Superruoka täyttää yhä useamman lautasen
Superfood eli superruoka on ruokatrendi, joka pohjaa ikivanhaan ruoka-aineiden käyttöön. Sen sisältämät ruoka-aineet ovat jo luonnostaan puhtaita ja terveellisiä ja sisältävät runsaasti vitamiineja ja mineraaleja. Tarkoituksena on minimoida turhat lisäaineet ja kalorit ja korvata ne ravintorikkaammilla aineksilla.
- Monia kotimaisia marjoja ja ruokiakin voidaan nimittää superfoodiksi, sanoo kokkolalainen luontaistuotealan yrittäjä Kalle Huistinoja.
- Metsiin jää turhan paljon hyviä raaka-aineita, joita kannattaisi hyödyntää ympäri vuoden sekä tuoreina että pakasteina. Suomalaisista marjoista tehdään nykyään myös paljon rouheita ja jauheita.
Suosikit tulevat kaukaa
Kolme päätuotetta, joista superruuan yhteydessä puhutaan, ovat raakakaakaotuotteet, macajuuri ja gojimarjat.
Tiibetistä tuotavia gojimarjoja pidetään yksinä maailman ravintorikkaimmista marjoista. Perun Andeilla kasvava macajuuri päätyy jauheena superruuan ystävän ruokavalioon mineraalipitoisuutensa vuoksi. Raakakaakaon terveysvaikutukset taas on tunnettu jo pidempään, mikä näkyy tumman suklaan suosion kasvuna, listaa Huistinoja.
Luomun suosiminen on osa supersyömistä - luomuhunajalla voi osin korvata valkoista sokeria. Sokerin ja valkoisen vehnäjauhon liiallisen käytön karsiminen onkin yksi tavoite superfoodin yleistymisen taustalla.
Osana normaalia ruokavalioa
Innokkaimmat elävät pelkillä superruoka-aineksilla, mutta ne toimivat myös normaalin ruokavalion osina.
- Itse söin lounaaksi mysliä auringonkukansiemenillä, gojimarjoilla ja macajauheella. Vain mielikuvitus on rajana, sanoo Kalle Huistinoja.
Keskustelua vaadittavasta päiväannoksesta käydään viljalti, mutta Huistinoja pitää tuotteita turvallisina. Hän suosittelee silti tutustumista superruokaan pienin askelin.
Superfoodin taustalla on myös ekologinen ajattelu - vaikka esimerkiksi marjojen rahtaaminen toisesta maanosasta ei järin ympäristöystävällistä olekaan, myöntää Huistinoja.
16.2.2010 YLE Keski-Pohjanmaa/YLE Olotila
aiheet
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 0
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 0
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.