Kriisiperheiden lapset yritetään pitää kotona

Suomessa on vuosittain yli 16 000 lasta sijoitettuna kodin ulkopuolelle. Monen mielestä se on aivan liian paljon. Kunnissa on nyt noussut halu saada lapset pysymään kotonaan sijoittamisen sijaan.

Oulussa lastensuojelun tavoite on vähentää kodin ulkopuolisia sijoituksia sadalla lapsella vuodessa. Tämä tarkoittaa lasten hoitamista kotona sijoituksen sijaan.

Tavoitteen toteutuminen tuo kaupungille miljoonan euron säästöt vuodessa. Samaan suuntaan pyritään mm. Tampereella, Turussa ja Helsingissä.

Säästöjen lisäksi kunnissa etsitään vaihtoehtoa lapsen kasvulle. Perhesiteiden katkaisemista ei pidetä aina välttämättä parhaana ratkaisuna.

- Kodin ulkopuolelle sijoittaminen merkitsee aina lapselle hylkäämisen kokemusta. Nuori tarvitsee vanhempiaan ja sukuaan kasvussa. Laitoslapsi on monesti yksinäinen, sanoo lastensuojelun palvelupäällikkö Siskomaija Pirilä Oulusta.

Sijoitusten vähentämisen lisäksi kunnissa yritetään yhä useammin välttämään lasten sijoittamista laitoksiin. Esimerkiksi Tampereella ja Oulussa alle 12-vuotiaat pyritään aina sijoittamaan perhehoitoon.

Monissa muissa kunnissa tavoitteesta ollaan vielä kaukana.
 

19.2.2010 YLE Uutiset/Hannu Puikkonen/YLE Olotila
 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä