Kuinka ulkoiluttaa kanoja kaupungissa?

Halusimme saada kanoille lisää liikkumatilaa ja tuoretta ruohoa masuihin. Ongelma vain oli siinä, ettei meidän pihaa ole mitenkään aidattu. Mistäpä kana tietäisi missä naapurin raja kulkee?

Ensimmäisenä kokeilimme metalliverkkoa, jolla varsinainen kanalakin on verhoiltu. Se on peevelinmoinen materiaali käsiteltäväksi. Liian taipuisaa pysymään itsekseen pystyssä, mutta riittävän jäykkää ollakseen hankala; rullan päissä tököttävät tuhannet piikit valmiina raapiman käsivarsia. Avasimme kaksi kääröä ja tuimme verkot väliaikaisesti kuuseen, pyörään ja pitkiin keppeihin.

Koiranpennun valjaat kanalle. Kuva: Laitakaupungin kanat.

Jotenkin kummassa kaikki kanat pääsivät karkuun ja piiloutuivat kuusiaitaan, yksi juoksi tien yli naapurin pensaaseen ja niin edelleen. Konttasimme kuusiaidassa haravan kanssa hätyyttelemässä kanoja, kunnes lopulta saimme kaikki kiinni ja takaisin kanalaan. Purimme surkean verkkovirityksen. 

Olimme kauan aikaa sitten ostaneet - jollekin pehmolelulle - kirpputorilta kanin talutushihnan. Toinen tytöistä keksi, että eikö kanojakin voisi taluttaa. Tietysti! Vain valjaat puuttuivat. Kävin hakemassa lemmikkieläinkaupasta koiranpennun valjaat kokoa XXS, ja Pöö pääsi testiyksilöksi.

Kanaa puetaan valjaisiin. Kuva: Laitakaupungin kanat.
Kana nokkii valjaita. Kuva: Laitakaupungin kanat.

Pöö yritti nokkia valjaita, kunnes tottui niihin. Talutus toimi sen verran hyvin, että nyt jokaisella kanalla on omat valjaansa, ja kaikki ovat päässeet kokeilemaan ulkoilua. Lapsille piti selittää monta kertaa, kuinka täytyy mennä kanan ehdoilla ja että on eri asia taluttaa kanaa kuin koiraa.

Kanaa talutetaan hihnassa. Kuva: Laitakaupungin kanat.

Ulkoilutus valjaissa vaati kuitenkin hieman liioiteltua läsnäoloa, eivätkä kanat oikein vapautuneet kuopimaan ja kuljeskelemaan. Kyllä aitaus sittenkin pitäisi olla.

Yhtenä päivänä kokosin ihan muissa ajatuksissa lehtikompostia, sellaista vihreää muovitettua ristikkoa, jollaista löytyy pienimmiltäkin puutarhaosastoilta. Käänsin ristikon pystyyn ja hiffasin, että tästähän se tehdään. Halpaa kuin saippua ja helppo taitella kasaan. Maastoutuu nurmikkoonkin.
 Kanat pihalla. Kuva: Laitakaupungin kanat.

Kattamatonta aitausta täytyy vahtia, mutta onneksi piha on niin pieni, että vahtiminen hoituu myös puutarhahommien lomassa. Kuten tässä alla, aurinkoa ottaessa. Kahdesti kana on lentänyt aidan yli, mutta ulkoiltu on jo yli kymmenen kertaa, joten julistaisin tämän toimivaksi.

Vahtimassa kanoja. Kuva: Laitakaupungin kanat.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

laitakaupungin kanat

Laitakaupungin kanat.

Helena on rekisteröitynyt siipikarjan pitäjä Itä-Helsingistä. Miten ja miksi kaupunkilainen perhe ryhtyi kanalanpitoon? Mitä munista tehdään ja miten kanojen pitäminen tuo tullessaan tiiviisti asutussa taajamassa? Kanalan ensimmäiset kesäasukkaat ovat neljä maatiaiskanaa.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä