Strömsö koukuttaa arkena ja juhlana

kuva: Rita Trötschkes/YLE

Paul ja ”apukokit” Elin ja Matias laittavat Strömsössä monenlaista ruokaa. Toisinaan he keskittyvät ruokateemoihin ja välillä taas sesonkiruokiin, mutta useimmiten he valmistavat lähiruokaa.

Suurin osa Strömsössä laitettavasta ruuasta on sellaista, jota kaikki tv-katsojat voivat tehdä itse kotona. Ruokalistalla on ruotsalaisia, skandinaavisia ja suomalaisia ruokia.

kuva: Rita Trötschkes/YLE- Strömsö merkitsee minulle kivaa keskeytystä arkityöhöni. Tukholmalaisessa ravintolassani (Fredsgatan 12) valmistan moderneja ja uusimpien trendien mukaisia ruokia, mutta täällä Strömsössä teen sellaista ruokaa, josta pidän eninten itse, sanoo Paul Svensson.

 

Helppoa elämää – ei vuorosanojen opettelua

 - Tämän rentouttavan jengin kanssa on niin ihanaa työskennellä, sillä kukaan ei ole koskaan huonolla tuulella ja ympäristökin on innostava.

Ryhmä on hitsautunut yhteen ja huumori on aina mukana. Strömsössä keksin uusia ideoita, joita yhdistelen vanhoihin juttuihin. Kaunis ja rauhallinen ympäristö auttaa myös luovassa työssäni, luettelee Paul.

- Matias ja Elin ovat tosi hyviä keksimään tv-ohjelman juonen. Nauhoitukset tehdään suurimmaksi osaksi improvisoiden, käsikirjoituksessa on vain muutamia asioita kuten tänäänkin, sanoo Paul.

kuva: YLE Bildtjänst- Kysyn Matiakselta tai Eliniltä, mitä heille tulee mieleen ja vuoropuhelu alkaa aina luontevasti, sillä he osaavat kysyä sopivia kysymyksiä ja johdatella aihetta. Kameraharjoituksissa emme puhu paljonkaan, jotta nauhoituksen dialogista tulee spontaania.

- Kerran eräs Marcus kirjoitti meille ja kertoi, että hän on kokeillut jo kaiken mahdollisen munakoisosta. Hän pyysi meitä keksimään uuden reseptin. Niinpä puhuin suoraan kameralle näin ”katso Marcus, munakoison voi valmistaa tällä tavallakin”, nauraa Paul.

 

Kokkina Suomessa ja Ruotsissa

Strömsö löysi Paulin oikeastaan sattumalta, mutta paikka on tuntunut hänestä alusta lähtien omalta.

- Tulin ensin koekuvauksiin. Koska matkalaukkuni katosi Vaasan kentällä kanoineen ja tomaatteineen Italiaan, lähdimme Matiaksen kanssa saman tien ostamaan uudet ruokatarvikkeet. Siitä yhteistyömme lähti heti sujumaan.

Tosin aluksi teinkin ruudussa yksin ruokaa. Matiaksen valtti on uteliaisuus ja kokonaisnäkemys ohjelmasta. Pian hän rupesi parikseni ja nyt parina on myös Strömsön toinen juontaja Elin Skagersten-Ström Lue lisää: Elin YLEn puhekuplassa.

- Olen esiintynyt televisiossa aikaisemminkin. Parhaillaan teen Ruotsin televisioon ruotsalaisesta kouluruokailusta tärkeää ajankohtaista ohjelmaa, mutta Strömsö on aivan toisenlaista työtä kuin se.

kuva: YLE Bidtjänst

 

Kotona ei tarvitse leikkiä ravintolaa

 Strömsön kokkaukset ovat 95 %:sesti yksinkertaista ruokaa, jota kuka tahansa voi laittaa.
- Toivon kovasti, että minun ruokaohjeitani kokeillaan kotona.

- Joskus sanon, että ”tässä juuri laittamani ruoka on niin monimutkaista, että annan valmistukselle toisen vaihtoehdon”. Toisinaan teemme kokeiluja, joiden tarkoituksena on lähinnä viihdyttää katsojaa, mutta myönteisen palautteen mukaan ohjeitani kokeillaan paljonkin.

- Minusta on ärsyttävää, jos tv-kokki tekee monimutkaisista raaka-aineista juhlavasti koostetun lautasen ja kotikokin pitäisi toistaa sama vierailleen. Kotona ei tarvitse leikkiä ravintolaa, vaan ruokaa kannattaa laittaa niillä edellytyksillä, joita on tarjolla. Useimmiten kotikokki pettyy, kun ei osaa tehdä yhtä hienoa annosta ystävilleen kuin tv-kokki.

- Kannattaa muistaa, että yhtä ravintola-annosta tekee useampi ammattilainen, mutta kotona teet yksin ruokaa, huomauttaa Paul.

