Romanien tuhatvuotista vaellusta on harvoin merkitty historiankirjoihin. Tarinat sitä vastoin elävät sukupolvelta toiselle muistoina muinaisen Persian aavikkokaupungeista tai Ranskan Mustasta Saarasta joka pakeni vainoojiaan yli Välimeren. Legendat kertovat hirsipuista ja polttorovioista mutta myös rakkaudesta , lumotuista viuluista ja tanssivista karhuista.

Kansainvälinen työryhmä on ohjaaja Katariina Lillqvistin johdolla tehnyt pohjatyötä usean vuoden ajan nyt alkavaan 6-osaiseen nukkeanimaatiosarjaan. Myöhemmin sarjasta leikataan myös tunnin mittainen yhtenäinen elokuvaversio teatterilevitystä ja erikoisesityksiä varten. Mukana tuotannossa on eri maiden tv-yhtiöitä, kulttuurisäätiöitä ja romanijärjestöjä.

Sarja alkaa pienen romanileirin iltapuuhista. Maruska-tyttö leikkii nuotiolla ja tutkii uteliaana isän korjaamaa kärrynpyörää. Mutta aurinko on jo laskemassa ja nukkumaanmenoaika koittaa. Sisällä vaunuissa on isoäiti valmistanut Maruskalle korkean höyhenpatjavuoteen ja sen lämmössä on mukava kuunnella tarinoita aikojen takaa. Keitä romanit ovat? Miksi yhä kierretään paikasta toiseen? Kuka teki ensimmäisen viulun?          


videonäyte 1     videonäyte 2     videonäyte 3