90-luvun lama nostaa tunteet pintaan

Isä aterialla lapsen kanssa. 1990-luvun lama koetteli monia. Kuva: Juha-Pekka Inkinen, YLE Kuvapalvelu

90-luku oli minulle opiskelijaelämän ja itsenäistymisen aikaa. Yhteiskunnalliset asiat tuntuivat kaukaisilta, vaikka taloudellinen kituuttaminen olikin itsestäänselvää.

”Lama antoi meille eurodiskon, Iiro Viinasen, Kummelin, Hyvät pahat ja rumat, Sepi Kumpulaisen, Metsolat, halvat tuopit, joogalentäjät, grunge-musiikin, kirpputorit, jääkiekon maailmanmestaruuden ja paljon muuta. Minkälaista oli kun EU oli vielä EY, sushi oli kebabia ja internetin korvasi kunnan nuorisotila?”

Kaiken muistelun keskellä ei naurata, kun kuuntelee 90-luvun laman myötä konkurssin tehnyttä miestä. Pahimpina aikoina ranualainen Heikki Kela kaiveli lantit lasten maitoa varten useamman taskun pohjalta tai lähti koko perheen voimin puolukkametsään aamuseitsemältä, jotta ruokaraha saatiin kasaan. Ja kaikki velat maksettiin - kiltisti. Pahimmassa tapauksessa 90-luvun laman uhrit lopettelevat velanmaksua vasta nyt.

Lamastalgia on kahdeksanosainen ohjelmasarja edellisen laman sukupolvikokemuksesta. Runsaan arkistomateriaalin vuoksi sarja ei voida näyttää Areenassa, mutta tarinat elävät.

Onko sinulla omakohtainen lamatarina 90-luvulta? Jaa se muiden kanssa.

Lähetä tarinasi nimellä tai nimimerkillä

Lamastalgia YLE Teemalla perjantaisin 12.2. – 2.4.2010 klo 21.00


Ulla Vuorela


Laman hedelmiä ja epähedelmiä
Tuomas Enbusken blogimerkintä: Laman lapset
Elävä arkisto: Leipäjonot
Elävä arkisto: Sepi Kumpulainen - laulava talonmies
Elävä arkisto: Topless ja tissikulttuuri

Klikkaa kuvagallerian kuvat auki

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä