Miten varaudun etäluentaan?

 Tuula Nyberg
Etäluettavat sähkömittarit yleistyvät kovaa vauhtia. Vuoden 2013 lopussa jo kahdeksallakymmenellä prosentilla Suomen 3,2 miljoonasta sähkönkäyttäjästä pitäisi olla moderni sähkömittari, joka lähettää kulutustietoja sähköyhtiöön reaaliaikaisena.

Tähän asti sähköstä on laskutettu arvion mukaan muutaman kerran vuodessa. Tasauslaskulla on sitten tasoitettu kulutus todellisen tilanteen mukaiseksi kerran vuodessa. Sähkölaskut ovat olleet hyvin ennakoitavissa, mutta nyt tilanne muuttuu.

Uusien mittareiden myötä sähkölaskuja tipahtelee postiluukusta kulutuksen mukaisina kuukauden välein. Talven pakkasilla saattaa omakotitaloaan sähköllä lämmittävä saada huiman laskun, kun taas kesäaikaan pääsee vähemmällä.

Miten tällaiseen kannattaisi varautua? Vai olisiko vanha systeemi sittenkin parempi? Vaan eipä taida itku auttaa sähkömarkkinoillakaan, tavallisen kuluttajan rahapussilla on monta kävijää.

> Katso juttu

Ajattelija (ei varmistettu) 11.9.2011 14:47

Nuo etäluettävat sähkömittarit vievät lopunkin yksitysyyden, ainakin vähän sähköä käyttäviltä. Aamulla kun herääny ja räpsäytän valot päälle, niin tieto tapahtumasta meneen sähkölaitoiksen tietokantaan. Sähkönkulutusta seuraamalla saa helposti selville milloin herään, menen nukkumaan, keitän teetä tai olen poissa kotoa. Ja kenenkähän käyttöön ne tiedot sähkönkulutuksesta sieltä sähkölaitoksesta lopulta päätyvät?

Antero (ei varmistettu) 7.9.2011 19:35

Aikaisemmin tulleessa tv-ohjelmassa kilpailevan yhtiön edustaja kertoi heillä tasaerälaskutuksen säilyvän asiakkaan niin halutessa. Fortumin edustaja kertoi samassa ohjelmassa, että he siirtyvät välittömästi pois tasaerälaskutuksesta eli he yksipuolisesti muuttavat sopimuksen ehtoja ja vielä lain tarkoittamaa käytäntöä vastoin.

Energiatekniikan inssi (ei varmistettu) 7.9.2011 19:31

Etäluettava mittari on nykyaikaa. Jokainen maksaa kulutuksen mukaan. Etäluettavassa järjestelmässä ei tule tasauslaskuja jotka voivat yllättää. Ei autoilijakaan maksa bensakuluja joka kuukausi oletetun mukaan vaan kulutuksen. Jokainen voi pienentää laskuja kulutusta vähentämällä, esim lyhyemmät suihkut, lämpöpumpputekniikka, lämpötilan optimointi, iv-koneen nopeuden puolitus jne.
Jos nyt on vaikea suoriutua laskuista niin mitä se on viiden vuoden päästä, kun energian hinta nousee n. 7% vuodessa.
jos nyt on 3000e niin viiden vuoden päästä se on 4200e

säästö oikeissa paikoissa, lainattu:"esim. kylpyhuoneessa on lattialämmitys, sitä ei kesällä tarvita". hmm. kosteissa tiloissa kannattaa pitää lattialämmitys päällä.

snake (ei varmistettu) 31.8.2011 20:32

Eli hinta ilmoitetaan ostajalle sitten joskus, muutama viikko kaupanteon jälkeen.,.,.eikös olisi kiva, jos käytte ostamassa pari litraa maitoa ja kuun lopussa tulee ilmoitus, että oikeastaan, koska ostitte maidon kello 15:30 oli litran hinta 25 Euroa...Ei sitten muuta kun maksamaan. Jotta tuollainen tuntilaskutukseen siirtyminen olisi edes jotenkin hyväksyttävissä, tulisi sähköyhtiöiden ETUKÄTEEN ilmoittaa seuraavan viikon sähkön hinta sentin sadasosilleen ja joka tunnille. Tällöin kuluttaja voisi ostaa aina sitä edullisinta sähköä...

kirstihelena (ei varmistettu) 31.8.2011 19:19

Kuten edellä on kerrottu, säästämällä valoisaan ja talvea lämpimämpään aikaan sähköä joka tavalla.

Sitten, on huomioitava se sähkönsiirtomaksu lisättynä kuukausimaksulla ja alvilla, tekee aina sähkölaskusta kaksinkertaisen. Tämä sähkönsiirtomaksu ainakin Vattenfalilla on törkeä ja sitä kun ei voi edes kilpailuttaa.

Sivusta mielenkiinnolla seurannut (ei varmistettu) 31.8.2011 18:55

Nuukaile kesällä sähkön käytöstä, missä vaan pystyt turvallisuudesta tinkimättä. Jos esim. kylpyhuoneessa on lattialämmitys, sitä ei kesällä tarvita. Jos mahdollista, tarkista edellisen vuoden laskut ja siirrä "sähkösäästöpossuun" rahaa talven varalle. Toistaalta, nythän sinun ei pitäisi enää saada yllätyslaskuja, kun laskutus perustuu kulutuksen mukaan.
Yksi keino on ehkä jyvittää laskutusväli pienemmäksi.

Lähetä linkki

Esitysaika

 

 

 

Suomi express Areenassa

YLE Areena

YLE Areena
Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.

> Areenaan

Elävä arkisto

Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä