Joululahjapapereista syntyy domino

Domino joulupapereista. Kuva: Strömsö, YLE

Näitä tarvitset

Käytettyjä, kuviollisia joululahjapapereita
Yksiväristä joululahjapaperia
Pahvia (puurohiutale- ja riisipaketit sopivat hyvin)
Kontaktimuovia
Sakset, liimaa, viivaimen ja kynän

Tee näin

Kuva: Strömsö, YLE1. Tee dominokortille malli pahvista. Koko voi olla esimerkiksi 3x6 cm. Avaa puuropaketti tms. saumoistaan ja piirrä mallin avulla pelikortteja. Nurjalta puolelta viivat erottuvat selvemmin!

Leikkaa kortit irti. Kortteja tarvitaan pelaajien määrästä riippuen 25 - 40 kpl.
Kuva: Strömsö, YLE


2. Liimaa pelikortit yksiväriselle joululahjapaperille. Näin kaikkien korttien taustapuoli on samanvärinen.

  

 

Kuva: Strömsö, YLE
3. Tee apuvälineeksi kurkistusruutu. Leikkaa noin 7x7 cm:n kokoinen pahvi ja siihen neliönmuotoinen 3x3 cm:n aukko. Aukko on siis puolikkaan pelikortin kokoinen.

Kuva: Strömsö, YLE


4. Käytä ruutua apunasi ja etsi joululahjapapereista sopivia kuvioita ja hahmoja. Piirrä kurkistusruudun sisäreunoja pitkin apuviivat paperiin ja leikkaa kuvat irti.

Tarvitset 7-10 erilaista kuvaa. Kutakin kuvaa tarvitset useamman kappaleen.
 
Kuva: Strömsö, YLE


5. Liimaa kuvat pelikorttien tyhjälle puolelle – kaksi eri kuvaa rinnakkain jokaiseen korttiin. Muutamassa kortissa voi olla myös sama kuva rinnakkain.

<p>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</p>       <p>&nbsp;</p>       <p>&nbsp;</p>       </td>       <td>       <p>

  

 

6. Leikkaa pelikortit irti. Pelistä tulee kestävämpi, kun päällystät kortit kontaktimuovilla.      

Vinkki: Jos materiaalia jää yli, askartele dominokorteille säilytyslaatikko.
 

 

 

Peliohjeet

Sekoita kortit ja jaa jokaiselle pelaajalle yhtä monta korttia. Nuorin pelaajista aloittaa ja laittaa ensimmäisen kortin pöytään.

Seuraava pelaaja laittaa kortin perään oman korttinsa. Kortissa tulee olla jompikumpi ensimmäisen kortin kuvioista. Jos ensimmäisessä kortissa on kaksi eri kuvaa, on seuraavalla pelaajalla siis kaksi eri vaihtoehtoa.

Peliä jatketaan pituussuunnassa niin, että siitä muodostuu pitkä mato. Kortteja ei siis laiteta allekkain.

Jos pelaajalla ei ole sopivaa korttia, siirtyy vuoro seuraavalle. Se, keneltä loppuvat kortit ensimmäisenä, on voittaja.
 

 

Domino-pelin askarteli Lee Esselström. Lähde Strömsö 25.12.2005

Lisää Strömsön askarteluohjeita

 

kommentit

Todella kiva idea. Tästä saakin hyvän vinkin esim. pienen kummitytön joululahjaan ensi vuodelle.

La, 2009-01-10 19:29

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä