Viikon unelma-ammatti
VIIKON IINES-AMMATTI: PALOMIES
Palomestari Keijo Mökkönen palotornissa Helsingin Eirassa.
Vantaan VPK:n toiminnassa mukana olevat Henna Hirvonen ja Jonna Björk tutustuivat unelma-ammattiinsa palomestari Keijo Mökkösen opastuksella. Palomiehen ammatti sopii myös naisille, tosin vaatimukset ovat samat kuin miehillekin. Tästä johtuukin, että palonainen on aika harvinainen näky. Naisille ei anneta helpotusta fyysisissä testeissä, sillä tulipalo on tilanteena aina sama niin naisille kuin miehillekin. Tuli polttaa samalla tavalla kaikkia ja tajuton ihminen on pystyttävä kantamaan turvaan tämän painosta riippumatta. Keijo Mökkönen toteaa vielä, että tajuttoman ihmisen kantaminen ei sitten olekaan niitä helpoimpia palomiehen tehtäviä.
Keijo esittelee Hennalle ja Jonnalle palolaitosta.
Palomieheksi haluavalla pitää olle fyysinen ja henkinen tausta kunnossa. Palomiehen tulee olla tasapainoinen henkilö, jolla ei ole mitään pelkotiloja, kuten korkean paikan kammoa. Myös paineensietokyky ja sosiaalisuus ovat välttämättömiä edellytyksiä. Palomieheksi haluava ei kuitenkaan saa olla uhkarohkea, vaan järki on aina oltava mukana kaikessa toiminnassa. Palomiehen tehtäviin kuuluu muutakin kuin pelkästään tulipalojen sammuttamista. Hän osallistuu sairaankuljetus-, asemapalvelu- sekä palonehkäisytehtäviin. Työpäivään sisältyy myös fyysistä harjoittelua sekä kaluston huoltoa. Palomiehen päätehtävä on kuitenkin onnettomuustilanteessa ihmishengen ja omaisuuden pelastaminen.
Palomiehen varusteet ja Henna, joka eläytyy palomiehen rooliin.
Palomies joutuu työskentelemään mitä erilaisimmissa työoloissa, esimerkiksi huoneisto- tai metsäpaloissa, räjähdysonnettomuuksissa, vesivahingoissa tai sortumissa. Joihinkin tehtäviin sisältyy myös vaarallisiin aineisiin tai öljyvahinkoihin liittyvien vaarojen torjumista. Palomies altistuu vaaroille, jotka voivat aiheutua mitä erilaisimmista asioista, kuten tuntemattomista aineista, räjähdyksistä tai putoavista esineistä. Samalla työskennellään raskaissa suojavälineissä ja näkyvyyskin saattaa olla aivan olematon sankan savun keskellä.
Mistä palomies sitten saa kaiken rohkeutensa? Koulutustilaisuuksissa opitaan tietyt menettelytavat, jolloin voi luottaa itseensä sekä välineisiin, jotka ovat käytössä. Palomies ei myöskään ole tai mene koskaan tilanteeseen yksin, vaan ympärillä on aina muita palomiehiä. Palomiehen ammatissa voi edetä osallistumalla erilaisille vapaaehtoisesti suoritettaville kursseille. Tällaisia kursseja ovat esimerkiksi vesisukeltajan kurssi, helikopterityöskentelyn ja kansainvälisen työskentelyn kurssit.
Hälytys on tullut: palomiehet lähtevät pillit ulvoen pelastamaan ihmishenkiä.
Palomiehillä on yleensä epäsäänölliset työajat. Tavallista on , että on yksi vuorokausi töitä ja kolme vuorokautta vapaata. Yöllä hälytysten päivystäjä valvoo ja muut palomiehet saavat nukkua. Heidän täytyy kuitenkin heti hälytyksen tultua olla täydessä toimintavalmiudessa.
Jos on kiinnostunut palomiehen ammatista kannattaa aluksi ottaa selvää oman paikkakunnan VPK:n toiminnasta. Henna ja Jonna oppivat VPK:ssa muunmuassa letkujen käyttöä ja ensiapua. Kun täyttää 18-vuotta ja on käynyt kaikki tietyt kurssit, voi päästä mukaan ihan oikeille keikoille. Palomiehen ammattiin valmistaa Kuopion Pelastusopisto, jossa voi suorittaa pelastajan tutkinnon.