Linkkejä muualle
Suora linja Suomi express –ohjelman katsojien ja tekijöiden välillä!
Pelisääntöjä maatalousalan opiskeluun.
Kauppojen mainospylväiden koko ärsyttää.
Palokunnassa tanssitaan taas.
Suunnittelevatko esteelliset asianosaiset koulujen lopettamista?
Tutustu myös näihin:
A-tuubi
Ajankohtainen kakkonen
A-Talk
A-Studio
A-Zoom
MOT
Silminnäkijä
Muita linkkejä:
Facebook Suomi express -ryhmä
Miten verkot saadaan jään alle?
Talvisaikaan kaloja narrataan pilkkimällä tai jään alla pyytävillä verkoilla. Pulma TeeVee kaipaa neuvoja millaisilla välineillä ja tekniikalla verkot saadaan jään alle.
> Katso video
Esitysaika
Suomi express Areenassa
Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan
Ohjelmassanne 3.3. Arvo Lievonen kaipaili neuvoa, miten verkot saa jään alle. www.verkonuittolaite.fi -sivuilta löytyy ongelmaan vastaus.
Ja minulta henkilökohtaisesti lisää opastusta.
Syksyllä enne jäidentuloa otatveneeseen reulutparinverkon mittaisen uppoavannarun ja painotmolempiin päihinnarua sitten lipullavarustetut pyydysmerkit. Etsithyvänkalapaikan laitauppoavan narunpäähän varaamasi paino sitten painosta pyydysmerkin välinennaru äläjätä paljonlöysää että tuuli ei viekauvas pyydysmerkkiä pohjan painosta. Toisessapäässä narua paino ja pyydysmerkki niinkuin alkupäässä. Jäidentultua sahaat pyydysmerkin irtijäästä nostat painon jonkamukana tuleeverkkonaru laitat verkonpään kiinninaruun menettoiselle merkille sahaat merkin irti nostat painonnukana narun ja vedät verkot jäänalle päihin normaali talvimerkit.
Voi tehdä itse tai ostaa kaupasta uittolaudan. Uittolaudalla on helpoin laittaa verkot jään alle.Viedään jäälle mennessä maalta kaksi noin kolmen metrin pituista latvusta jossa on oksa tyvi puolella. Kun jää on kirkas, tehdään kalan katsomis avanto ja josta voidaan uittolauta työntää jään alle. Mitataan narulla jonka päähän on sidottu pieni paino, veden syvyys. Verkot eivät saa jäädä jäätä vasten.Sitten mitataan jään pinnalla verkon pituus ja lisätään kolmesta viiteen metriin lisää riippuen syvyydestä.Uittolautaan sidotaan kaksi narua. Toisella narulla "vedetään" jousta jäätä vasten,ja äkkiä löysätään niin uittolauta kulkee jään alla. Uittolaudassa on jään pintaa vasten punaisella värillä värjätty alue, jonka näkee jään läpi. Kun mitatun matkan kulkee uittolauta jään alla,teemme kairalla jäähän reijän, ja nostamme vapaana olevan narun jään päälle. Samasta reijästä voidaan tuuralla kääntää uittolauta takaisin päin ja vetää sen pois. Nyt meillä on naru jään alla. Sidotaan verkon pää naruun kalan katsomis avannosta
ja vedetään tehdystä kairan reijästä verkko jään alle. Tehdään kairalla reikä jäähän kumpaankin päähän. Laitamme narut mukana tuotuihin latvuksiin niin ettei ne pääse irti ja sidotaan paino naruihin ja upotamme ne kairan reiästä ja laitamme lunta ja jäätä niin että latvukset pysyvät pystyssä. Sitten "ongimme" narut toisesta reijästä ylös ja sidomme verkon päät niihin kiinni. Molemmat päät samalla tavalla. Katsomis avantoon voidaan laittaa styroxin ja päälle lunta niin ei mene reikä niin paljon jäähän kun menemme katsomaan verkkoa.
Olen ammattikalastaja.Lopetin verkkopyynnin vuonna-82.Käyn joka talvi verkkoja katsomassa aitassa.Tuli erittäin epämiellyttävä tunne,koska ei voinut kokea verkkoja niin tiheään jotta kalat saataisiin siinä kunnossa jotta olisivat ravinnoksi kelpaavia,olivat alushoususillaan ja maitohapossa(30%).Lopetin ja keskityin katiska ja rysäpyyntiin.Aluksi ei tullut 20 %otettavaa muut kasvamaan.Jos olisin lainlaatija lopettaisin verkkokalstuksen konaan lukuunottamatta muikunpyyntiä.Näin saataisiin rysäpyynti kehiitymään ja kasvamaan kalat jotka eivät ole sopivia.Saatas useampi henkilö toimimaan yhdessä, keksimään niksejä ja vähenisi se suomalainen kalakateus.Mikä tärkeintä minun kannalta ettei huonolaatuista kalaa olisi kenenkään ruokapöydässä Metsästyksessä on60 vuotta kielletty rihmapyynti?
...ja kehitetty on melkoinen määrä erilaisia apukeinoja verkkojen kuljettamiseksi jään alle - joka ei nykyaikaisin keksinnöin ole enää edes vaikeaa. Eikä tarvitse edes etsiä osaajaa, kun googlettaa hakusanoiksi "verkkokalastus talvella" ja katselee vaikka valmiita opetusvideoita, pohtien niitten ohjeita omaan käyttöönsä ensi syksyä ajatellen... Ohuemman ja lumettoman syysjään aikana homma hoitaa huomattavan helposti! - Turha noita neuvoja olisi tähän käydä toistelemaan, vaikka omakohtaisia kokemuksia on moneltakin talvelta!
Verkon uitto ja Kokeminen.
Ensin uitetaan ns uittonaru jään alle.
Tapoja on monia. On ns uittolauta, "ropotti"
uittokeloja ja merellä paljon käytetyt uittolapiot.jne. Jokamiehen tavallisin ja ehkä toimivin on ns uittokeppi. Hyvin kelluva puu, tai putki, mieluummin kirkasvärinen esim puun väri.
Kepin pituus voisi olla esim 7 m.Sopiva tulee esim
halkaistusta vähäoksaisesta 18 - 20 mm paksusta 3 -4 tuuman laudasta, joka halkaistaan ja naulataan esim jäällä ko pituuteen. Valitaan kokema-avannon paikka josta verkot koetaan. Samaan avantoon voi tulla useammista suunnista verkkoja.Paikkahan on se josta kaloja arvellan tulevan. Huomaa että rantaan on riittävästi matkaa ja veden syvyys rannassa on riittävä vaikka jäät paksuneekin ja vedenpinta vaihtelee (verkot ei saa koskea jäähän).
Tee riittävän suuri kokema-avanto esim 60 - 80 sm
x50 sm pitempi puoli verkon suuntaan.Laita kelluva värikäs vähintään 4mm paksu naru hyvin kiinni uittokepin perään.Työnnä keppi jään alle suunnattuna suunniteltuun verkon suuntaan.
Koska tiedät kepin pituuden poista lumi jäältä kepin etupään kohdalta Ohuen jään aikana keppi usein näkyy jään läpi. Tee reikä pään kohdalle
koukkaa rautalankakoukulla keppi avannon kohdalle
ja töki sitä haarukkapuulla eteenpäin.Seuraa sen suuntaa , voit sitä hieman haarukkapuulla kääntämällä muuttaa. Jatka samoin toinen pituus ja kolmas pituus.Jos keppisi oli 7m saat kolmella uitolla yhden verkon pituuden eli n 30 m. Yleensä tähän kannattaa laitta 1 -2 m lisää.(verkot eivät aina ole tasamittaisia. Tavanomaisesti yläpaula on n 27 m. Hyvin usein samaan suuntaa/kokemaan laitetaan kaksi verkkoa peräkkäin Uita siis tarvittaessa lisää. Olithan varannut riittävän pitkän uittonarun ja varmistanut että se soljuu vapaasti kepin perässä eikä huku avantoon.
Jos olet varma että pituus on ok, tee kepin etupuolelle reikä ja vedä keppi tästä avannosta jäälle.Jos et ole aivan varma jätä keppi vielä jään alle uittonaru kiinnitettynä keppiin.. Mene kokema-avannolle laita verkko avannon reunalle alapaula veteen reilusti jään alapauolelle. Jos uittonaru on niin pitkä että se nyt ylettää jään päältä takaisin luoksesi voit vetää narulla verkon jään alle olemalla itse kokema-avannolla vahtimassa verkon menoa. Narussa ei saisi olla jatkoksia ja solmuja, silloin se luistaa hyvin. Hyvin valmistellun verkon voi vetää myös sieltä toisesta päästä eikä sitä tarvitse vahtia. Varsinkin konepauloitetut ns kaksoipaulaverkot toimivat erittäin hyvin.
Lisäkeino. Kiinnitä kelluva naru uittokepin kärkestä sen perään Jätä naruun löysää. Kiinnitä uittonaru hyvin kepin perää. (voivat olla samaa narua). Nyt koukkaat 7m reistä keppinarun käsiisi ja siitä hilaamalla keppi siirtyy, tuuralla tai toisella kepillä voit ennen hilaust hyvin muuttaa kepin uittosuuntaa.
Kun verkko on uitettu jään alle, tulee sen päistä laittaa hyvät kokemanarut joista nostamalla saadaan verkon pää jäälle kokemista ja uittonarun kiinnittämistä varten. Kokemanarut on oltava hyvin uppoavia, tarvittaessa lisäpainolla varustettuja.
Itse sijoitan nämä kokemanarut siten ettei ne ole verkon vetosuunnan tiellä mutta ovat lähellä avannon reunaa (20 sm) jolloin koukulla ne on helppo tavoittaa. Ovat siis jään alla koko talven.Narun päät olen sitonut jäällä olevaan verkopaikkan ilmoittavaan merkkirisuun.
Monesti kalat ovat aivan jäänpinnan tuntumassa. Verkko vaoidaan nostaa lähelle jäänpintaa ja irti pohjasta. Vaarana on että yläpaula kuitenkin jäätyy kiinni. Pienikin jäätyminen voi estää verkon kokemisen. Muita konsteja ovat mm pienet naruissa olevat styroks kohot jotla nostavat verkon lähelle jäätä, jäätyy kiinni mutta irtoavat helposti. Nämä hieman vaikeuttaa verkon kokemista.
Talvella verkon tulee olla ns kevyesti pauloitettu ja mieluummin ohutlankainen.
Matikan pyynnissä riimuverkko on lyömätön.
Uittolaudat toimivat uittonarun laitossa myös hyvin jos jää on alta ehjää. Uittolaudalla saadaan hyvin verkonpituus vähillä avannoilla. Jos jää on paksua uittolaudan edut tulevat esille. Uittolaudassakin on oltava kelluvat narut.Jos tässä oli jotain niksiä ok, voit kysyä muutakin.