Detox-villitys valtasi suomalaiset

Detox-kuurien ajatus on puhdistaa mieli ja ruumis syömällä vain tietynlaisia ruoka-aineita. Ruokavaliosta karsitaan pois esimerkiksi sokeri, suola, kofeiini, valkoiset viljat ja eläinkunnan tuotteet.

Kuureista on tullut Suomessakin muoti-ilmiö ja samalla iso bisnes. Niistä puhutaan naistenlehtien sivuilla ja luontaistuotekauppojen hyllyt pursuavat erilaisia detox-tuotteita. Pilleripurkit lupaavat esimerkiksi nopeuttaa kehon puhdistautumista kuona-aineista erilaisten kasvien ja yrttien voimin.

Kuurit myös käyvät kaupaksi. Esimerkkinä suuren maailman tyylistä käy helsinkiläinen Sis.Deli-kahvila, josta sai tilata luomuruokaa sisältävän puhdistusmenun suoraan kotiovelleen. Viidensadan euron hintainen puhdistuskuuri kiinnosti kymmeniä ihmisiä.

- Kiinnostuneita oli enemmän kuin olimme arvioineet. Tämä on koko ajan kasvava ilmiö, ihmiset ovat hyvinvoinnista ja ravinnosta selvästi aiempaa kiinnostuneempia, kahvilan omistaja Anu Syrmä sanoo.

Pilleripurkki ei puhdista

Luomu- ja kasvisruokaa sisältävät terveyskuurit saavat hyväksynnän myös ravitsemustieteen asiantuntijoilta. Väitteet kuona-aineiden poistumisesta herättävät kuitenkin lähinnä ihmetystä, ja puhdistavina markkinoitavat kauppojen ihmepillerit myös kovaa kritiikkiä.

Ravitsemustieteen tutkija Marika Laaksonen Helsingin yliopistosta muistuttaa, että yrttivalmisteiden avulla ei voi poistaa elimistöön mahdollisesti kerääntyneitä myrkkyjä.

- Mikään yksi kapseli ei pysty aktivoimaan esimerkiksi maksan tai munuaisten toimintaa, se on ihan huuhaata, Laaksonen toteaa.

Mielikuva ruumiin ja mielen puhdistamisesta on kuitenkin varsin tehokas. Ehdottomien ruokakuurien suosio saattaakin Laaksosen mukaan selittyä pikemminkin psyykkisillä syillä. Ruokaan liittyy hyvin voimakkaita tunteita, joiden hallitsemiseen kaivataan joskus myös äärimmäisiä tai poikkeavia keinoja.

- Ruoka ja syöminen eivät ole vain fysiologiaa. Niihin liittyy niin paljon erilaisia kokemuksia ja tunneasioita, joiden hallitsemiseen ihmiset hakevat erilaisia tapoja, Laaksonen pohtii.
 

Puhtaasta ruoasta on tullut ylellisyyttä

Detox-kuurien suosio kertoo toisaalta myös siitä, että puhtaasta ruoasta on tullut ylellisyystuote. Kaupan tuoteselosteviidakossa luoviminen vaatii tatoa, ja terveellisestä syömisestä on tullut vaativa taitolaji.

Tätä mieltä on myös helsinkiläinen Nina, joka suunnittelee parin viikon mittaista puhdistuskuuria.

- Varmasti tämä on jollain tasolla muoti-ilmiö. Toisaalta uutista saa lukea yhä useammin siitä, kuinka ruoasta löytyy kaikenlaisia lisäaineita ja muuta kummallista. Siinä mielessä detoxin pohja-ajatus eli ruokavalion puhdistaminen on mielestäni hirveän hyvä, Nina summaa.

3.11.2009 YLE Uutiset / Annastiina Heikkilä / YLE Olotila

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä