Sikainfluenssarokotukset ensimmäiseksi hoitohenkilökunnalle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tekee arviot rokotustarpeista epidemian vakavuuden mukaan. Ensimmäisen miljoonan rokotteen erän arvioidaan saapuvan Suomeen syksyllä. Osissa toimitettavat viisi miljoonaa annosta maksavat valtiolle 37 miljoona euroa. Yhdelle rokotteelle jää siten hintaa reilut 7 euroa.

Kansalaisille ilmaista rokotusta tarjotaan tarpeen vaatiessa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Terhi Kilpi:

-Todennäköisesti rokotetta tullaan jossain vaiheessa tarjoamaan kaikille suomalaisille. Mutta missä vaiheessa, se onkin sitten kokonaan toinen juttu. Voi hyvin käydä myös niin, että jos epidemia on sitten isoltakin osalta mennyt ohi, niin silloin läheskään kaikki suomalaiset eivät ole välttämättä enää koko rokotteesta edes kiinnostuneita.

Rokote on ensimmäinen nopeasti kehitetty

Kaiken kaikkiaan valtio on varautunut hankkimaan kaksi annosta rokotetta kaikille suomalaisille. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, kuinka nopeasti rokotteen antama suoja alkaa vaikuttaa ja riittääkö vain yksi annos tarvittavan suojan muodostumiseen.

Sikainfluenssarokote onkin maailmassa ensimmäinen, joka kehitetään ja otetaan käyttöön yhtä nopealla aikataululla. Pikaisesta valmistuksesta huolimatta sillä ei uskota olevan pahoja sivuvaikutuksia.

- Ei ole mitään järkevää syytä ajatella, miksi sillä sellaisia olisi. Mutta luonnollisesti on tärkeää tiedostaa, että silloin jos aletaan rokottaa isoja joukkoja ihmisiä rokotteella, jollaista ei juuri sellaisenaan ole käytetty koskaan, niin aina voi tulla yllätyksiä. Ja se on juuri sellainen asia, jota täytyy sitten rokotteen käytön myötä hyvin tarkasti seurata, että millaista vaikutusta tulee ja ilmeneekö jotain sellaista harvinaista, johon ei ole osattu varautua, sanoo ylilääkäri Terhi Kilpi.

THL valmistautunut sikainfluenssaan hyvin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on Terhi Kilven mielestä varautunut sikainfluessan tuloon huolella.

- Sillä mielin me suhtaudutaan, että me olemme nyt monta vuotta hyvin tähän valmistautuneet ja varautuneet ja kovasti valmiita tekemään töitä, mutta olemme myös varsin luottavaisia siitä, että Suomi selviytyy tästä epidemiasta ihan kunniakkaasti.

 

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä