Asu arjen supersankarille

Minua pyydettiin tekemään asu arjen supersankarille. Ensin mietitytti, miten tekisin hienon asun, jota ei kuitenkaan ole kopioitu sarjakuvasankareiden asuista.

Sain kuin sainkin idean: asusta pitää tehdä niin vallaton, ettei se muistuta Teräsmiestä, Hämähäkkimiestä tai muita tovereita.

 

Tarvikkeet asuun löytyvät helposti lähes jokaisen kotoa ja naamion väritystä muuntelemalla voit loihtia sen ympärille vaikka millaisen super- tai naamiaisasun.

Näitä tarvitset:

 • joustava alusasu (alusasukerrasto tai trikoopaita ja legginsit)
 • kankaiset shortsit
 • (kankainen) vyö
 • valkoista trikoota ja valkoista, silitettävää tukikangasta
 • sakset, ompelulankaa ja silmäneula
 • mattoveitsi
 • mustaa kangasmaalia ja sivellin
 • mustaa askarteluhuopaa/ mustaa trikoota
 • puuliimaa
 • avainlenkkejä ja hakaneuloja
 • erilaisia keittiövälineitä
 • vaaleanvihreää, keltaista ja violettia kreppipaperia
 • liimapuikko ja kynä
 • noin sentin levyistä kuminauhaa
 • kirkkaanvärinen vyötäröessu


Tee näin:

Naamio

 1. Tulosta naamio ja leikkaa se irti. Jos teet naamion alle kouluikäiselle lapselle, sovita mallia lapselle ja tee tarvittavat muutokset. 
 2. Aseta naamiomalli kreppipaperille siten, että venytettäessä paperi joustaa naamion leveyssuuntaan. Leikkaa kreppiperista naamiokappaleita mallin mukaan kuusi - kahdeksan kerrosta, kreppipaperin paksuudesta riippuen. Liimaa kreppipaperikerrokset yhteen liimapuikolla. Se ei kuivu jäykäksi kuten puuliima, joten naamio säilyy elastisena.
 3. Lopuksi voit täsmätä reunat ja silmäaukot mallin avulla. Viimeinen kerros huolittelee reunat ja tekee naamiosta kestävämmän. Leikkaa viimeistä kerrosta varten naamiokappale, joka on noin senttimetrin suurempi kuin yhteen liimatut kerrokset.
 4. Tee reunoihin ja silmänaukkoihin aukileikkauksia ja liimaa aukileikkaukset liimapuikolla naamion taakse. Leikkaa keltaisesta ja violetista kreppipaperista tähtikuviot ja liimaa ne päällekkäin mallin osoittamaan kohtaan. Tee silmän kohtaan aukileikkaukset ja liimaa kuten viimeisessä vihreässä kerroksessa.
 5. Käännä tähtien kärjet nurjalle puolelle ja liimaa ne. Tee mattoveitsellä sivuihin aukot kuminauhalle. Laita kuminauha paikoilleen ja ompele kuminauhan päät käsin.

T-paita

 1. Leikkaa tukikankaasta noin 20 x 30 cm:n kokoinen kappale, jonka kiinnität silittämällä valkoisen trikoon nurjalle puolelle. Leikkaa tuettu trikoo puhekuplaksi. Maalaa reuna tekstiilimaalilla ja anna maalauksen kuivua. Jos teet puserosta pestävän, kiinnitä maalaus pakkauksen ohjeen mukaisesti.
 2. Leikkaa puhekuplan kirjaimet askarteluhuovasta, mikäli teet paidan yhtä käyttökertaa varten. Toki askarteluhuopakirjaimet kestävät useammankin käyttökerran, mutta ne eivät kestä vesipesua joten puhekupla täytyisi irrottaa pesua varten. Askarteluhuovasta leikatut “pikakirjaimet” voi kiinnittää paitaan puuliimalla tai voit ommella ne kiinni käsin. Ompele puhekupla paitaan käsin.
 3. Vinkki: Jos haluat tehdä kulutusta ja huoltoa kestävän tekstin paitaan, toimi näin: Kiinnitä tumma, silitettävä tukikangas mustan trikoon nurjalle puolelle ja leikkaa tekstin kirjaimet näin tuetusta trikoosta. Ompele kirjaimet kiinni puhekuplaan lyhyehköllä koneompeleella. Tällaisen tekstin tekeminen vie hieman aikaa, mutta lopputulos on kestävä ja näin on mahdollista tehdä vaikka minkälaisia tekstipaitoja.

Shortsit, viitta ja muu rekvisiitta

 1. Kiinnitä keittiövälineet vyöhön hakaneuloilla ja avainlenkeillä. 
 2. Sonnustaudu asuun ja laita essuviitta harteillesi.

Asu arjen supersankarille


Ja Aijasta kuoriutuu supersankari!

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

Ohje ja esiintyminen: Aija Rouhiainen
Stillkuvat: Viivi Lehtonen ja Laura Honkimäki
Kuvaus ja leikkaus: Laura Honkimäki

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä