yle.fi


Rouva Ruudun TV-palsta

Rouva Ruutu ei voi valitettavasti ottaa nyt vastaan uusia kysymyksiä.

Kysymyksiä on tullut todella runsaasti, ja ehtiessään Rouva saattaa vastata muutamiin jo saapuneisiin tiedusteluihin. Vaikka Rouva Ruutu tuntee tv-ohjelmien historian ja muistaa oudot yksityiskohdat, kaikkiin arvoituksiin ei valitettavasti Rouvankaan taidoilla löydy vastausta! Televisio-ohjelmien maailma on niin kiehtova ja laaja.

Yleisradion dvd-julkaisut löytyvät YLE Shopista, ja dvd-toiveita voi lähettää sähköpostiin tuote.info@yle.fi.
Uusintoja voit toivoa lähettämällä Yleisradiolle palautetta.

Yy-kaa-koo, nuorten aamuohjelma

Julkaistu: 05.03.2012 - Tiivitaavi

Joskus 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa näkyi sunnuntaiaamuisin nuortenohjelma, jota juonsi ainakin Kosti Kotiranta. Juontajat hyppeli siinä pyjamat päällä. Mikä oli tämä ohjelma? Mitä muita lasten- ja nuortenohjelmia esitettiin niihin aikoihin viikonloppuaamuisin?

Rouva Ruutu vastaa:

Terve, Tiivitaavi!
Kosti Kotiranta, Sami Aaltonen ja Jutta Laven juontelivat unihaalareissaan ohjelmaa Yy-kaa-koo vuosina 1988-90. Ohjelman sisällä nähtiin myös nuorten visailu Sanaleikki, jota Kosti oli alkanut juontaa jo vuonna 1984. Vuonna 1990 Yy-kaa-koo loppui ja sen tilalle tuli makasiiniohjelma Kako Oy. Sen Kakoluolassa häärivät Sirppa Sivori-Asp, Walpuri Valtonen, Sanna Peurakoski ja uutispoika Janne Pöysti. Kakoa tehtiin syksyllä 1990 ja kuusi jaksoa vielä syksyllä 1991. Kosti Kotiranta siirtyi keskiviikkoihin vetämään seikkailupeliä Ioxio.
Noihin aikoihin TV1:n viikonloppuaamut alkoivat mm. opetusohjelmilla, lastennäytelmillä ja Kukkokiekuulla. Toisinaan katseltiin myös Lasten laululipasta tai Satukirjaston aarteita. Iltapäivästä ja alkuillasta tuli sitten nuorille tavaraa muiltakin kanavilta.

Lasten ohjelmat Maahiset ja Viisas luonto

Julkaistu: 11.03.2011 - Turhautunut kaveriporukka R,K ja R

Hei!
Olisi kysyttävää Rouva Ruudulta eräistä vanhoista 90-luvun ohjelmista joita näytettiin Pikku Kakkosessa. Näitä kahta mietittiin isolla porukalla ja kukaan ei muistanut ohjelmien nimiä.
1. Ohjelman alussa oli pelottava musiikki ja siinä kerrottiin maahisista ja niiden kolttosista, esim. kerran oli poika laittanut metsässä maate tasaiselle alustalle ja huomasi myöhemmin että oli nukahtanut maahisten oven eteen ja maahiset nappas sen maan alle. Siellä ne tarjos sille ruoka ja juomaa, joita se ei syöny eikä myöskään sanonut maahisille sanaakaan, koska äiti oli niin neuvonut. Näin poika ei jäänyt maahisten taian alaiseksi vaan se heitettiin tyrmään jossa oli jo joku tyttö joka oli jäänyt taian alle syötyään maahisten pidoissa ruokaa. Poika pakeni sieltä ja lupasi tulla hakemaan tyttöä, jonka se tekikin ja ne eli sitt yhes loppuelämän. Sarjan nimi on siis hukassa.
Ohjelma oli varmaankin täysin suomalainen, ja siinä oli tarinankertoja joka kerto kuvien avulla tapahtumia. Tai oikeastaan ne oli piirroksia ja maalauksia. Musiikkia käytettiin paljon ja kaikki muistaa sen olleen aika hurjaa ja pelottavaa. Kertojan ääni vaihteli miehestä naiseen. Varmoja ei olla tuliko kyseistä ohjelmaa vain pääsiäisen aikaan vai koko vuoden ajan.

2. Katsottiin ala-asteella 1998-99 vuonna näytettiin Yleltä opetusvideota koululaisille, jossa pinkki papukaija keltaisissa housuissa, nimi oli Arttu, kertoi esim. vedenkiertokulusta ja neuvoi menemään luontoon tutkimaan sitä. Tunnarin loppuosa meni jotenkin näin: \"Kun Arttu sanoo Luontoon nyt vaan, viisastumaan. Luontoon nyt vaan OUJEE! Luontoon nyt vaan!\"

Kiitokset vastauksista jos sellainen löytyy!

Rouva Ruutu vastaa:

Heipä hei Turhautuneet!
Vaikka olenkin ajanpuutteen vuoksi joutunut lopettamaan tämän palstan ylläpidon, päätin vastata kysymykseesi, sillä satuin muistamaan molemmat kysymäsi ohjelmat.
Kuusiosainen maahisista kertova piirrostarina oli nimeltään Maahiset, ja se on esitetty Pikku kakkosessa vuosina 1996, 1998, 2002 ja 2007. Viimeksi Maahiset on esitetty syksyllä 2009.
Jännittävästä tekstistä vastaa Eija Timonen ja hiukan pelottavista vesivärimaalauksista Maileena Kurkinen. Lukijaääninä ovat Eriikka Magnusson ja Väinö Vainio.
Papukaija Arttu puolestaan opasti luonnon lainalaisuuksia 13-osaisessa animaatiosarjassa Viisas luonto, joka esitettiin meillä vuonna 1998. Tämän vuonna 1995 tehdyn saksalaissarjan alkuperäisnimi on "Albert sagt... Natur - aber nur!", ja englanninkielisissä maissa (ja You Tubessa) se tunnetaan nimellä ”Albert says... Nature knows best”.
Sarjaan liittyi myös runsaasti luontoaiheisia tehtäviä, joiden parissa voit verestää muistojasi. Hauskaa luontoretkeä!

Taistelevat Virtaset

Julkaistu: 04.05.2010 - Helena Silander

Onko "Taistelevat Virtaset " sarjaa aikomusta lähettää uusintana ?

Olen kuullut vanhemmiltani, että sarja oli tosi hyvä. Itse en tosin ollut silloin vielä syntynytkään, mutta vanhat sarjat ovat tosi hyviä ja kiinnostaisivat kenties monia.

Terveisin Helena Silander

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Helena.
Taistelevat Virtaset oli vajaan puolen tunnin mittainen komediasarja, jota esitettiin vuonna 1970 Mainos-tv:n koko illan viihdepaketissa nimeltä Lauantai-ilta MTV:ssä. Parituntinen kokonaisuus sisälsi Virtasten lisäksi muun muassa musiikkiesityksiä ja ajankohtaisia haastatteluita.
Virtasina kinastelivat Matti Ranin ja Liisa Tuomi.
Koska sarja ei ole Yleisradion, sinun täytyy tiedustella sen uusintaa MTV3:lta.

Kaikki kysymykset:Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!