Koko sarjan tunnussävelenä soi Suomen romanien parissa kauan elänyt laulu "Oi ruusuni". Sen tarkkaa syntyaikaa ei tiedä kukaan. Laulusta on olemassa useita muunnelmia mutta kaikkien sanoituksissa toistuu sama kysymys: ”miksi niin varhain kuihtui pois se punainen ruusuni?”

Olen usein miettinyt mitä kaikkea ruusun symboliikka pitää sisällään. Onko se vapauden , rakkauden vai toivon vertauskuva? Kun nyt kirjoitan tätä lukua Prahassa, saa ruusu entistä tummempia sävyjä. Tsekin romanien keski-ikä on valtaväestöä huomattavasti alhaisempi eikä väkivaltainen kuolema ole harvinainen.

Elokuvassa ruusun laulu kuullaan instrumentaalisversiona. Sarjaamme varten sen sovitti ja soitti moravialinen viulisti Karel Holas.

Sarjan musiikin suunnittelu on ollut vaikeaa ja haasteellista mutta samalla antoisaa. Olen etsinyt oikeaa tietä vanhojen arkistojen uumenista , keittiön nurkista ja hiljaisista muistoista tai kivettynyt mikrofonin jatkoksi silloin kun haastateltava on yllättäen tuonut laulaen julki keskitysleirihistoriansa tai syvimmät sydänsurunsa. Olen viettänyt myös toisenlaisia iltoja rakin ja darbukan kantaessa soittoniekkoja eteenpäin kadonneitten kaupunkien porteille tai kauniin Ancan lumottuun metsään asti.