Tupakointi lisää selkäkivun riskiä

Tulokset osoittivat, että sekä tupakointi että lihavuus lisäsivät selkäkivun vallitsevuutta viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana noin 30 prosenttia. Yhteydet krooniseen kipuun ja hoitoon hakeutumiseen selkäkivun vuoksi olivat voimakkaampia (vallitsevuuden lisäys 40–80 prosenttia). Tupakointi ja lihavuus lisäsivät myös selkäkivun ilmaantuvuutta.

Katsauksen mukaan tupakoinnin lopettaneilla oli enemmän selkäkipua kuin kokonaan tupakoimattomilla, mutta vähemmän kuin tutkimushetkellä tupakoineilla.

– Tämä puhuu sen puolesta, että lopettaminen poistaa haittavaikutuksia ainakin osittain, sanoo tutkimusprofessori Eira Viikari-Juntura Työterveyslaitoksesta.

Tupakointi voi supistaa selkärangan verisuonia ja heikentää kudosten ravitsemusta sekä vaikuttaa selän välilevyjen aineenvaihduntaa sääteleviin geeneihin.

Pitemmällä aikavälillä tupakointi voi johtaa selkärangan verisuonien haitallisiin muutoksiin. Lisäksi tupakointi vaikuttaa veren tulehdustekijätasoon ja voi sitä kautta vahvistaa kipua.

Viikari-Juntura ei osaa suoralta kädeltä sanoa, miksi tupakoinnin vaikutus selkäkipuun korostuu nuorilla.

– Voidaan ajatella, että nuoret ovat herkempiä reagoimaan ja että heillä on muitakin taustatekijöitä, jotka vaikuttavat. Muiden tekijöiden vaikutusta tupakoinnin kanssa pitäisikin selvittää lisätutkimuksin, Viikari-Juntura sanoo.

Ylipaino lisää selkäkipua merkittävästi

Ylipaino (painoindeksi 25–30 kg/m2) oli katsauksen mukaan toinen selkäkivun vallitsevuutta lisännyt tekijä.

Tutkijoiden mukaan selitys voi olla lisääntyneen painon selälle tuottama kuormitus. Lihavuus on yhteydessä myös selän rappeumamuutoksiin, jotka voivat olla selkävaivojen taustalla.

– Ylipainon ja selkäkivun yhteys on erittäin merkittävä, Viikari-Juntura sanoo.

Tulokset pohjautuvat Työterveyslaitoksella tehtyyn kirjallisuushakuun, joka tuotti aiheista yli 5 000 tieteellistä julkaisua. Niistä 81 sisällytettiin tupakoinnin ja 95 ylipainon ja lihavuuden ja selkäkivun yhteyksiä selvittäneeseen katsaukseen.

Tupakointia koskeneista tutkimuksista 40 ja lihavuutta käsitelleistä 33 tutkimusta olivat menetelmiltään riittävän yhtenäisiä ja otettiin mukaan meta-analyysiin, jossa yksittäisten tutkimusten tulokset koottiin yhteen.
 

10.2.2010 Mediuutiset/YLE Olotila

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä