Siedätyshoito kesää varten pitäisi aloittaa pian

Allergioiden siedätyshoidoista on muodostunut moderni hoitomuoto. Kehittyneet allergialääkkeet toivat siedätyshoitoihin tauon, mutta viime vuosina suosio on jälleen palautunut. Pistossiedätyksenä annettava hoito täytyy aloittaa viimeistään ennen helmikuuta, jotta siitä saa apua kevään siitepölykauteen. Hoito suositellaan aloitettavaksi jo syksyllä.

Kolme vuotta kestävän siedätyshoitojakson avulla parannetaan allergikon sietokykyä allergian aiheuttajaan. Pistoksena annettavan siedätyshoidon vaihtoehdoksi on hiljattain tullut myös suun kautta otettava tabletti.

Oulun yliopistollisen sairaalan sairaanhoitajan Maritta Arolan mukaan siedätyshoitojen kasvanut suosio näkyy kalentereissa.

- Päivät ovat melko tiiviitä ja joskus on vaikea löytää aikaa potilaan seuraavalle käynnille. Siedätyshoidoissa täytyy käydä säännöllisesti jopa viikon välein, joten välillä on hieman hankaluuksia ajan kanssa.


Hoidon jälkeen uni tulee nopeasti

17-vuotias Minna Hongisto on aloittanut siedätyshoidon koivuallergiaansa noin kolme kuukautta sitten. Hongisto odottaa, että hoitokerrat helpottavat hänen oloaan ensi keväänä.

- Siitepölykaudet olivat melko ikäviä, koska silmät vuotivat paljon, aivastutti ja koko ajan oli paha olla. Minulle tuli myös niin paljon ristiallergioita, että esimerkiksi omenaa tai porkkanaa en pysty syömään. Kunpa vielä joskus pystyisin mansikkaa syömään, Hongisto toivoo.

Siedätyshoidon pistospäivänä on tiettyjä rajoituksia. Esimerkiksi voimakas rasitus ja saunominen ovat kiellettyjä.

- Pistoksen jälkeen saattaa joskus vähän kutittaa ja tulla punoitusta. Illalla väsyttää niin paljon, että nukahtaa melko äkkiä.

Siedätyshoitoa ei suositella lieviin allergioihin. Kolme vuotta kestävä hoitojakso on potilaalle työläs, mutta pistossiedätyksestä on saatu hyvät tulokset.

Oulun yliopistollisen sairaalan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, dosentti Tapio Pirilä kertoo, että 90 prosenttia potilaista saa siedätyshoidoista jonkinlaista apua.

- Lähes kaikki potilaat hyötyvät siitä, mutta koskaan ei voi luvata, pääseekö oireista kokonaan eroon. Osa potilaista pääsee lääkkeistä eroon, mutta jotkut tarvitsevat pientä lääkitystä siitepölykauden pahimpana aikana.
 

17.1.2010 YLE Oulu/YLE Olotila
 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä