Lääkäri ei suosittele kofeiinitonta kahvia

Ylilääkäri-aluekouluttaja Eino Luostarinen liputtaa kahvin terveydelle myönteisten vaikutusten puolesta. Muutaman kahvikupin nauttiminen päivässä voi antaa suojan 2-tyypin diabetestä vastaa, kertoo Luostarinen.

- On myös viitteitä, että kahvin juonti saattaa olla yksi niistä tekijöistä, jotka hidastavat dementian ilmaantumista.

Aromikkaan juoman ystävän päivä alkaa usein -tai aina- kupillisella kahvia. Kun kuppeja alkaa mennä päivässä toistakymmentä, moni kahvikissa miettii, onko tämä jo liiallista.

- Mikä on kohtuullinen määrä ja mikä vahingollista on ihan yksilöllistä. Siihen vaikuttavat juojan koko ja ikä ja muut tekijät, kertoo Luostarinen.

- Varmaan muutama kupillinen tai mukillinen on kohtuullista, 10 kuppia tai enemmän varmaan aiheuttaa haittavaikutuksia, lääkäri varoittaa liiallisesta kahvin kittaamisesta.

Tavallisin kahvin haittavaikutus on vatsanpurut. Vatsa ärtyy kahvista. Myös muita haittavaikutuksia on.

- Kofeiinilla on tietynlainen virkistävä vaikutus. Unensaanti voi vaikeutua, uni voi tulla huonommin. Ja sydämen syketaajuus kasvaa eli jos on taipumusta rytmihäiriöihin, taipumus niihin kasvaa. Ja pikkuisen verenpainekin nousee, jos juo isoja määriä, lääkäri jatkaa.

Monen tulee juotua nimenomaan aamulla kahvia enemmän, mutta illalla virkistävää kofeiinijuomaa vältellään ja hyvä niin. Suurien määrien vaikutukset ovat suurempia kuin kupin silloin tällöin. Päivätauollakin kahvi virkistää, eikä siinä ole lääkärin mukaan mitään pahaa.

Lue lisää pannukahvista ja kofeiinista YLE Lahden sivulta

19.2.2010 YLE Lahti/YLE Olotila

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä