Miten eroon vanhoista kirjoista?

 Reijo Vuorinen
Mikä on oikea tapa hävittää vanhat kirjat, kysyy Suomi expressin katsoja Pauli Koivula. Hän kirjoittaa, että sekajäte ei tunnu hyvältä ratkaisulta.

Kertokaa, miten te hävitätte esimerkiksi vanhat aikansa eläneet koulukirjat, jotka ovat täynnä vanhentunutta tietoa. Entä minne voi viedä kirjoja, jotka tuntuvat sen verran arvokkailta, että niitä ei malttaisi millään laittaa roskiin. Kuitenkin kirjahyllyyn pitäisi saada tilaa. Voisiko minun turha kirjani olla jollekin toiselle tarpeellinen?

Keksiikö joku kirjoille uusiokäyttöä?

> Katso juttu

Kirjatoukka (ei varmistettu) 30.3.2011 19:10

Vanhoja , tukevia kirjankansia voi käyttää uudelleen kirjansidonnassa. Niitä voi käyttää uusien kansien pohjina ja päälystää ne persoonallisesti. Sisäsivut askarteluun tai paperinkeräykseen.

makiat löylyt (ei varmistettu) 30.3.2011 19:02

Revi kannet irti ja polta kesämökillä saunanuunissa.Sivuista saat huussiin hyvää perseenpyyhintäpaperia!

Kirjatoukka (ei varmistettu) 22.3.2011 14:26

Itselläni oli sama ongelma vuosi sitten, kun muuton yhteydessä piti päästä eroon n. 10-15 metristä melko vanhoja, mutta täysin hyväkuntoisia kirjoja.
Oli romaaneita, novelleja, elämänkertoja, matkakirjoja, runo- ja taidekirjoja yms.

Vain pari divaria oli kiinnostunut tulemaan edes katsomaan, mitä oli tarjolla. Ottivat parhaat päältä ja muita eivät edes ilmaiseksi.

Yritin tarjota niitä vielä sairaaloille ja vanhainkoteihin, mutta ei kuulemma edes kannattanut yrittää!

Loppujen lopuksi Kierrätyskeskus otti ne, kun sai samalla paljon muutakin, mm. kirjahyllyt.

Eipähän sitten onneksi tarvinnut kirjoja ihan roviolle asti kuskata.

asdasdas (ei varmistettu) 16.3.2011 15:29

Koulukirjat ovat ongelmallisia, tärkeintä olisi saada turha painosten uusiminen loppumaan jotta kirjoja voitaisiin kierrättää tehokkaammin uusille vuosikursseille.
Toki vanhentuneita painoksiakin kannattaa yrittää saada kiertoon, esim. kirppisten tai muiden vastaavien kautta muodollisella hinnalla.

Muita kirjoja kannattaa myydä vaikka netin kautta, esim. nettihuutokaupoissa. Joistain kirjoista voi saada hyvänkin hinnan.
Kannattaa ensin tarkastaa millä hinnalla muut myyvät ja millä hinnalla antikvariaateissa myydään.
Jos kyseistä kirjaa on paljon myynnissä ja hinta pieni, sen voi suoraan lahjoittaa vaikka kirppiksen pitäjille myytäväksi.
Antikvariaatit ottavat osan kirjoista myyntiin (ne jotka olettavat saavansa myydyksi), joskin maksavat niistä aika vähän.
Oppilaitokset voivat tehostaa kirjojen poistoa vaikka myymällä niitä 0,5-1 eurolla oppilaille, kuten kirjastoissa tehdään.
Vanhoilla oppikirjoilla voi olla myös hiukan keräilyarvoa, joten niitäkin kannattaa kaupata, varsinkin jos ovat hyväkuntoisia.

Jos kirjat päätyy heittämään pois, niin oikea paikka on paperinkeräysastia. Kovat tai muovitetut kannet tulee kuitenkin irrottaa ja laittaa sekajätteeseen. Pahasti likaiset tai oikein vanhat kirjat voi laittaa kokonaisinakin sekajätteeseen, tai polttaa uunissa tms.

