Espanjalaisversio liha-makaronilaatikosta
- Alma-tyttäreni piti anopin makaronilaatikosta niin paljon, että halusin oppia tekemään tätä herkkua itsekin. Ensimmäisen kokkauskerran jälkeen päätin kuitenkin kokeilla, voisiko makaronilaatikon tehdä niin, että tykkäisin siitä itsekin, selittää Macu Díaz.
Macu ei halua mitenkään nöyryyttää suomalaisia makaronilaatikkoasiassa. Hänen versionsa on aika lailla vaativampi kuin perinteinen suomalainen, aikaa sen tekemiseen kuluu enemmän. Espanjalaisversion kokkaus aloitetaan lihaliemen keittämisellä luista.
Macun suomalainen mies on ylpeä, että puoliso innostui kehittelemään suomalaista perinneruokaa. Díaz-Sakkisen perheelle hitaasti valmistuva macuronilaatikko on sunnuntairuokaa, jota nautiskellaan hyvän viinin kera.
Muita Macun suosikkeja suomalaisesta ruokapöydästä ovat uudet perunat, savustettu kala ja sienikastike. Macu syö mielellään aamupalaksi suomalaista ruisleipää marmeladilla.
- Meillä syödään usein myös lihapullia, jotka tehdään suomalaisella reseptillä, mutta paistetaan espanjalaisittain upporasvassa oliiviöljyssä. Tarjoamme lihapullat suomalaisittain kuivina. Espanjassa ne tarjoillaan aina kastikkeessa.
- Suosikkidrinkkimme on Gazpacho Finlandia eli hyvin juokseva gazpacho: kylmä tomaattikeitto ilman leipää ja siihen loraus Finlandia-vodkaa, keksii Macu vielä kytköksen Suomen ja keittiönsä välille.
Macuronilaatikko:
Mausteliemi:
- sian ja naudan luita
- sian, naudan ja kanan lihaa
- läskiä (yhteensä 2 kg)
- porkkanoita
- kaalia
- purjoa
- naurista
- selleriä (vihanneksia yhteensä alle 1 kg)
- reilu pari litraa vettä
Keitetään painekattilassa kaksi tuntia ja annetaan jäähtyä. Jos keitetään ilman painetta niin keittoaika saa olla ainakin kaksikertainen. Avataan kattila ja poistetaan rasva päältä. Lämmitetään niin että siitä tulee taas nestemäistä. Vihannekset ja luut heitetään pois. Liha säästetään ja siitä tehdään croquetas - kroketteja. Liemi siivilöidään.
Sofrito:
- oliiviöljyä
- sipulia
- purjoa
- porkkanaa
- suolaa
- tomaattipyree
Ison paistinpannun pohja peitetään oliiviöljyllä. Lisätään sipulit ja paistetaan sipuli kypsäksi. Lisätään purjo, porkkana ja suola. Lopuksi tomaatti.
Makaronit:
- liemi
- sofrito
- 1 kg makaronia
Yhdistetään noin kolmasosa mausteliemestä ja sofrito. Loppu liemestä säästetään seuraavaan kertaan tai muihin ruokiin. Liemen voi myös pakastaa. Keitetään 45 minuuttia. Suristellaan tasaiseksi sauvasekoittimella.
Makaronit keitetään hyvin kypsiksi niukahkossa liemessä.
Liha:
- oliiviöljyä
- 1 kg jauhettua naudanlihaa
- sipulia
- suolaa
Ison paistinpannun pohja peitetään oliiviöljyllä. Paistetaan sipuli. Lisätään jauheliha ja kypsennetään. Lisätään suola.
Liha ja makaronit sekoitetaan ja laitetaan uunivuokaan. Päälle juustoa. Paistoaika noin 1 tunti, 200-asteisen uunin alatasolla.
Mausteeksi suomalaisittain ketsuppia.
aiheet
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.