jos olet työtön tai pitkä-aikaistyötön.

Hylkeenpoika (ei varmistettu) 25.2.2009 20:12

Näitä olen itse toteuttanut jo vuosikausia:
-kävele ja pyöräile alle 10 km matkat. Auto on tarkoitettu isomman porukan kuljetukseen tai pitkiin reissuihin silloin kun julkisilla ei ennätä.
-älä osta muovikasseja
-kerää panttipullot ja tölkit kävelyretken varrelta (pikkukassi mahtuu aina mukaan), muutakin on hyvä napsia roska päivässä-hengessä
-kotona ei tarvita täysvalaistusta
-lue lehdet kirjastossa -tosiaan myös keräyslaatikot tarjoavat mainioita löytöjä
-käytä ainakin isot ja/tai pehmustetut kirjekuoret uudelleen
-kirppis on ajattelevan ihmisen paikka
-asu talossa, jossa on yhteinen sauna ja pyykinpesukone
-älä ikinä heitä ruokaa roskiin
-älä tosiaan syö enemmän kuin tarvitset
-juo vesijohtovettä
-parsi ja paikkaa

Maria Tolppanen (ei varmistettu) 13.2.2009 08:53

Aivan loistavia vinkkejä! Ottakaa yhteyttä suoraan minuun, niin saamme myös kuvattua esittämiänne asioita. Meille ei jää teistä, hyvät ihmiset, kuin nimimerkkitieto, joten en voi itse ottaa yhteyttä. Vinkkinne ovat niin hyviä, että osa niistä kannattaa esittää myös kuvallisesti. Ensi viikko on kuvausviikko, joten nyt rohkeasti meiliä tai puhelinsoitto.
Ystävällisin terveisin Maria Tolppanen, toimittaja, Suomi Express/Pulmat.
Puh. 0400-871412 sähköposti: maria.tolppanen@yle.fi

Saukki (ei varmistettu) 13.2.2009 01:55

Tarkkaile sähkönkulutusta
Tarkkaile vedenkulutusta
Jos käytät alkoholia, vähennä tai lopeta tai sitten tee itse kotioluet ja viinit
Jos poltat vähennä tai lopeta tai siirry käyttämään edullisempaa sätkätupakkaa
Tee kotiruokaa edullisista aineksista: kalakeitto, lihasoppa, kasviskeitto yms. isompia eriä kerrallaan ja pakasta
Lopeta turhien lehtien tilaus. Lehtiä voi bongata kavereilta tai paperinkeräyspisteestä.
Leivo itse leivät, sämpylät yms.
Kiertele kirpputoreilla jos tarvitset jotain kestohyödykkeitä kuten vaatteita, astioita yms.
Autoile vain välttämättömät matkat.
Kilpailuta sähkö ja vakuutukset.
Sähkön säästämiseksi hyvä vinkki: Vietä vapaa-aikoja kynttilän valossa vaikkapa kirjoja lukien tai ystävän kanssa rupatellen. Ilman televisiotakin voi olla.
Käytä sähkösaunaa mahdollisimman vähän.

Elämä ei ole askeettista säästäenkään. Palataan perusarvojen pariin ja pois kerskakulutuksesta.

tuumasta toimeen... (ei varmistettu) 11.2.2009 20:10

Puhelinlaskut saa kuriin jos on nettiyhteys itsellä sekä ystäväpiirissä. Skypellä puhuminen on ilmaista tietokoneiden välillä.

Nyt , kun on aikaa työttömyyden, lomautusten tms. vuoksi on syytä alkaa itse valmistamaan ruoka. Leipomalla myös säästää melkoiset määrät rahaa. Leipien (rieskat, hapanleivät, hiivaleivät), sämpylöiden, pullien, pikkuleipien, piirakoiden jne. osaaminen on vain viitseliäisyydestä kiinni. Kirjastosta löytyy hyviä keitto- ja leivontakirjoja samoin netissä on rajaton määrä erilaisia ruoka- ja leivonta ohjeita.

Usein lehtiä on tilattu vaikka niitä ei pahemmin luettaisikaan. Nyt on syytä tarkastaa lehtitilaukset. Kirjastossa on paljon lukulehtiä. Netti on oiva paikka seurata uutisia. jne.

Niina (ei varmistettu) 11.2.2009 20:04

Mitään lehtiä ei kannata tilata kestotilauksena vuodesta toiseen. Itse olen jo monta vuotta tilannut aikakausilehteä tarjouksesta. Tarjous on yleensä puoleen hintaan normaalista ja joskus jopa alle. Näissä tilauksissa on kyllä ehto, että tilaus jatkuu määräajan jälkeen kestotilauksena. Ennen määräajan umpeutumista olen aina irtisanonut tilauksen. Ja ei mene kauaa, kun lehteä kaupataan uudestaan edullisella hinnalla. Toimii yhtälailla aikakausilehtiin ja sanomalehtiin.

Toinen säästämisen paikka on kaupan lihatiski. Huomisen ja ylihuomisen päiväyksillä olevaa lihaa saa yleensä 50 % alennuksella. Merkittävä säästö pienituloiselle. Kerralla voi ostaa enemmänkin hyviä "tarjoustuotteita" ja pakastaa ne. Sieltä on sitten hyvä ottaa, kun sattuu tarvimaan!

Maria Tolppanen (ei varmistettu) 10.2.2009 15:05

Hei

Koska olemme saaneet Teiltä hyviä ehdotuksia arkimenojen karsimiseksi, päätimme tehdä rahapulman ratkaisemisesta ohjelman.
Jos olet centinvenyttäjä ja osaat säästää arkielämän menoissa, ota yhteyttä, kerrotaan vinkkisi katsojille.
SOITA 0400 871412 tai 06-2298516 tai MEILAA: maria.tolppanen@yle.fi

Tässä taloustilanteessa olemme kaikki samassa veneessä ja juuri Sinun vinkkisi saattaa pelastaa jonkun toisen tosi ahdingolta.

Maria Tolppanen (ei varmistettu) 6.2.2009 15:52

Pidin ehdotuksianne erittäin hyvinä ja toimivina. Voisitteko ystävällisesti ottaa minuun erikseen yhteyttä. T. Maria Tolppanen, toimittaja / Suomi Express.
puh. 0400-871412 sähköposti: maria.tolppanen@yle.fi

Pelivaraa (ei varmistettu) 6.2.2009 09:21

Meidän perheessä kaikki on jo vedetty niin tiukalle, että ainut paikka missä voi enää säästää on ruokakauppa. Harmittaa vain se, että monesti epäterveellinen ruoka on sitä edullista tarjousruokaa. Esim eineshampurilaiset ja pitsat. Hedelmät kalliita. Vinkkinä se, että kannattaa tutkia tarkasti kilohintoja, koska pakkauskoot vaihtelevat ja hinnoissa helposti erehtyy.

Lähetä linkki

Esitysaika

 

 

 

Suomi express Areenassa

YLE Areena

YLE Areena
Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.

> Areenaan

Elävä arkisto

Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä