To 04.10.2012 @ 15:22Johanna Reen, Elämä pelissä Yle-tuottaja

V niin kuin vastoinkäyminen

Olen saanut miettiä vastausta useampaan ohjelmapalautteeseen, missä ihan oikeutetusti kysytään ”Miksi sitä jankutetaan pienten lasten katseluaikaan?”. Ymmärrän hyvin, että sana särähtää korvaan ja se kuulostaa pahalta. Itse asiassa se oli tarkoituskin. Ei se, että pikkulapset kuulevat rumaa kielenkäyttöä vaan se, että kohderyhmämme kuulee viestin. Se ei kuule, jos puhumme harmituksesta tai nasakasta patituksesta.

Sitä sakkia, jonka tunnetila on laatuaan sellaista, että sitä hoidetaan ryyppäämällä, uppoutumalla työhön, nukkumalla ja syömällä huonosti, ei herätellä kaunistelemalla tai pehmentämällä tunnetilaa. Sana kuvaa kyseistä tunnetilaa osuvasti ja sille on vaikea keksiä korvaavaa. Se kuulostaakin juuri niin ikävältä kuin tunnetila itsessään on.

Perustelunamme ei ollut se, että se on yleistynyt puhekieleen ja osoittaa nuorisolla pilkun paikkaa. Erään lukion terveystiedonopettajan kanssa keskusteltuani, päädyimme siihen, että hän käyttää aloitusshow’ta opetuksessa ja ottaa kyseiseltä tunnilta puhelun minulle. Käymme tämän sanavalintakeskustelun siten, että oppilaat voivat esittää minulle kysymyksiä ja minä vastaan. Otamme tästä tuplahyödyn mediakasvatuksen näkökulmasta ja sitten itse aiheesta – jokaisen olisi hyvä oppia hallitsemaan negatiivisia tunteita ja sietämään arjen vastoinkäymisiä. Siinä aletaan olla julkisen palvelun ytimessä. Mediassa käytetään erilaisia vaikuttamisen keinoja ja tämä oli harkittu sellainen. Haluan vielä lisätä, ettei tämä ole Ylen yleinen linja tästä eteenpäin.

Itse asiaan

Jos keskustelee vakavasti sairaan tai elämästä taistelevan henkilön kanssa, 10 vuotta lisää elinaikaa tuntuu jättipotilta. Tämän verran ja enemmänkin voi kuitenkin tienata vuosia, jos keskittyy suhtautumaan vastoinkäymisiin lungimmin ja tekee muutoksia elämäntavoissa. Se on paljon se.

Ja oikeastaan pieneen muutokseen riittää pelkästään sekin, että kiinnittää huomiota onnellisuuteen. Duodecimin aikaisempina kausina tekemien tutkimusten perusteella tiedetään, että pelkästään Elämä pelissä- testin tekeminen nostaa onnellisuuspisteitä merkittävästi. Yleisradion tv-tuottajana olisin taipuvainen ajattelemaan, että tässä tuloksessa näkyy myös tv-sarjan vaikutus. Elämä pelissä tv-sarjoissa on nähty koskettavia ja poikkeuksellisia kasvutarinoita, joihin on helppo samastua.

Ja jälleen tänä vuonna viisi erittäin rohkeaa päähenkilöä Irina, Nina, Jethro, Oskari ja Kai ottavat haasteen vastaan ja ryhtyvät elämänmuutokseen. Luvassa on suorapuheisuutta ja aitoja oivalluksia elämästä. Voin luvata jokaiselle katsojalle ja osallistujalle jotain liikettä sielun sisimpään. Jos se vieläpä lisää Heimo Langinvainion lanseeraamaa henkistä kimmoisuutta, aina parempi.

Tsemppaan päähenkilöitä osallistumalla itsekin Elämä pelissä- valmennukseen. Kahdeksan viikon valmennuksen jälkeen nähdään, mihin suuntaan kunkin v-käyrä käpristyy.

Tämän tv-sarjan rinnalla kulkee suomalaisen v-indeksin tarina eli suuri ihmiskoe – jokaisella on mahdollisuus osallistua valmennusohjelmaan ja nostaa suomalaisten onnellisuuspisteet nousuun. Tehtävä on haastava kaamosta ja syksyä vasten, mutta ei mahdoton. Olisipa hienoa todeta loppushow’ssa loppiaisena 2013, että suomalaiset suhtautuvat vastoinkäymisiin leppoisammin.

Jotain kuitenkin teimme oikein, koska 200 000 ihmistä on tehnyt testin.


Johanna Reen, Elämä pelissä Yle-tuottaja

7 kommenttia

Hei, kun katsoin ohjelmaa, niin minunkin korvaani vähän särähti tuo v-sanan käyttö, mutta tajusin, että tämän tyyppisessä ohjelmassa pitää olla vahvan sanan käyttö, kuten Johanna kirjoitat. Muuten se ei mene meidän katsojien tajuntaan. Olen kiitollinen tästä ohjelmasta, ja siitä, että siinä voi olla katsojat mukana netin välityksellä. Valitsin itselleni kaksi muutosta vaativaa elämänaluetta ja ne ovat painonhallinta ja liikunta. Hienoa, että saamme myös tsemppausta arjen harmistuksiin. Olen tehnyt jo itselleni suunnitelman noiden kahden asian muuttamiseksi ja myös aloittanut käytännössä toimimaan niiden suhteen.

Tällaiset ohjelmat ovat tosi tervetulleita ja tärkeitä monien hömppäohjelmien rinnalle.
Kiittäen Paula

Minua tuttaavi Elämä pelissä ohjelmassa se, ettei se vieläkään nyt kolmannella tuotantokaudellaankaan noteeraa meitä vammaisia. Testi ei kohdistu meihin eikä yleisössä ollut esimerkiksi pyörätuolin käyttäjiä. Kunpa joskus edes pääsisi lentoasemalle huomaamaan lomalentonsa peruuntuneen tai saisi henkilökohtaista apua tekemään sen voileivän jonkun toisen syötäväksi! Ai niin, ohjelmahan oli tehty ihmisille, joita vammaiset eivät taida ohjelman tuotantoryhmän mielestä olla. Todistakaa, että olen väärässä.

En todellakaan halua kuulla enää yhtään v-sanaa. Ohjelman tavoite on hyvä, mutta sivistymättömällä kielenkäytöllä ohjelman viesti vesittyi. En ole kuullut keneltäkään yhtään positiivista palautetta ohjelmasta juuri tuon kielenkäytön vuoksi.

Hämmästyneenä kuuntelin v sanaa.OTaksuin tulevan hyvän ohjelman,mutta kauhiaa.
Koittakaapa mihen samaa ruhonosaa alkaa käyttämään onnistuuko. Ei miehet niin hölmöjä ole,että hyväksyisivät. Kyrpii...

Vaikka kuinka olet sitä mieltä, että v-sana on tullut puhekieleen jäädäkseen, niin sitä ei silti tarvitse valtakunnallisella kanavalla julistaa, että varmasti kaikki oppisivat sen heti kun kieli vähänkään sanoille kääntyy. Onko meidän pakko hyväksyä huumeetkin, "kun ne kuitenkin ovat tulleet jäädäkseen". Kansakunnan sivistyksen tasosta kertoo paljon sinunkaltaisesi toimittajat, jotka eivät osaa erottaa asiallista tekstiä asiallisessa ohjelmasta ja naista halveksivaa v-tyyliä.

Jos alentuisin sinun sivisytstasollesi, kirjoittaisin kaikki tuntemani kirosanat ja sanoisin, että olet juuri sellainen. Varsinkin naisena en voi mtienkään uskoa, että itse kyväksyisit V....lun eli jos sinulle hoetaan sellaista.

Miksi me katsojat emme saa valita asiallista ohjelmaa asialliselta kanavalta, ilman, että meille syötetään halventavia kirosanoja? Ne, jotka haluavast kuulla sellaisia, hakekoon toiet ohjelmat ja /tai menkööt baariin huutelemaan sellaisia.

Unohtui edellisestä kommentista yksi asia: Johanna Reen, Aiotko muuttaa ohjelmasi nimen vaiko et? Jos et, niin peruutan osallisumiseni ihmiskokeeseen ja kirjoitan sinusta vielä ylen johtajalle.
Terveisin: erittäin palojon nimestä natkuttunut ketuttunut ja suuttunut henkilö, mutta ei v.....ttunut.

Miksi vit....sta pitäisi päästä eroon? Sehän on Suomessa suuri energianlähde ja luomisvoima!

Elinajan jatkumisen hyödystä voidaan myös keskustella! Onko esim. 5 - 6 lisävuotta sänkypotilaana kiireisten hoitajien ruokittavana, känneltävänä ja pestävänä tavoiteltava olotila?

Yksi vit...sen aihe on juuri tämä että ihmisisä yritetään höynäyttää kuntoilemaan ja elämään terveesti jotta jaksavat raataa eläkeikään asti töissä. Ja eläkeikää nostetaan pikku hiljaa ylöspäin jotta työstressin sairastuttamat ihmiset kaatuvat hautaan mahdollisimman pian eläkkeelle jäätyään.

Ja sitten terveiset niille ihmisille jotka eivät kestä kuulla v-sanaa: "Vaihtakaa kanavaa"!!!

On kyllä elämänsisällöstä puute jos pitää illat vahdata televisio-ohjelmista kirosanoja jotta
pääsee niistä sitten valittamaan nettipalstoille ja yleisönosastoille!

Motto: "Eniten vit..taa kaikki! ps. Sain testistä 85 pistettä!!! ;)

Elämä pelissä

Monimediaisen Elämä pelissä -hankkeen blogi.

Lue aiheesta lisää Elämä pelissä -ohjelman kotisivulta.