Mistä maasta meille tullaan eniten - rakkauden tähden?

Rakkauden tähden, Maria ja Matti. Kuva: YLE

On monimutkaista mitata, mistä ja miksi Suomeen tullaan. Meille tullaan EU:sta ja sen ulkopuolelta, meille tullaan niin pakolaisena, turvapaikanhakijana, työntekijänä kuin avioliitonkin vuoksi - sekä ihan muuten vaan. Lupia myönnetään Suomen edustustoissa, Maahanmuuttovirastossa ja poliisissa.

Hajanaisuutta mittauksiin tuo se, että laskuissa erotellaan suomalaisten avioliitot ulkomaalaisten kanssa sekä Suomessa asuvien ulkomaalaisten avioliitot ulkomaalaisten kanssa.  

Suomen kansalaiset löytävät puolisoita EU:n ulkopuolisista maista eniten Venäjältä, Turkista, Thaimaasta, Somaliasta ja Kiinasta, Maahanmuuttovirastosta kerrotaan. EU:n alueella rakkautensa löytäneistä on omat tilastonsa. Yleisesti ottaen eniten suomalaisten puolisoita tulee EU:n alueelta Virosta ja Ruotsista.

Kaikista vetävin rakkauden maa on Italia - sinne eurooppalaiset liikehtivät tilastollisesti eniten.

Tilastojen mukaan Suomessa asuvat venäläiset ja intialaiset avioituvat paljon ja hakevat siis ahkerasti puolisoita Suomeen entisestä kotimaastaan. Intialaisia työskentelee Suomessa tällä hetkellä runsaasti esimerkiksi it-alalla, ja se näkyy Maahanmuuttoviraston tilastoissa.


Rehellistä rakkautta

Entä milloin naimisiin ei kovasta halusta huolimatta päädytäkään? Kun on aihetta epäillä vilunkia eli lumeavioliittoa. Tapauksia on nykyisin kuitenkin hyvin vähän, noin 100 - 200 vuodessa. Vielä vähemmän on samaa sukupuolta olevien hakemuksia. Niitä Maahanmuuttovirastossa on ollut niin vähän, että aiheesta ei juuri tilastoitavaa saa eikä näin ollen esimerkiksi toimittajan penäämiä tulkintaristiriitojakaan.

Keskimäärin 15 % eli noin 300 haetuista avioliitoista jää vuosittain toteutumatta lupa-asioiden vuoksi. Mutta kukaanhan ei tilastoi sitä, kuka rakastaa ketä ja muuttaa vielä maahankin, mutta ei kerro syytä lupaviranomaisille.


Ulla Vuorela

Rakkauden tähden YLE TV1 perjantaisin klo 21.00

Sarjassa ulkomaalaiset miniät ja vävyt tutustuvat appivanhempiinsa. Lue lisää


Aamu-tv:n haastattelussa Rakkauden tähden -sarjan ensimmäiset päähenkilöt Matti ja Maria. Matti opetteli bolivialaisen kansantanssin, rakkauden tähden.

(Video julkaistu 26.2.2010 klo 08.25, poistuu 28.3.2010 klo 09.25) 

Rakkautta, rakkautta!

Lue juttu Matti ja Maria Aamu-tv:n vieraina

Katso Areenassa Aamusydämellä: Rakkauden perässä Suomeen (video poistuu 23.3.2010)

Akuutin arkisto: Rakkaus sekoittaa aivot

Elävä arkisto: Rakkaus

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä