Martinin hapanleipäohje
Hapanleipäohje
Tee näin:
1. päivä, aamu
100 g ruistaikinanjuurta
100 g ruisjauhoja
200 g vettä
Sekoita ainekset keskenään kulhossa, peitä kulho tuorekelmulla ja jätä huoneenlämpöön.
Ruistaikinanjuuri on jauhosta ja vedestä tehty sekoitus, joka on saanut seistä muutaman päivän ajan. Sinä aikana muodostuu hiivakanta, jota voi käyttää leivän leipomiseen. Ruistaikinanjuuren tekeminen on helppoa.
1. päivä, (myöhäinen) ilta
400 g ruistaikinanjuurta (aamullinen sekoitus)
500 g haaleaa vettä (vähän vähemmän jos et laita taikinaan pähkinöitä)
740 g erikoisvehnäjauhoja
160 g ruisjauhoja
20 g suolaa
Voit lisätä taikinaan myös
250 g kuorittuja viikunoita
200 g hasselpähkinöitä
Sekoita kaikki ainekset hedelmiä ja pähkinöitä lukuun ottamatta keskinopeudella 8 minuuttia. Jos haluat lisätä joukkoon pähkinöitä, hedelmiä tai jotain muuta, lisää ne tässä vaiheessa ja sekoita alhaisella nopeudella noin 3 minuuttia. Peitä kulho kelmulla ja anna seistä yön yli.
2. päivä, aamu
Nyt taikinan olisi pitänyt kohota riittävästi. Omani oli paisunut suunnilleen kaksinkertaiseksi edelliseen iltaan verrattuna. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa niin moneen osaan kuin haluat. Itse tein kaksi melko suurta leipää. Venytä taikinapaloja hieman, taita sitten reunat sisään keskustaa kohti kunnes saat pyöreän, sopivankokoisen pallon.
Jätä leivät nousemaan sauma alaspäin. Omani laitoin ruisjauholla jauhotetun pyyhkeen päälle. Laita leipien päälle toinen pyyhe ja anna kohota noin tunnin ajan, ehkä hieman kauemminkin. Laita uuni kuumenemaan 275 asteeseen.
Ja sitten vain leivät uuniin! Minulla on tapana laittaa vielä hieman vettä tai muutamia jääpaloja uunin pohjalle asettamalleni pellille.
15 minuutin kuluttua laskin lämpötilan 230 asteeseen, avasin uuninluukun ja päästin höyryn ulos. Kun oli kulunut toiset 15 minuuttia, eli kun leivät olivat paistuneet yhteensä 30 minuuttia, paistolämpömittari näytti leipien sisälämpötilaksi 98 astetta. Otin leivät pois uunista.
Tämä on hyvä, turvallinen ja yksinkertainen perustaikina, jota voi muunnella erilaisilla siemenillä, hedelmillä tai pähkinöillä. Mieleni tekisi jo kokeilla muunnelmaa, johon tulee kuorittuja kokonaisia jyviä. Leivästä tulee mehevää, hapanta ja hyvää.
Teksti: Martin Johansson
Suomennos: Jenna Yli-Knuuttila
Lähde: Niklaksen keittiössä 15.4.2009
Martin Johanssonin Pain de Martin -blogi
Ruisleipä syntyy hellin ottein
aiheet
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 0
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 0
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.