Vuoden Nuori Suunnittelija 2009 ymmärtää vartalon muotoja

Vuoden Nuori Suunnittelija 2009 Anne Törnroos. Kuva: Suomen Messut/Muotimessut 2

Anne Törnroos on valittu Vuoden Nuoreksi Suunnittelijaksi 2009 Helene-mallistollaan. Helene on pienoismallisto nuorten naisten juhla-asuja. Värimaailmaltaan mustan- ja harmaansävyiset juhla-asut sopivat talven iltajuhliin. Myös luonnonvaalea ja hennon vaaleanvihreä ovat malliston tunnusvärejä.

Törnroos osoitti tuomariston mukaan olevansa vahvasti suomalaisesta menneisyydestä ammentava suunnittelija, joka osaa hakea muotoilunsa juuret naisvartalon tutkimisesta. Törnroosin asuissa ei ole haluttu peittää vartalon virheitä, vaan niitä on jopa korostettu villakankaan tekstuurein. Muina materiaaleina Törnroosin kokoelmassa nähdään villakreppiä ja käsinvärjättyä silkkiä. Törnroos on käyttänyt asuissaan myös perinteistä vanukirjontatekniikkaa uudella tavalla.

Törnroosin suunnittelun inspiraatiolähteinä ovat olleet naisten vartalot, joiden esikuvia voi löytää Helene Schjerfbeckin maalauksista. Liiveineen ja liivihameineen Törnroosin mallisto vie tunnelmiltaan muutoinkin 1900-luvun alun juhlapukeutumiseen.

Törnroosin näkemys tämän päivän juhlavaatteesta on tavallaan myös hyvin arkinen. Yhdisteltävyys ja asusteilla leikkiminen tekevät vaatteista ainakin ekologisia: ne muuntuvat eri tarkoituksiin loputtomasti.


Ulla Vuorela
 

www.annetornroos.fi


Helsingin Muotimessut 2009

Vintagehenkisyys, ekologisuus ja ruutu
Vanha ja uusi kohtaavat Muotitehtaassa - katso videot

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä