Kesäkanojen hakuun!

Keskeneräinen kanalarakennus. Kuva: Laitakaupungin kanat
Kolme viikkoa sitten lähdimme hakemaan neljää kanaa Nurmijärveltä. Minä ja perheen kaksi pienintä huristelimme matkaan; toinen aikuinen, Erik, jäi kasaamaan kanalaa kotipihalle. Hakupäivä oli sidottu kanankasvattajaperheen reissuun, tuli vähän kiire viimeistellä valmistelut. Kanalarakennuksen pystytys- ja maalausapua värvättiin naapurista ja paikalle harhautetusta sukulaisesta.

Kanalan suunnitelma. Kuva: Laitakaupungin kanat.Kanalarakennuksen piirustukset Erik teki itse. Haimme innoitusta netistä, lyömätön inspiraation lähde on Backyard Chickens. Löysimme googlaamalla myös ihmisten omia tarkasti dokumentoimia projekteja ja monta google sketchup -suunnitteluohjelman ystävää. Laskupää, lyijykynä, kumi, paperi ja viivoitin riittivät meille.
Kanalan rakentaminen. Kuvat: Laitakaupungin kanatKanala on rakennettu kesäkanalaksi, eli siinä ei ole eristeitä, lamppuja tai irtolämmittimiä. Ulkotilaa on aika niukasti ja ulkoilutus on parhaillaan pohdinnan alla. Tutkimme ja tulkitsimme asemakaavasäädöksistä ettei rakennuslupaa tarvita ja päätimme sijoittaa kanalan pikkuruiselle tontillemme mahdollisimman suojaisaan kohtaan. Talon ja kuusiaidan väliin, kadun puolelle.

Paras kehu rakennelmasta oli vappuvieraan kysymys että ”millaisena pakettina kanala tuotiin teille?”

Olimme käyneet aikaisemmin tutustumassa tuleviin kanoihimme. Tutustumisreissu tuntui silloin ehkä liialliselta ja kovin kaupunkilaiselta lähestymistavalta, lapset loikkivat mudassa pikkukenkineen. Meiltä kysyttiin silloin että otatteko heti mukaan vai miten, vaikkei meillä ollut vielä edes paperihommat hanskassa, se oli huhtikuuta. Myöhemmin luin netistä kauhukokemuksia sokkona ostetuista eläimistä ja tajusin että tutustuminen myyjään ja myyntipaikkaan etukäteen oli oikeastaan ollut hyvä. Meidän kanat olivat niin kauniita ja terveitä, kanojen elinolot niin tilavat ja mittavat ettei siinä vaiheessa tullut mieleenkään että joku saattaisi myydä tietämättömille kukkoja kanoina tai välittää sairaita eläimiä eteenpäin.

Kaukaasianpaimenkoira. Kuva: Laitakaupungin kanat

Nurmijärven maalaispihassa oli vastassa korvalehdetön jättiläinen, kaukaasianpaimenkoira, muita elikoita ja ihanat puheliaat lapset.

kommentit

Silläkin koiralla on ollut korvat syntyessään.
Korvien typistäminen on Suomessa ollut kiellettyä jo pitkään, pidempään kuin häntien typistäminen, jota on vielä jonkin aikaa perusteltu metsäkoirien häntävaurioilla. Suurin osa koirista ei kuitenkaan ole mitään metsästäjiä. Typistettyjä korvia tapaa tuontikoirilla (saa korvallisinakin, kun pyytää!), mutta jopa Suomessa syntyneitä käydään tai "käydään" typistämässä mm. Venäjällä, tai lähempänä naapurissa. Suomalaiset eläinlääkärit eivät näitä tee.

Onnea uuteen kanalaan kuitenkin! Halusin kuitenkin tuoda tämänkin esiin, kun puhutaan luonnonmukaisuudesta ja kanojen onnellisuudesta.

>Koirankorvat Ke, 2013-05-29 11:08

Omistajat mainitsivatkin että koira on mitä ilmeisimmin kotoisin Venäjältä koska korvalehdet on poistettu, sellaisena oli tullut heille, eivät itse olisi sitä tehneet. En oikein ymmärrä millä logiikalla korvalehdettömyys tekee koirasta paremman vahtikoiran, eikö korvalehden tarkoitus ole kerätä ääniaaltoja?

- Helena

>Helena Ke, 2013-05-29 19:28

Taitaa suurinsyy typistykseen olla se että korvista kiinniottamalla ja vääntämällä on yksi harvoja tapoja lamaannuttaa vahtikoira. Onneksi suomessa kiellettyjä.

Mitäs maatiaisia teillä nyt sitten on? Itse kasvatellaan hämeenmustia ja niitä kesäkanoiksi vuokraillaankin.

>Jami La, 2013-06-29 16:38

Evira varoittaa internetissä myytävistä broilerin untuvikoista: http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/ajankohtaista/?bid=3468

Tarkan tuontikontrollin vuoksi suomalainen siipikarja on erityisen tervettä.
http://www.hs.fi/paivanlehti/31052013/kotimaa/Kes%C3%A4kana+tuo+paperit%...

>Helena Pe, 2013-05-31 07:08

Eiköhän tuota korvien leikkelyä vahtikoirilta perustella maailmalla sillä, että korvalehdet eivät sitten tapellessa repeile (ja tulehdu puremahaavoista). Eli täysin turhaa silpomista.

>EL To, 2013-06-06 14:26

lisää kommentti

laitakaupungin kanat

Laitakaupungin kanat.

Helena on rekisteröitynyt siipikarjan pitäjä Itä-Helsingistä. Miten ja miksi kaupunkilainen perhe ryhtyi kanalanpitoon? Mitä munista tehdään ja miten kanojen pitäminen tuo tullessaan tiiviisti asutussa taajamassa? Kanalan ensimmäiset kesäasukkaat ovat neljä maatiaiskanaa.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä