Ensimmäinen kuvattu jakso, ROMANIEN PEILI, valmistui maaliskuussa 2001. Se perustuu tsekkiläisen kirjailijan Margita Reiznerován samannimiseen satuun. Reiznerová on yksi parhaista romaninkielellä kirjoittavista eurooppalaisista nykykirjailijoista, mutta etnisen taustansa vuoksi hän joutui pakenemaan Prahasta vuonna 1996. Samana vuonna hän sai Belgiasta poliittisen turvapaikan. MR toimi Prahassa paitsi kirjailijana, myös kustantajana ja kansalaisoikeusaktivistina.

Yksi sarjan tekijöiden kohtaamista suurimmista haasteista on, miten kertoa nuorelle yleisölle valtakulttuurin ja vähemmistön suhteista tai rasismin vastaisesta kamppailusta vakavasti mutta silti lämpimästi? Romanien suullinen tarinaperinne vetää toisinaan hurjuudessa vertoja Grimmin veljeksille, pahat saavat palkkojaan ja saiturit tuhkaa nenilleen mutta loppujen lopuksi oikeus aina voittaa ja sarjan keskushenkilö, pieni Maruska-tyttö voi viimeisessä jaksossa nukahtaa turvallisin mielin vankkurien hämärään vaikka tosielämässä niin ei käykään.

Toinen sarjan tärkeä tavoite on saavuttaa romanilasten yleisö Suomessa ja maailmalla. Ensimmäinen jakso on tältä osin jo kantamassa hedelmää kun bulgarialainen romanitutkija, prof. Hristo Kuytchikov aloittaa " Romanien Peilin " videolevityksen maansa romanialueiden slummikouluissa vuoden 2001 syksyllä. Suomesssa tehdään historiaa lokakuussa, kun romaninkielelle spiikattu versio julkistetaan ETYJ:n alaisen romanikonferenssin yhteydessä .Näin saa ensi-iltansa ensimmäinen romaninkielinen animaatio koko Euroopassa.?