yle.fi


Osa 2: Uusi rytmi

13.11.2011 klo 18:45

Muistikuvaputkesta tuttu Rouva Ruutu vie nyt katsojat keskelle 1960-luvun kotimaista populaarimusiikkia.
Omalla persoonallisella tyylillään Rouva Ruutu paljastaa, millaisena televisio on musiikin lähimenneisyyden näyttänyt. Varovainen täytyy toki olla, sillä ”pop-kultti johtaa huumausaineiden väärinkäyttöön ja irtolaisuuteen”, kuten nimimerkki Psykologi kirjoitti Antenni-lehdessä vuonna 1967.

1960-luku oli toki muutakin kuin pop-kultin nousua ja hiuspehkojen kasvattamista: Rouva Ruutu muistuttaa, että vuosikymmenen alun tv-tarjontaa hallitsi tanssilavakelpoinen jazziskelmä Laila Kinnusineen ja Rauni Pekkaloineen. Beatles ja poppi löysivät kuitenkin nopeasti television, joka uutena perheenjäsenenä veti nimenomaan nuorisoa puoleensa: musiikkiohjelmista tuli monipuolisia, koska haluttiin tarjota katsottavaa koko perheelle. Poppareiden kera sulassa sovussa esiintyivät varhaiset tangomestarit ja jazz-triot.

Vuosikymmenen lopun lähestyessä niin yleisöt kuin esittäjätkin alkoivat eriytyä omiksi ryhmikseen; Rouvan matkassa maistellaan myös vuosikymmenen uusia tuulia, kuten soulia, folkkia ja protestilaulua.

ArkistonäytteetRouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!