Huolellinen lämmittely pitää urheiluvammat loitolla

Liikuntatapaturmat käyvät sekä terveydelle että taloudelle kalliiksi.

- Viime vuonna Suomessa sattui 350 000 liikuntatapaturmaa. Itse asiassa vapaa-ajalla sattuneiden liikuntavammojen riski on moninkertainen esimerkiksi työtapaturmiin verrattuna, kertoo UKK-instituutissa toimivan Tampereen urheilulääkäriaseman ylilääkäri Jari Parkkari.

Vaikka liikuntavammat aiheuttivat viime vuonna 125 000 lääkärissäkäyntiä ja 20 000 sairaalahoitojaksoa, Parkkari kumoaa jyrkästi kuluneen hokeman urheilijasta, joka ei tervettä päivää näe.

- Vammat eivät mitenkään automaattisesti kuulu liikuntaan tai urheiluun. Niitä voidaan ja pitää ehkäistä.

Polvi- ja nilkkavammoista yli puolet turhia

UKK-instituutin kehittämispäällikkö, viime syksynä salibandyvammoista tohtoriksi väitellyt Kati Pasanen sanoo, että jos varsinkin palloilulajien harrastajat malttaisivat ennen kentälle säntäämistä lämmitellä oikein ja huolella, suurin osa polvi- ja nilkkavammoista jäisi syntymättä.

- Meillä tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan 66 prosenttia nilkka-ja polvivammoista jää pois, kun alkulämmitelyssä keskitytään tekemään asiat oikein.

Pasasen mukaan huippu-urheilijat yleensä hallitsevat myös oikean lämmittelytekniikan, mutta suuria joukkoja liikuttavassa kuntoilussa ja nuorisoliikunnassa työsarkaa on vielä paljon.

- Alkulämmittelyyn kuuluu juoksua, hyppyjä, kevyitä lihaskuntoliikkeitä ja tasapainoharjoituksia. Tärkeää on, että harjoitukset tehdään oikealla tekniikalla. Juoksuharjoittelussa nilkan pitää työntää juoksijaa eteenpäin, polven pitää olla suorassa linjassa eteenpäin ja keskivartalon hyvässä asennossa.

Alaraajavammat ovat usein harmillisia, koska ne lisäävät muun muassa nivelrikkojen riskiä.

19.2.2010 YLE Uutiset/Ulla Meriläinen/YLE Olotila
 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä