To 04.10.2012 @ 15:22Johanna Reen, Elämä pelissä Yle-tuottaja

V niin kuin vastoinkäyminen

Olen saanut miettiä vastausta useampaan ohjelmapalautteeseen, missä ihan oikeutetusti kysytään ”Miksi sitä jankutetaan pienten lasten katseluaikaan?”. Ymmärrän hyvin, että sana särähtää korvaan ja se kuulostaa pahalta. Itse asiassa se oli tarkoituskin. Ei se, että pikkulapset kuulevat rumaa kielenkäyttöä vaan se, että kohderyhmämme kuulee viestin. Se ei kuule, jos puhumme harmituksesta tai nasakasta patituksesta.

Sitä sakkia, jonka tunnetila on laatuaan sellaista, että sitä hoidetaan ryyppäämällä, uppoutumalla työhön, nukkumalla ja syömällä huonosti, ei herätellä kaunistelemalla tai pehmentämällä tunnetilaa. Sana kuvaa kyseistä tunnetilaa osuvasti ja sille on vaikea keksiä korvaavaa. Se kuulostaakin juuri niin ikävältä kuin tunnetila itsessään on.

Perustelunamme ei ollut se, että se on yleistynyt puhekieleen ja osoittaa nuorisolla pilkun paikkaa. Erään lukion terveystiedonopettajan kanssa keskusteltuani, päädyimme siihen, että hän käyttää aloitusshow’ta opetuksessa ja ottaa kyseiseltä tunnilta puhelun minulle. Käymme tämän sanavalintakeskustelun siten, että oppilaat voivat esittää minulle kysymyksiä ja minä vastaan. Otamme tästä tuplahyödyn mediakasvatuksen näkökulmasta ja sitten itse aiheesta – jokaisen olisi hyvä oppia hallitsemaan negatiivisia tunteita ja sietämään arjen vastoinkäymisiä. Siinä aletaan olla julkisen palvelun ytimessä. Mediassa käytetään erilaisia vaikuttamisen keinoja ja tämä oli harkittu sellainen. Haluan vielä lisätä, ettei tämä ole Ylen yleinen linja tästä eteenpäin.

Itse asiaan

Jos keskustelee vakavasti sairaan tai elämästä taistelevan henkilön kanssa, 10 vuotta lisää elinaikaa tuntuu jättipotilta. Tämän verran ja enemmänkin voi kuitenkin tienata vuosia, jos keskittyy suhtautumaan vastoinkäymisiin lungimmin ja tekee muutoksia elämäntavoissa. Se on paljon se.

Ja oikeastaan pieneen muutokseen riittää pelkästään sekin, että kiinnittää huomiota onnellisuuteen. Duodecimin aikaisempina kausina tekemien tutkimusten perusteella tiedetään, että pelkästään Elämä pelissä- testin tekeminen nostaa onnellisuuspisteitä merkittävästi. Yleisradion tv-tuottajana olisin taipuvainen ajattelemaan, että tässä tuloksessa näkyy myös tv-sarjan vaikutus. Elämä pelissä tv-sarjoissa on nähty koskettavia ja poikkeuksellisia kasvutarinoita, joihin on helppo samastua.

Ja jälleen tänä vuonna viisi erittäin rohkeaa päähenkilöä Irina, Nina, Jethro, Oskari ja Kai ottavat haasteen vastaan ja ryhtyvät elämänmuutokseen. Luvassa on suorapuheisuutta ja aitoja oivalluksia elämästä. Voin luvata jokaiselle katsojalle ja osallistujalle jotain liikettä sielun sisimpään. Jos se vieläpä lisää Heimo Langinvainion lanseeraamaa henkistä kimmoisuutta, aina parempi.

Tsemppaan päähenkilöitä osallistumalla itsekin Elämä pelissä- valmennukseen. Kahdeksan viikon valmennuksen jälkeen nähdään, mihin suuntaan kunkin v-käyrä käpristyy.

Tämän tv-sarjan rinnalla kulkee suomalaisen v-indeksin tarina eli suuri ihmiskoe – jokaisella on mahdollisuus osallistua valmennusohjelmaan ja nostaa suomalaisten onnellisuuspisteet nousuun. Tehtävä on haastava kaamosta ja syksyä vasten, mutta ei mahdoton. Olisipa hienoa todeta loppushow’ssa loppiaisena 2013, että suomalaiset suhtautuvat vastoinkäymisiin leppoisammin.

Jotain kuitenkin teimme oikein, koska 200 000 ihmistä on tehnyt testin.


Johanna Reen, Elämä pelissä Yle-tuottaja

Pe 14.09.2012 @ 16:57Ari Ylä-Anttila

Positiivisia ajatuksia

Maanantaina olin mielestäni jonkin tärkeän äärellä. Silloin lanseerasimme
julkisuuteen Elämä pelissä 3 -sisältökokonaisuuden ensimmäisen kerran. Ja
esittelimme päähenkilöt. Toinen juontajista Marco Bjuström kommentoi
avaussanojani, että "Ylä-Anttilakin on niin innoissaan, ettei tahdo
puhujapöntössä pysyä". Ja tottahan se on. Toivottavasti into tarttui ja
tarttuu.

Miksi olin ja olen niin innoissani?

Siksi, että uskon meidän asiaamme. Ja se on se, että hyvin tehdyn
reality-tv-sarjan ja ja vahvan verkkosisällön avulla on mahdollista
vaikuttaa ihmisten asenteisiin. Vieläpä niin, että ihmiset voivat parantaa
oman elämänsä laatua. Tarjoamme siihen tietoa ja välineet.

Tämä konsepti on uskoakseni ihan vientikelpoista tavaraa. Olemme jo
onnistuneet myymään tätä parille tv-yhtiölle ja kansanterveystyön
lähettiläämme ovat esitelleet tuloksia kansainvälisillä foorumeilla. Ja
vastaanotto on ymmärtääkseni ollut myönteinen.

Tietenkin kaiken voi tehdä aina paremmin ja koko ajan tehdessä oppii. Tässä
kolmannessa kaudessa on yhdistetty kahden ensimmäisen kauden parhaita
kokemuksia. Ensimmäistä kertaa testin tehnyt saa halutessaan sähköpostiinsa
henkilökohaisen valmennusohjelman. Tämä on julkista palvelua, josta ei enää
erikseen tarvitse maksaa mitään.

Olen myös ylpeä siitä, että kahden ensimmäisen kauden testin tehneet ovat
antaneet tärkeää tietoa kansanterveystyön tarpeisiin. Tätä dataa tutkijat
ovat käyttäneet hyväkseen ja käyttävät koko ajan.
Ja siinäkin on jotain, mitä voi esitellä kansainvälisissä kokouksissa
muille ihmeteltäväksi.

Elämä pelissä ei olisi syntynyt pelkästään Yleisradion voimin. Muttei
minkään muunkaan yhden toimijan. Yleisradio, Tarinatalo ja Duodecim ovat
yhdessä saaneet aikaiseksi enemmän kuin kukaan meistä kolmesta yksin.
Lisäksi meillä on lukuisia tukijoita ja kumppaneita, joita ilman näitä
sisältöjä ei olisi syntynyt. Esimerksiksi Sitra on jo kaksi kertaa ollut
todella merkittävällä panoksella mukana.

Että tällaisesta sitä revitään innostusta.

Ari Ylä-Anttila 13.9.2012

To 26.04.2012 @ 16:27Jukka Heinonen

Elämä pelissä tutki: vitutus on osuvin sana

Suomalaisten mielestä "vitutus" kuvaa osuvimmin takaiskun aiheuttamaa tunnetta

Elämä pelissä pureutuu kolmannella kaudellaan siihen, miten ihmisen kielteisyys vaikuttaa hänen hyvinvointiinsa ja terveyteensä. Ensi syksynä Yle TV1:ssä nähdään 7-osainen ohjelmasarja ja Ylen sivustolla julkistetaan uusi Elämä pelissä –nettitesti. Lisäksi koko kansalle tarjotaan laaja-alaista terveysvalmennusta. Elämä pelissä -hankkeen toteuttavat Yle, Tarinatalo ja Kustannus Oy Duodecim.

 
Hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmasta on kiinnostavaa, miten erilaiset ihmiset kokevat ja käsittelevät vastoinkäymisiä. Ovatko jotkut reagointitavat ”parempia” kuin toiset? Vaikuttavatko koulutus, kulttuuritekijät tai elämänasenne siihen, miten takaiskut kohdataan? Voiko suotuisia tapoja oppia? Aihetta  on alustavasti tutkittu mm. kahdella toisistaan riippumattomalla verkkokyselyllä, joihin vastasi yhteensä 5400 henkilöä.

”Duodecimin tutkijaryhmä on jälleen jalkautunut kansan syvien rivien pariin kartoittamaan tuntoja ja etsimään ratkaisuja terveysriskien välttämiseksi”, kiteyttää lääketieteen tohtori Heimo Langinvainio, joka on tuttu myös aikaisemmista Elämä pelissä -ohjelmista.

Alustava nettikysely paljasti, miten turhautumista ilmaistaan ja missä määrin se vaikuttaa erilaisiin ihmisiin.   Yksi selvitysten kohteista oli se, mitä ilmaisua käytetään kuvaamaan vastoinkäymisten aiheuttamia tunnetiloja.

Kyselyn vastaajia pyydettiin valitsemaan 21 ilmaisun luettelosta kolme osuvinta termiä tunnetilalle, jonka aiheuttaa esimerkiksi lompakon varastaminen, lomamatkan peruuntuminen tai muu vastaavan kokoinen vastoinkäyminen. Suosituin sanavalinta oli ”vituttaa”, jonka valitsi 37 prosenttia vastaajista. Seuraaviksi sijoittuivat ”raivostuttaa” (31%) ja ”ärsyttää” (29%). Sekä miehet että naiset pitivät vituttaa -verbiä osuvimpana. Vastaajien selvä enemmistö arvioi, että tällainen tunnetila kestää yli puoli tuntia.

Kyselyssä selvitettiin myös suomalaisten suhtautumista pienempiin vastoinkäymisiin, kuten avainten unohtamiseen ja kiilailuun. Tällaisissa tapauksissa suosituin nimivalinta tunnetilalle oli ”ärsyttää” (50%).  Jaetulle kakkossijalle nousivat ”harmittaa” ja ”vituttaa” (35%). Lähes kolme neljäsosaa vastaajista arvioi jättävänsä tällaisen pienemmän vastoinkäymisen taakseen alle puolessa tunnissa.

 
Kielteisiä harmittaa useammin ja enemmän

 
Kyselytutkimuksella selvitettiin myös sitä, miten ihmisen elämänasenne vaikuttaa hänen alttiuteensa turhautua sekä turhautumisen aiheuttaman tunnetilan voimakkuuteen, kestoon ja kuormittavuuteen.
 
Aiempien Elämä pelissä -tutkimusaineistojen perusteella ihmisen elämänasenteen positiivisuutta tai negatiivisuutta mittaa erinomaisesti hänen vastauksensa väittämään ”Suhtaudun tulevaisuuteen sangen luottavaisesti”. Kun ihmiset jaettiin vastaustensa perusteella positiivisiin ja negatiivisiin, ilmeni, että kielteiset kokevat selvästi suurempaa harmistusta vastoinkäymisistä kuin myönteiset.
 
Myös vastoinkäymisten aiheuttama tunnetila kestää kielteisillä pidempään kuin myönteisillä. Hieman isompien vastoinkäymisten kohdalla 60 prosenttia kielteisistä koki harmitusta useita tunteja, kun vastaava luku myönteisillä oli vain 34 prosenttia.
 
Kielteisiä myös harmittaa useammin kuin muita. Heistä 27 prosenttia kokee harmitusta aiheuttavia vastoinkäymisiä useammin kuin kerran päivässä, kun taas myönteisistä näin käy vain 6 prosentille. Kyse lienee siitä, että myönteiset eivät yksinkertaisesti edes huomaa harmitella heidän kohdalleen osuneita pienempiä takaiskuja.
 
”Kielteisyys lisää tutkitusti sairastumisriskejä ja lyhentää elinikää. Uskomme, että kun ihmiset saavat tästä tietoa ja oivalluksia sekä parhaassa tapauksessa oppivat, kuinka käsitellä paremmin vastoinkäymisiä, heidän on helpompaa pitää itsestään vähän parempaa huolta. Henkinen hyvinvointi vähentää terveydelle haitallista toimintaa ja tukee terveydelle suotuista käyttäytymistä”, kertoo lääketieteen tohtori Pekka Mustonen Duodecimista.

Elämä pelissä -nettitesti uusitaan niin, että käyttäjä voi sen avulla tutkiskella elämänasennettaan. Testi antaa paitsi elinajanodotteen, myös arvion käyttäjänsä positiivisuudesta tai negatiivisuudesta sekä tietoa sairausriskeistä. Uusittu testi julkaistaan ensi syksynä.

Elämä pelissä tarjoaa ensi syksynä kaikille suomalaisille monipuolista ja yksilökohtaista terveysvalmennusta. Tärkeä osa valmennusta on harjoiteohjelma, joka antaa eväitä hallita paremmin arjen vastoinkäymisiä. Käyttäjä saa valmennusviestit sähköpostiinsa.

Myös Elämä pelissä -tutkimushankkeen yksityiskohtaiset tulokset julkaistaan ensi syksynä.
 
Elämä pelissä -hanke käsitteli ensimmäisellä kaudellaan vuonna 2007 ihmisen eliniän pidentämistä ja toisella kaudellaan vuonna 2009 onnellisuutta. Nyt keskiössä on ihmisen elämänasenteen positiivisuuden tai negatiivisuuden suhde elämän laatuun, terveyteen ja elinikään.

Elämä pelissä tv-tuotantoa tukevat Sitra, Sosiaali- ja terveysministeriö, Mielenterveyden keskusliitto sekä Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton yhteinen Yksi elämä -hankekokonaisuus.
 
 
Lisätietoja antavat:

Ari Ylä-Anttila, tilaaja, Yle, 040 5034 549
Pekka Mustonen, toimitusjohtaja, Kustannus Oy Duodecim, 050 5959 730
Jukka Heinonen, vastaava tuottaja, Tarinatalo, 050 5941 752

Asiasanat: 
Ke 18.04.2012 @ 14:30Jukka Heinonen

Hallitse v-käyrääsi!

EP3-valmennusesite_s1

EP3-valmennusesite_s2

Ensi syksyllä kaikilla suomalaisilla on mahdollisuus aloittaa ainutlaatuinen Elämä pelissä -terveysvalmennus, jonka tarkoituksena on opetella sietämään entistä paremmin vastoinkäymisiä. Arkisemmin kyse on taidosta hallita omaa v-käyräänsä. Laaja-alainen valmennus tukee elämäntavan muuttamista muutenkin terveellisemmäksi.
 
Valmennus järjestetään osana Elämä pelissä –hanketta. Siihen kuuluvat myös YLE TV1:llä esitettävä tv-sarja ja YLEn sivustolla julkistettava uusi Elämä pelissä –testi, jonka päätulos on arvio käyttäjän elämänasenteen positiivisuudesta tai negatiivisuudesta.
 
Elämä pelissä –valmennuksen ovat kehittäneet Duodecimin valitsemat johtavat lääketieteelliset asiantuntijat.
 
Tv-ohjelmassa viisi julkisuuden henkilöä opettelevat sietämään entistä paremmin vastoinkäymisiä ja samalla kohentamaan terveyskäyttäytymistään. Elämä pelissä –tv-sarja muodostuu kahdesta studiojaksosta sekä viidestä realityjaksosta, joissa seurataan päähenkilöiden valmennusta. Tarinatalo tuottaa tv-sarjan yhteistyössä YLEn kanssa.
 
Tavalliset suomalaiset valmentautuvat samaan aikaan tunnettujen päähenkilöiden kanssa. Hyvin tervetulleita ovat myös erilaiset ryhmät: yhdistykset, harrastuspiirit, työpaikat ja kaikenlaiset porukat, jotka haluavat kohentaa yhdessä elämänsä laatua.
 
Voiko siihen kuolla?
 
Vastaus Paavo Väyrysen kuuluisaan kysymykseen ”voiko v-tukseen kuolla?” on ”kyllä”. Vastoinkäymisten sietäminen on vaikeinta kielteisille ihmisille. Kielteinen elämänasenne tutkitusti kurjistaa elämää, altistaa epäterveelliselle elämäntavalle ja alentaa ihmisen elinajanodotetta useilla vuosilla.
 
Elämä pelissä –valmennuksen ydin on sähköpostitse lähetettävä harjoiteohjelma, joka opettaa sietämään paremmin arjen vastoinkäymisiä. Sen lisäksi on mahdollista valita 1-2 muuta ohjelmaa, joita on tarjolla laaja kirjo: mm. painonhallinta, parempi uni, humalajuomisen vähentäminen ja parempi parisuhde. Halutessaan valmennukseen osallistuja voi aloittaa täsmälleen samanlaisen valmennuksen kuin yksi tv-sarjan päähenkilöistä.
 
Elämä pelissä on samalla suuri ihmiskoe, sillä tv-sarjan avausjaksossa kerrotaan, mikä on valmennukseen siihen mennessä ilmoittautuneiden keskimääräinen elämänasenne ja elinajanodote. Sen jälkeen alkaa 8 viikkoa kestävä valmennus, jonka jälkeen valmentautujat tekevät testin uudestaan. Ohjelmasarjan päätösjaksossa selviää, muuttuiko ihmiskokeeseen osallistuneiden asenne positiivisemmaksi ja elinajanodote pidemmäksi.
 
Lisäksi kaikki valmentautujat voivat osallistua Elämä pelissä –facebook-ryhmään, jossa on mukana myös tv-sarjan päähenkilöitä.
 
Porukalla mukaan!
 
Elämä pelissä –valmennus tarjoaa eri ryhmien jäsenille ainutlaatuisen tilaisuuden kohentaa terveyttään yhdessä. Kun ryhmän jäsenet tekevät Elämä pelissä –testin ennen valmennuksen alkua ja sen päätyttyä, niin selviää, miten ryhmän elämänlaatu koheni valmennuksen myötä. Porukka voi myös halutessaan leikkimielisesti kilpailla muiden ryhmien kanssa siitä, minkälaisia testituloksia kukin ryhmä saa ja kenen tulokset paranevat eniten.
 
Ryhmänne voi ilmoittautua Suureen ihmiskokeeseen sähköpostitse osoitteeseen mari.vesala@tarinatalo.fi
 
Lisätiedot:
Kampanjapäällikkö Mari Vesala
puh. puh. 050-5715079 tai 09- 61222029
mari.vesala@tarinatalo.fi

Asiasanat: 

Hermostutko helposti?

Elämä pelissä –hanke pureutuu kolmannella kaudellaan siihen, miten ihmisen kielteisyys vaikuttaa hänen hyvinvointiinsa ja terveyteensä. Elämä pelissä –testi uusitaan niin, että se antaa elinajanodotteen lisäksi arvion käyttäjänsä elämänasenteen positiivisuudesta tai negatiivisuudesta sekä tietoa sairausriskeistä. Osana testin rakentamista tutkitaan sitä, miten erilaiset suomalaiset suhtautuvat arjen vastoinkäymisiin ja miten nämä kuormittavat elämää.

Ensi syyskaudella TV1:llä nähtävän tv-ohjelman päähenkilöt pyrkivät kohentamaan elämänsä laatuaan ja terveyttään mm. opettelemalla sietämään entistä paremmin vastoinkäymisiä. Lisäksi Elämä pelissä tarjoaa ensi syksynä kaikille suomalaisille monipuolista ja personoitavaa terveysvalmennusta, jonka ovat laatineet johtavat asiantuntijat.

Vastaamalla tähän kyselyyn (klikkaamalla tätä linkkiä) autat testin kehittämisestä vastaavaa asiantuntijatyöryhmää heidän työssään!

Päivitys: Allekirjoittanut Ylen Aamu-tv'ssä perjantaina 9.3.

Elämä pelissä

Monimediaisen Elämä pelissä -hankkeen blogi.

Lue aiheesta lisää Elämä pelissä -ohjelman kotisivulta.