 

Kotitausta ja kiinnostava ruokakulttuuri

Paul Svenssonin kiinnostui jo lapsena ruuanlaitosta vanhempien kodissa Helsingborgissa. Isoisä ja setä olivat kalastajia ja isä harrastajakalastaja. Koko muu perhe piti kovasti ruuanlaitosta. Aamun koittaessa päivän kalasaalis roikkui ovessa ja äiti teki siitä ruokaa parhaan taitonsa mukaan.

kuva: Rita Trötschkes/YLENykyisin Paul pitää ranskalaisesta ja japanilaisesta ruokakulttuurista sekä Välimeren henkeen sopivasta ruuasta, jossa on paljon vihanneksia ja vähän rasvaa.

- Toki pidän myös voista, mutta sitä ei tarvitse olla ihan joka ruuassa, sanoo Paul.

- Japanilaisessa ruokakulttuurissa minua kiinnostaa ruuan ajatus ja tarkoitus. Pidän japanilaisesta tarkkuudesta ja puhtaista raaka-aineista kuten sushista, riisistä ja kalasta. Japanilaiset kunnioittavat ruoka-aineita ja valmistavat kaiken huolellisesti.

Japanissa kokin ammatti merkitsee korkeaa statusta. Meillä Ruotsissa ja Suomessa taas on jopa 25-vuotiaita keittiömestareita, mutta Japanissa pitää olla 25 vuotta ensin töissä ja keittiömestariksi pääsee korkeintaan 45-50 –vuotiaana, sanoo Paul.

 

Luovuus jatkuvasti valloillaan

Strömsön miehet ovat kuin kaksi pursuavaa idealaatikkoa. Paulin tuo nauhoituksiin tullessaan 50 ideaa mukanaan ja Matias ja Elin valitsevat mikä sopii mihinkin Strömsön jaksoon.

kuva: Rita Trötschkes/YLEAikaisemmin esitetty keski-aikainen ruokateemaohjelma oli Matiaksen oli idea. Kuvassa Paul ja Matias valmistivat hirvipataa, joka on myös keski-aikaista ruokaa. Pata kypsennettiin kesällä 2008 rakennetussa kiviuunissa. Siitä strömsöläiset ovat erityisen ylpeitä.

- Ensi kesäksi strömsöläiset mietittivät lisää ideoita kiviuunin käyttöön. - Katsojat toki saavat valmistaa saman ruuan kotiuuneissaan, sanoo Paul.

Lisää aiheesta: Kotona Strömsössä

Hirvipata (resepti ruotsiksi)

Strömsö mat - ruokaohjeita suomeksi (2007)
Kuvia kiviuunin rakentamisesta
 

kommentit

Jokin aika sitten tuli Stömsö, jossa Svensson valmisti hyvältä vaikuttavia haukirullia. En silloin ehtinyt paneutua niiden valmistukseen ja ajattelin, että näkeehän sen myöhemmin jostain netistä. En vain löydä. Muistaakseni ko. ohjelmasta on kahden viikon takainen. Viikon vaha ohjelma löytyy ja sitten lukematon määrä ruokaohjeita vuosien varrelta, mutta ei vain sitä nimenomaista ohjelmaa tai siihen liittyvää haukireseptiä. Mistä se löytyy, jos ylipäätään löytyy?

Pe, 2009-09-11 20:40

Hei!

Voisiko 20.9. lähetetyssä ohjelmassa valmistettujen gluteenittomien leipien ohjeet saada myös suomenkielellä. Pidän ohjelmastanne erittäin paljon vaikka olen suomenkielinen. Mukava tunnelma välittyy katsojalle ja tulee hyvä mieli. Asiat hyviä.

Ma, 2009-09-21 09:33

Hei Hauki pakkasessa, ainoa Paul Svenssonin haukiresepti, joka löytyy Strömsön sivuilta on http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=2365

Kesällä ja syksyllä 2009 on esitetty koosteohjelmia, joten voi olla, että kyseessä on ollut joku vielä vanhempi ohje, jota ei kertakaikkiaan ole netissä.

Nytpä peräänkuulutetaankin haukirullaohjeita niitä tehneiltä - pistäkää reseptinne jakoon!

Ti, 2009-10-06 12:41

Ohjelma 14/3

Nyt näyttää siltä, että strömsön ideat alkavat olla vähissä.Tämänkertaisen näyttelijän haastattelu täytti mielestäni aivan liikaa ohjelma-aikaa. Hyvä ohjelma on alkanut lässähtää. Missä ovat uudet rakennusprojektit kuten sauna ja huvimaja, tynnyrikiuas oli huippuoivallus.
Voisitte tehdä vanhoista ikkunoista vaikka kasvihuoneen.
Lee toistaa samoja kuvioita.
Joku voisi auttaa vähän Jimiä maalaushommissa ja lähinnä värien valinnassa, vaikuttaa siltä että Jimin värisilmä toisinaan karsastaa. Hienot työt eivät tule esille parhaalla tavalla. ( sori vaan Jim.)
Kokki Paul voisi välillä keskittyä tavallisten kotiruokien valmistukseen... Ideoita arkeen.

Su, 2010-03-14 18:33

rBnJvZ bicxkkstqlsf, [url=http://edkcnbfqycht.com/]edkcnbfqycht[/url], [link=http://wcispdvlnhda.com/]wcispdvlnhda[/link], http://uhqjaqjjfehg.com/

Su, 2010-04-18 17:08

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä