Jos persut olisivat sisustustrendi…

Ensimmäisen jutun aiheen valintaan liittyy aina vähän paineita. Mikä ajassa liikkuvista teemoista pitäisi ottaa? Lähiöt ovat kovasti tapetilla, niin korjaamisen kuin purkamisenkin näkökulmasta. Toisaalta keväällä vaihdetaan usein kotia, joten remonttiaihekin olisi paikallaan.

Keväällä 2011 ilmassa on leijunut yksi teema ylitse muiden, jota on käsitelty kaikista mahdollisista kulmista – paitsi ei vielä sisustuksen vinkkelistä.

Nimittäin eduskuntavaalit. Olemme lukeneet profiileja äänestäjistä, olemme kuulleet arvioita vaalitenttiesiintymisistä, olemme jopa nähneet arvioita puolueiden vaalijulisteiden graafiseen toteutukseen liittyvistä (piilo)viesteistä. Mutta mitä puolueet voisivat tarjota kodin sisustajalle? Millaisia kevään 2011 trendejä on johdettavissa puolueiden vaalien aikaisesta visuaalisesta viestinnästä? Entä mikä puolueista on visuaalisesti parhaiten ”trendin harjalla”?

Puolueiksi on valikoitunut tähän juttuun kolme vaalien jälkeen suurinta puoluetta ja yksi jokeri edustamaan oppositiota. Lähteinä on käytetty puolueiden verkkosivuja ja vaalijulisteita, joita on katsottu rinnakkain sisustusblogien ja designlehtien trendikatsauksien kanssa.

Ja vielä huomautus: tämä ei ole sosiologinen tutkimus puolueiden edustajien ja kannattajien kodeista, eikä liioin kannanotto jonkin puolueen puolesta. Sisustuksessa – toisin kuin politiikassa – kun kiistellään lähinnä makuasioista.

 

Kokoomus

Kokoomus tunnetaan sinisyydestään. Inspiroisiko se kaakeloimaan keittiön koboltinsinisillä kaakeleilla kuten kreikkalaisilla lomasaarilla tehdään? Ehkä ei sittenkään (eikä tämä johdu vain kovasti kiistellyistä tukipaketeista). Kokoomuksen verkkosivuilta nimittäin paljastuu sinisen takaa reipasta retroilua. Tekstityypit ovat kuin suoraan 50- ja 60-luvun mainoksista. Kokoomuksen innoittama sisustus on siis Mad Men –tv-sarjan nostalgisen ylellisistä interiööreistä. Siniseen sävytettynä. Kuva: 4.bp.blogspot.com

Momoblogi1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sosialidemokraatit

SDP lähti vaaleihin asiallisella linjalla ja luotti yksinkertaisuuden voimaan. Tarkoituksena oli antaa piut paut trendikkäille sanaleikeille ja visuaalisille vitseille. Joskus epämuodikkuus voi kuitenkin ollakin muodikasta. SDP:n vaalijulisteiden isot kirjaimet ovat kuin suoraan kansainvälisistä sisustuslehdistä. Typografian käyttö on ”in” . Viestejä voi sekä maalata seinille että kiinnittää tarroilla. Sodanaikainen kampanjateksti Lontoosta ”Pysy rauhallisena ja jatka elämääsi” on hyvä muistutus myös näinä turbulentteina aikoina. Kuva: 4.bp.blogspot.com

Momoblogi5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Perussuomalaiset

Perussuomalaiseen sisustukseen voisi kuvitella kansallisromanttisia ryijyjä ja retroja maalaistavaroita. Puolueen vaalijulisteiden liikennemerkit kuitenkin tuovat mieleen lasten liikennepuiston. Erilaiset kyltit ja merkit ovat suosittuja nuorekkaiden kotien ja urbaanien toimistojen sisustusten persoonallisina huutomerkkeinä. Kirpparityyliä vahvempi trendi löytyy kuitenkin itse logosta. Iso S-kirjain on – ehkä hiukan yllättäen – Ruotsiin viittaava keltainen. Sinisen, valkoisen ja keltaisen väriyhdistelmä henkii raikasta saaristotunnelmaa, jossa Abba maistuu sekä musiikkina että sillinä. Kuva: Hus&Hem

Momoblogi3

Vihreät

Vihreät voisivat olla sisustustrendimittaristolla se kaikkein kuumin puolue. Kiiltäväpaperiset lehdet pursuavat kuvia kattopuutarhoista, urbaaneista viljelmistä ja ikkunalaudoilla moderneissa ruukuissa kasvavista papuköynnöksistä. Vihreiden ilmeen luulisi siis olevan yhtä runsaan kukoistava kuin siirtolapuutarha – vaan ei. Graafinen yksinkertaisuus ei vie ajatuksia villiin luontoon vaan hallittuihin sisätiloihin. Vihreiden kampanjan ”Uusi Suomi” –leikittely innoittaa valitsemaan sisustukseen hiukan ironisia yksityiskohtia, kuten leikkilampaita vihreälle matolle laiduntamaan. Kuva: The Coolhunter

Momoblogi4

 

 

Tunnistitko oman kotisi? Paljastiko kotisi Sinut jonkin puolueen piilokannattajaksi?

kommentit

En usko, että PerSun sisustus löytyy ruotsalaisesta sisustuslehdestä kuitenkaan. Mä veikkaan tummanruskeaa pirttikalustoa, kunnon tv-tuolia ja Sotkan nahkasohvaa rahilla. Olohuoneen pitkän seinän peittää vankka kirjahyllystö, johon mahtuvat Päätalot ja vielä ihan hyvät 70-luvun Otavan tietosanakirjat ja Poliisi kertoo -vuosikirjat. Hyllykössä on luonnollisesti baarikaappiosa, jossa isäntä säilyttää vierasvaraa. Kaste-, rippi-, hää- ja syntymäpäiväkuvat on laitettu nätimpiin kehyksiin, patinoitua metallia, ruusuja kohokuvina kehyksissä.
Suvussa pitkään kulkenut Taistelevat metsot -jäljennös on kunniapaikalla nahkasohvan takana.

>Eve Mantu Myshörnasta To, 2011-05-12 15:10
Eve Mantu Myshörnasta kirjoitti:

En usko, että PerSun sisustus löytyy ruotsalaisesta sisustuslehdestä kuitenkaan. Mä veikkaan tummanruskeaa pirttikalustoa, kunnon tv-tuolia ja Sotkan nahkasohvaa rahilla. Olohuoneen pitkän seinän peittää vankka kirjahyllystö, johon mahtuvat Päätalot ja vielä ihan hyvät 70-luvun Otavan tietosanakirjat ja Poliisi kertoo -vuosikirjat. Hyllykössä on luonnollisesti baarikaappiosa, jossa isäntä säilyttää vierasvaraa. Kaste-, rippi-, hää- ja syntymäpäiväkuvat on laitettu nätimpiin kehyksiin, patinoitua metallia, ruusuja kohokuvina kehyksissä.
Suvussa pitkään kulkenut Taistelevat metsot -jäljennös on kunniapaikalla nahkasohvan takana.

>Tässä oli kerrottu kaikki oleellinen To, 2011-05-12 21:51

Taitaa kyllä näin olla, että persusuomalainen todellinen koti ei sisustuslehden sivuilta löydä - eli Sotka- ja Suomi Soffakodit. Tässähän jutussahan puolueiden sisustustrendejä on haettu kamppisten visuaalisesta ilmeestä:

Millaisia kevään 2011 trendejä on johdettavissa puolueiden vaalien aikaisesta visuaalisesta viestinnästä?

>Viivi To, 2011-05-12 16:52

Nonni. Persujen tilalle ärkopen ja ristillisten kämpät.

>juolevi To, 2011-05-12 19:26

Persujen koti näyttää ihan Applelta. iMac esille ja sisustus on valmis.

>Applefanboy To, 2011-05-12 20:16

Kokoomuksen sisustuksen näkisin aika pelkistetyn sinivalkoisena, Ristomatti Ratian kalusteilla ja tekstiileillä sisutettuna loft-asuntona jossain meren läheisyydessä.

>pernilla Pe, 2011-05-13 11:57

Minäkin ajattelin jutun kuvasta ensin, että RKPtä äänestävän koti: jotenkin suomenruotsalainen (tuntemillani suomenruotsalaisilla on oikeasti tuonnäköisiä koteja) saaristolaistunnelmineen ja vielä Ruotsin värit.

>Enya Pe, 2011-05-13 15:59

Nyt meni väärin: saaristokoti on RKP...

>H-H Pe, 2011-05-13 17:40

eikö tämä perus sumalaisten musta maalaus ikinä lopu meilä ainaskin ei ole mitään ruottalaista hyi hemetti ruottalaioset on homoja sisustuken pitää olla kansallis mielistä ei mitään teko taiteellista

>perus persu Pe, 2011-05-13 18:24

Aijai aika hukassa on ihmiset.
Tosi on että Perussuomalaisuuteen voisi liittää kaikki Suomen perinteet, eikä ne silti välttämättä ole huonot asiat, kysykää ukeilta ja mummoilta jos muuten ei historia ja isänmaa tiedossa sillätavalla. Perussuomalaisuuteen niinkuin Suomalaisuuteenkin kuuluu turvallisuus ja pehmeät turvalliset perusvärit, elikäs lähes kaikki kotoisat turvalliset värit. Hirsiseinä sisällä pehmeä punahonka tai sydänpuu ja sininen, ulkona sininen ja valkoinen tai punainen ja valkoinen ja ulos sopivat myös nuo samat kuin sisälle..kelo tuohi sininen punainen valkoinen lämpöinen ja luonnonvärit sekä materiaalit.

>70-luvunkin nähnyt Pe, 2011-05-13 22:22
>Viivi Ma, 2011-05-16 16:24

Persuille keljuillaan vihjaamalla, että sisustavat suomenruotsalaisesti. Keljuilu paikallaan, kun inhoavat pakkoruotsia ja ulkomaalaisia he.

>Hauskaa keljuilua Ma, 2011-06-06 17:17

lisää kommentti

momoblogi

Katja Lindroos. Kuva: Katja Lindroos/Idealist Group

Katja Lindroos on helsinkiläinen toimittaja ja tuottaja, jonka Momokoti.fi-sivusto omistautuu 50-, 60- ja 70-luvun taloille ja niissä oleville kodeille. Momoblogi tarkkailee sisustamisen ilmiöitä ja koteihin liittyviä ajankohtaisia aiheita näiden ihan tavallisten kotien näkökulmasta.

arkisto

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä