Linkkejä muualle
Suora linja Suomi express –ohjelman katsojien ja tekijöiden välillä!
Pelisääntöjä maatalousalan opiskeluun.
Kauppojen mainospylväiden koko ärsyttää.
Palokunnassa tanssitaan taas.
Suunnittelevatko esteelliset asianosaiset koulujen lopettamista?
Tutustu myös näihin:
A-tuubi
Ajankohtainen kakkonen
A-Talk
A-Studio
A-Zoom
MOT
Silminnäkijä
Muita linkkejä:
Facebook Suomi express -ryhmä
Onnistuuko kompostointi talvella?
Biojätettä tulee kotitalouksissa ympäri vuoden. Kompostointi on oiva tapa kierrättää, mutta miten se toimii talvella? Kokemuksia ja vinkkejä pakkasen ja lumen keskellä kaivataan.
Esitysaika
Suomi express Areenassa
Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan
Kun ulkotilassa oleva kompostori jäähtyy, täytän viiden litran kanisterin kuumalla vedellä, sujautan sen kaupasta hedelmien mukana tulevaan ohueen muovipussiin, jotta kanisteri säilyisi puhtaana ja laitan sen kompostoriin. Täyttämällä muutaman kerran kanisterissa jäähtyneen veden kuumaan, alkaa kompostori toimia.
Edelliseen vinkkiin vielä... Sähköturvallisuudesta on huolehdittava käyttämällä lämmitintä vain vikavirtasuojan kanssa! Sähköliikkeiltä saa neuvoja/asentajan, jolloin varmistutaan, ettei kompostoijasta tule kompostia.
Hapen saanti on varmistettava pakkasella, jotta kompostoitumisprosessi toimii. Elikkä huolehditaan tuloilma kanavan sulanapysyminen ja poistokanavan aukipysyminen.
Tämän voi hoitaa helpoiten esim. sulanapitokaapelin avulla, joka ei vie sähköäkään paljoa. Pätkäkaapelia kompostin sisään ja homma toimii! Kun komposti on jatkuvasti toiminnassa, niin kanavatkin pysyvät auki pakkasilla. Jääpaakkuja tosi täytyy välillä poistaa, mutta "kompostostaajalla" pikkuhommaa on muutenkin päivittäin. Näitä itsesäätyviä kaapeleita saa sähköliikkestä erilaisia tehoilla n.9W per metri riittää. Lämmettyään komposti ei enää kuluta tehoa kaapelista, joka vain varmistaa kompostorin toiminnan pakkasella (ja jos ei uutta jätettä tarpeeksi). Toki jätettäkin pitää olla, jotta jo kompostoitunutta massaa ei turhaan lämmitä. Eli valmistavara vain odottamaan kesää toiseen kompostoriin....
Kokemus on osoittanut,että tarvii olla kaksi kompostoria.
Useimmat kompostorit jäätyvät talvella ja siksi siellä ei
tapahdu kompostoitumista. Mutta keväällä kompostori
sulaa ja prosessi alkaa uudestaan.
Näin Keski-Suomessa.
Pienessä taloudessa biojätettä syntyy säännöllisesti mutta vähän. Olen ratkaissut ongelman varastoimalla biojätteen tarpeeksi isoon umpinaiseen säiliöön. Keväällä huhtikuun aurinko lämmittää ja sulattaa biomassan. Ennen kuin biojäte alkaa haista käännän kompostin toiseen astiaan ja jokaiseen väliin reilusti kuiviketta.
Kompostointi onnistuu talvella kun kompostoitavaa laitetaan kompostoriin säännöllisesti. Lämmön säilymistä voi auttaa lapioimalla lunta kompostin ympärille lämpöeristeeksi.