Kuitenkin toivon ettei kukaan tuhoa kirjoja vain sen takia ettei jaksa niitä ruveta kuskaamaan myytäväksi. Joitain kirjoja on niukasti saatavilla ja tieto voi olla kiinnostavaakin, vaikka kirja olisi vanha. Vain sellaiset kirjat joita oikeasti on myynnissä joka antikvariiaatissa muutaman euron hintaan, sopii tuhota. Ja niistäkin hyväkuntoisimmat kannattaisi säästää.
Myös kirjastopoistot, vaikka niitä antikvariaatit eivät juuri huolikaan, saattavat kiinnostaa jotakuta, joten laittakaa nekin myyntiin jos itse kirja on harvinainen, esim. jotkut tietokirjat.

pohjanakka (ei varmistettu) 13.3.2011 13:01

Jos vaikka irrottelisit kirjojen lehdet siististi ja sitten tapetoisit lapsesi huoneen yhden seinän lehdillä.Katse sattuisi usein tapettiin ja opittu tieto kertautuisi päivittäin.

pohjanakka (ei varmistettu) 13.3.2011 12:45

Viime vuoden koulukirjan voi uudistaa kopioimalla kaverilta ns. uudistetut sivut ja liittämällä tieto vanhentuneeseen painokseen.Kirjoissa on usein muutettu vain asiajärjestystä, tieto sinänsä ei ole muuttunut.Harktse ennenkuin ostat uuden painoksen. Opettaja ei voi pakottaa ostamaan uutta.Kirjoista saatava rahallinen hyöty tulee vain kustantajalle, joskus miettii saavatko koulut näistä bonuksia tms.

Lukutoukka (ei varmistettu) 12.3.2011 11:43

Monellle ihmiselle vanhat oppikirjat tuo nostalgisia muistoja kouluajoilta, joita he etsivät kuumeisesti divareista,kirpputoreilta, lehtien palstoilta ja verkkohuutokaupoista. Joten Kirjoja sinne myyntiin, josta voisi tulla sitten hieman rahoitusta luokkaretkiä varten.

Satu Kronholm (ei varmistettu) 10.3.2011 14:41

Muistelen lapsuudestani, että saimme monisteet niistä sivuista, joihin oli tehty muutoksia, korjauksia, päivityksiä jne. eli ei kannata heittää kirjoja pois, jos vain muutama juttu on muutettu...

kauppiaat ja kustantamothan eivät tästä tietenkään pidä...

Pirjo Salonen/Hanski (ei varmistettu) 9.3.2011 21:07

Eikös kirjat ole maatuvaa materiaalia ainakin jos poistaa muovitetut kannet. Siispä pengerrä niillä pihaa
tai käytä vaikka kukkapenkin alusrakennusaineena.

Salme Vaarala (ei varmistettu) 9.3.2011 19:48

www.bookcrossing.com
Bookcrossaus on hyvä tapa antaa vanhalle kirjalle uusi elämä. Ei nyt ehkä koulukirjalle, jos se ei ole mitenkään erikoinen, mutta kaikki muu kirjallisuus käynee.

Erilaiset hoitokodit, kuntien hoivalaitokset yms. saattavat ottaa luettavaa hyllyihinsä.

Kirjoista voi askarrella käsilaukkuja ja korurasioita, varsinkin kauniskantisista, vanhoista, paksuista opuksista.

Kirja käy askartelumateriaaliksi skräppääjille ja atc-korttien tekijöille.

Kirjojen kuvia voi liimailla sopivan kokoiseen kirjaan ja tehdä pienille lapsille kuvakirjoja.

Vanhojen kirjojen kellastuneet sivut ovat kauniita decoupagetöihin ja rasioiden ja lahjapakettien päällystämiseen.

Kirjojen kuvista, loruista,aforismeista yms. voi askarrella kortteihin mukavia kuvia ja sananparsia.

Tosi resulla kirjalla voi sytyttää uunin.

Blogisivuilla tuunataan kirjoistakin kaikenlaista,kannattaa googlettaa erilaisilla hakusanoilla.

Lähetä linkki

Esitysaika

 

 

 

Suomi express Areenassa

YLE Areena

YLE Areena
Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.

> Areenaan

Elävä arkisto

Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä