Viikon unelma-ammatti



Viikon Iines-ammatti: Amnestyn tiedottaja


"Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö."

Amnesty International on vuonna 1961 perustettu ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminnassa on mukana 160 maata ja yli miljoona jäsentä.

-Mun kaverit on sellasii "pelastakaa maapallo"-tyyppejä, joten heiltä tää kiinnostus Amnestyn toimintaa kohtaan tarttui! Mulle on tärkeää, että Amnesty on riippumaton järjestö, johon kuka tahansa voi liittyä! kertoo Annukka Minkkinen, ennen kuin tapaamme Amnestyn Suomen osaston tiedottajan Tommy Lindgrenin.

Toimistossa on vipinää, seinät täynnä Amnestyn ihmisoikeusraportteja ympäri maailmaa. Tunnelma on kuitenkin rento ja välitön.
- Amnestyssa on jäseniä noin miljoona eri puolilla maailmaa. Suomessa on noin 10 000 ja esimerkiksi Ruotsissa 60 000, kertoo Tommy.
- Amnestyn merkitys Suomessa kasvaa koko ajan. Ihmiset hakevat väyliä voidakseen vaikuttaa siihen, että YK:n julistamat ihmisoikeudet toteutuvat kaikkialla maailmassa ja jokaiselle ihmiselle. Tämä julistus on lähtökohta ja periaate myös Amnestyn toiminnalle.


Amnestyn hyllyihin kerätään ihmisoikeusraportteja ympäri maailmaa. Amnestyn kynttilälogolla varustettu kirje on tuonut toivon vapautumisesta monille mielipidevangeille.

Annukka haluaa tietää, mitä toiminta Suomessa pitää sisällään.
- Suomessa toiminta painottuu kampanjointiin eli vetoomuksien lähettämiseen niihin kohteisiin, joissa sen kulloinkin katsotaan olevan tarpeellista. Vetoomukset ovat kirjeitä tai sähköposteja. Kun mikä tahansa kohde alkaa saada ympäri maailmaa tuhansia, satojatuhansia vetoomuksia sen puolesta, että esim. kyseinen vanki, joka on vangittu mielipiteensä tai rotunsa vuoksi, pitäisi vapauttaa, ei vetoomuksia voida sivuuttaa. Vetoomuksia voidaan lähettää myös kyseisen maan poliittisille päättäjille, kertoo Tommy.
- Miten Amnesty saa tietoa ihmisoikeusloukkauksista? Annukka kysyy.
- Meillä on joka kohdemaassa Amnestyn omia tutkijoita, jotka toimivat yhteistyössä kyseisen maan kansalaisjärjestön kanssa. Amnesty tekee perusteellista työtä, eikä koskaan esitä perättömiä väitteitä, painottaa Tommy ja lisää: "Amnestyn tärkeimpiä tehtäviä on osoittaa, että valtiot eivät voi toimia salassa."

Tommy itse on tehnyt Amnestyssa töitä viisi vuotta ja kuvaa työtä henkisesti ajoittain hyvinkin raskaaksi.
- Pahimpiin tapahtumiin pitää ottaa etäisyyttä, jotta työtä voi jatkaa. Hyviä hetkiä, onnistumisiakin on paljon. Silloin kun saa konkreettisesti tavata henkilön, jonka vapauttamiseen Amnestyn työ on vaikuttanut, se on aina suuri hetki!

- Edelleen Amnestyn jäsenistä on joillain nuorillakin tietty mielikuva, kertoo Annukka:"Usein se kyllä perustuu ihan väärin faktoihin ja oletuksiin. Mutta mä ainakin korjaan heti, jos kuulen jotain puutaheinää."
- Se on hienoa, vastaa Tommy.

Amnestyssä on jäseniä nuorista vanhuksiin ja heistä löytyy lähes kaikkien ammattikuntien edustajia. Nuorten kohdalla pidetään periaatteessa viidentoista vuoden ikää edellytyksenä jäseneksi pääsylle. Siinä iässä useinalkavat ihmisoikeusasiat ensimmäistä kertaa kiinnostaa ja niihin halutaan ottaa kantaa.
- Mua ainakin kiinnostaa ihan uskomattomasti. Varmaan tuun tänne vielä uudelleen, jotain tekemään, Annukka lupaa.
- Tervetuloa!, huikkaa Tommy ja lähtee jatkamaan töitä paperipinojensa keskelle.


...........................................................................................................


Voit tutkia itsellesi sopivia ammatteja oheisista linkeistä:

» Oppisopimuskoulutus

» Työvoimatoimiston AVO-ohjelma, josta saa apua ammatinvalintaan ja löydät testejä.