Hitaammasta elämäntyylistä hitti maailmalla

Carl Honoré puhuu hitauden vallankumouksesta, sillä hänen mielestään vauhdin hidastaminen on maapallon tulevaisuuden ja ihmisten mielenterveyden kannalta ainoa vaihtoehto.

Honoré ennustaa hitauden-filosofian lyövän itsensä lävitse samalla tavoin kuin feminismi tai ympäristöliike ovat tehneet. Hänen kolme vuotta sitten julkaistu In praise of Slow - kirja on käännetty jo 30 kielelle.

Myönteinen muutos näkyy jo internetissä, jonne on muutaman vuoden aikana syntyntyt tuhansia hitaampaa elämää ylistäviä sivustoja. Tarjolla on hitaampaa ruokaa, matkoja, muotia ja kaupunkeja.auhallisempi elämäntahti ei Honoréen mielestä tarkoita nopeuden täydellistä hylkäämistä vaan tasapainon etsintää. Ylisuoriutumisen paineita voi helpottaa esimerkiksi ruuanlaitolla, joogalla, puutarhanhoidolla tai neulomisella.

Tarpeetonta kiirettä voi puolestaan vähentää sulkemalla kännykän, nettiyhteyden tai television - edes hetkeksi. Rauhallisempi askel, pidempi lounas tai hitaampi seksi antavat palkkioksi makuja ja nautintoja sekä paremman itsetuntemuksen.

Honorén mielestä hitaamman elämän hyödyt ovat mahdollisia myös kaupungissa, sillä kyse on enemmänkin mielentilasta kuin muutosta maaseudun luonnonrauhaan.

Hitaaksi ei voi pyrkiä nopeasti

Kanadalainen, nykysin Lontoossa asuva Carl Honoré kertoo ihailevansa suomalaisten saunakulttuuria ja Helsingin vihreyttä. Toisaalta kolmipäiväisellä Suomen-vierailullaan hän on ollut useita kertoja lähellä jäädä kiireisten, kännykkään puhuvien suomalaisten autojen alle.

Ja kuten arvata saattaa, hitauden vallankumoukselta on turha odottaa nopeutta. Kärsimättömän olisi hyväksyttävä, että hitaasti hyvää tulee:

- Olemme niin kärsimättömiä, että haluamme hitaiksi nopeasti, Honoré toteaa.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä