yle.fi


Muistikuvaputki - Visailua

Tietokilpailut ovat aina olleet katsojien suosiossa, mutta ”suhde tietoon on jotenkin muuttunut”, kuten rouva Ruutu muotoilee. Aikaisemmin viisaat etsivät vastauksia oikeasti visaisiin kysymyksiin, nykyisin nopeus, arvailu ja osallistujien nolaaminen ovat tulleet tärkeämmäksi kuin tieto tai osaaminen.

Esko Kivikosken kaltaisista tietokilpailusankareista tuli koko kansan suosikkeja ja julkkiksia vielä 1990-luvun lamassakin: kukapa ei muistaisi seitsenkertaista Suomen tietoviisasta Erik Toivasta! Suomen joukkueen pärjäämistä seurattiin kiihkeän intensiivisesti yhteispohjoismaisissa visailuissa Arpa on heitetty ja Kontrapunkti.
Pikkuhiljaa visailut muuttuivat leikkimielisiksi hassutteluiksi, Speden speleiksi ja Talonpojan ralleiksi.

2000-luvun todellisuustelevisio on tuonut kilpailemiseen uutta potkua: hiljaiset tietoviisaat jäävät jalkoihin kun sosiaalisesti ja fyysisesti lahjakkaat selviytyjät lähtevät morsiamen metsästykseen. Monissa uusissa tosi-tv-formaateissa ei enää kilpaillakaan tiedoilla eikä taidoilla, vaan tärkeintä on haalia sympatiaa katsojilta ja tuomaristolta.
Aina 1960-luvulta 1990-luvulle saakka tietovisailujen palkintona oli elintarvike, pihagrilli tai kodinkone. Matkalahjakortti oli jo luksusta. Nykyisin palkintosummat ovat suuria, mutta useimmille kilpailijoille tuntuu riittävän hetkellinen iltapäivälehtijulkisuus.

Elävä arkisto - visailua

Jakson näytteetRouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!