Espanjalaisversio liha-makaronilaatikosta

Macuronilaatikko. Kuva: Macu Díaz

- Alma-tyttäreni piti anopin makaronilaatikosta niin paljon, että halusin oppia tekemään tätä herkkua itsekin. Ensimmäisen kokkauskerran jälkeen päätin kuitenkin kokeilla, voisiko makaronilaatikon tehdä niin, että tykkäisin siitä itsekin, selittää Macu Díaz.

Macu ei halua mitenkään nöyryyttää suomalaisia makaronilaatikkoasiassa. Hänen versionsa on aika lailla vaativampi kuin perinteinen suomalainen, aikaa sen tekemiseen kuluu enemmän. Espanjalaisversion kokkaus aloitetaan lihaliemen keittämisellä luista.

Macun suomalainen mies on ylpeä, että puoliso innostui kehittelemään suomalaista perinneruokaa. Díaz-Sakkisen perheelle hitaasti valmistuva macuronilaatikko on sunnuntairuokaa, jota nautiskellaan hyvän viinin kera.

Muita Macun suosikkeja suomalaisesta ruokapöydästä ovat uudet perunat, savustettu kala ja sienikastike. Macu syö mielellään aamupalaksi suomalaista ruisleipää marmeladilla. 

- Meillä syödään usein myös lihapullia, jotka tehdään suomalaisella reseptillä, mutta paistetaan espanjalaisittain upporasvassa oliiviöljyssä. Tarjoamme lihapullat suomalaisittain kuivina. Espanjassa ne tarjoillaan aina kastikkeessa.

- Suosikkidrinkkimme on Gazpacho Finlandia eli hyvin juokseva gazpacho: kylmä tomaattikeitto ilman leipää ja siihen loraus Finlandia-vodkaa, keksii Macu vielä kytköksen Suomen ja keittiönsä välille.

Macuronilaatikko:

Makaronilaatikko italialaisittain. Kuva: Riiko Sakkinen

Mausteliemi:

  • sian ja naudan luita
  • sian, naudan ja kanan lihaa
  • läskiä (yhteensä 2 kg)
  • porkkanoita
  • kaalia
  • purjoa
  • naurista
  • selleriä (vihanneksia yhteensä alle 1 kg)
  • reilu pari litraa vettä

Keitetään painekattilassa kaksi tuntia ja annetaan jäähtyä. Jos keitetään ilman painetta niin keittoaika saa olla ainakin kaksikertainen. Avataan kattila ja poistetaan rasva päältä. Lämmitetään niin että siitä tulee taas nestemäistä. Vihannekset ja luut heitetään pois. Liha säästetään ja siitä tehdään croquetas - kroketteja. Liemi siivilöidään.

Sofrito:

  • oliiviöljyä
  • sipulia
  • purjoa
  • porkkanaa
  • suolaa
  • tomaattipyree

Ison paistinpannun pohja peitetään oliiviöljyllä. Lisätään sipulit ja paistetaan sipuli kypsäksi. Lisätään purjo, porkkana ja suola. Lopuksi tomaatti.

Makaronilaatikko italialaisittain. Kuva: Riiko Sakkinen


Makaronit:

  • liemi
  • sofrito
  • 1 kg makaronia

Yhdistetään noin kolmasosa mausteliemestä ja sofrito. Loppu liemestä säästetään seuraavaan kertaan tai muihin ruokiin. Liemen voi myös pakastaa. Keitetään 45 minuuttia. Suristellaan  tasaiseksi sauvasekoittimella.

Makaronit keitetään hyvin kypsiksi niukahkossa liemessä.

Makaronilaatikko italialaisittain. Kuva: Riiko Sakkinen


Liha:

  • oliiviöljyä
  • 1 kg jauhettua naudanlihaa
  • sipulia
  • suolaa

Ison paistinpannun pohja peitetään oliiviöljyllä. Paistetaan sipuli. Lisätään jauheliha ja kypsennetään. Lisätään suola.

Liha ja makaronit sekoitetaan ja laitetaan uunivuokaan. Päälle juustoa. Paistoaika noin 1 tunti, 200-asteisen uunin alatasolla.

Mausteeksi suomalaisittain ketsuppia.

Makaronilaatikko italialaisittain. Kuva: Riiko Sakkinen

 

Makaronilaatikko italialaisittain. Kuva: Riiko Sakkinen

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä