Maarit Tastulan ruokamuistoja

1. Kaksi vauvaa möngertämässä rintani päällä etsimässä luomumaitoa. Eksoottinen kokemus, joka löi laudalta Michelin -ravintolassa Barcelonassa syödyn illallisen.

 

2. Lapsena lempiruokani olivat lätyt. Annoin äidilleni valmistusohjeen: "Keitä, äiti, lättyjä!" Kokkikouluni oli vielä kesken, sillä paistinpannun ja kattilan erilaisia käyttötarkoituksia oli vaikea erottaa. Yksi asia tuli selväksi: lätyt ovat rakkauden ruokaa

 

3. Nuotiolla paistettu marsu nautittuna Andien vuoristossa tähtikirkkaan taivaan alla. Takana oli edellisten päivien kova fyysinen rasitus - nousu lähes 4000 metrin korkeuteen jalan - ja ehkä juuri siksi marsu maistui taivaalliselta. Köyhien vuoristolaisten halu jakaa vähästään tuntui sydämessä asti. 

 

4. Lasten syntymän jälkeen ostin kotiruoan keittokirjan ja valmistin ensi kertaa maksalaatikkoa, jauhelihaspagettia ja karjalanpaistia. Tarkistan vieläkin joka kerta reseptistä lihapullien teko-ohjeet ja olen ylpeä, että joskus onnistun tiristämään lapsiltani erityismaininnan onnistuneesta kokonaisuudesta. Onneksi lapseni eivät ole maistaneet niitä mestarikokkien tuotoksia, joita minä olen saanut nauttia eri puolilla maailmaa: Italiassa, Intiassa, Japanissa, Etelä-Amerikassa. Kritiikki voisi olla ankarampaa. Kun lapset illalla nukkuvat, muistelen mielessäni nuoruuteni ihmeellisiä illallisia ja herkuttelen muistoilla.

 

5. "Äitien tekemä" maksalaatikko rusinoilla, purkkihernekeitto ja kaupan muoviin pakatut pinaattiletut.  Eläköön einekset, jotka ovat säästäneet voimiani tiukoissa paikoissa muistuttaen, että ruokakin on vain ruokaa: jokapäiväistä leipäämme.

 

Muut ruokamuistot

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

ruokamuistoja

Ruokamuistoja

Ruokamuistoja on Olotilan lukijoiden sekä Ylen ruutukasvojen muistoja ihanimmista, kamalimmista tai muuten vain mieleenpainuneista ruokakokemuksista. Ruokamuistoja on kerätty vuosina 2008-2009.

arkisto

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä