Hanna Sarén rakastaa juhlia

Hanna Sarén. Kuva: YLE/Veera Aaltonen


Millaiset tunnelmat sinulla on tässä vaiheessa, kun juhliin on muutamia päiviä?

- Olen käynyt tapaamassa designereita ja stylistejä sekä kampaajia ja meikkaajia. Haluan tavata ja haastatella heitä etukäteen, jotta tiedän mitä he ovat toteuttamassa Linnaan. Olen käynyt myös katsomassa valmiita pukuja sekä katsastamassa suunnittelijoiden trendit, kengät ja asusteet.

Toivon, että suunnittelijat ottaisivat minuun vielä yhteyttä ja kertoisivat, mitä heiltä on Linnaan tulossa. Tämä on kovaa etsintätyötä ja toivon, että myös uudet suunnittelijatulokkaat ottaisivat rohkeasti yhteyttä. Linnassa on pari tuhatta vierasta ja pukua, joten aika hässäkkää tulee olemaan. Minulla on oltava myös valmiiksi mietittyjä nostoja. Suomessa ollaan turhan vaatimattomia! Suunnittelijalle on hieno juttu saada oma puku Linnaan.


Mikä on ollut mukavin itsenäisyyspäiväperinteesi?

- Meidän juhlaperinteemme lähti häistämme vuonna 2000. Tulimme takaisin häämatkalta juuri itsenäisyyspäivänä ja pidimme ystäville juhlat. Tanssimme samaan aikaan, kuin presidenttipari valssasi Linnassa ja kerroimme vasta sitten, että tämä oli myös häävalssimme. Nyt meillä tulee kymmenes avioliittovuosi täyteen. Minä olen kuuluttajakopissa ja mieheni katsoo lähetystä kavereiden kanssa.


Harmittaako jättää omat kaverijuhlat väliin ja istua kuuluttajakopissa?

- No nyt tosiaan senkaltainen nautiskelu ja itsenäisyyspäivän juhlinta jää pois, ja toki kaipaan sitä vähän. Meillä on kuitenkin mielenkiintoinen ja haastava tehtävä edessä - kuin maratoni. Olemme kolme tuntia suunnilleen siivouskopin kokoisessa komerossa ja koko ajan pitää keskittyä tiukasti ja olla valppaana. Kun kamerat sammuvat, saatamme jaksaa vielä Teatteriin jatkoille.

Mikä itsenäisyyspäivän perinne olisi mielestäsi hyvä säilyttää?

- Minusta on kivaa, jos itsenäisyyspäiväjuhla on ilon juhla. Homma ei saisi mennä liian vakavaksi, vaikka juhlitaankin tärkeää asiaa eli itsenäisyyden kunniaksi.

Itsenäisyyspäivänä on kiva tavata ystäviä ja satsata vähän pukeutumiseen ja ruokaan, tällä saa juhlan tuntua helposti. Rekvisiitaksi riittävät kynttilät, kun on joulukuu ja pimeät illat. Juhla voi olla sellaista rentoa yhdessäoloa, mutta tarjoilun pitää pelata.


Miten pukeudut itse itsenäisyyspäivään?

- Ylen muotiasiantuntijan tehtävän myötä minulla on joka vuosi uusi asu. Tänä vuonna valitsin itse suunnittelemani duchesse-silkkisen puvun: sykähdyttävän värisen kirkkaanpunaisen asun, jotta saisin siitä myös energiaa.


Mitä odotat näkeväsi Linnassa tänä vuonna?

- Odotan luomuksia pukujen joukosta: en kyttää julkkiksia vaan kiinnostavia pukuja. Toivoisin, että pystyn tuomaan esille nuorten suunnittelijoiden designeja.

Viime vuonna Linnassa oli älyttömästi värejä, varmasti myös tänä vuonna. Muodissa on nyt muutenkin paljon värejä, ja uskallusta on tullut enemmän. Värikkäitä pukuja näkyy myös elokuvajuhlissa ja punaisilla matoilla. Rohkeutta oli myös Prinsessa Victorian hääjuhlassa, joten sekin vaikuttaa varmasti pukutoiveisiin ja uskallukseen. Perinteisiin iltapukuihin on tullut rohkeutta ja tarjontaakin on enemmän, sillä valmispukuliikkeitä on paljon.

Hiuksissa ja kampauksissakin nähdään varmasti modernia ilmettä, ja koruihin sekä meikkiinkin satsataan.

Toivon, että moni stylisti olisi saanut asiakkaita, ainakin ensikertalaisille on helpotus jos ammattilainen miettii asun, meikin ja kampauksen loppuun asti. Kutsut kun tulevat vain kolme viikkoa etukäteen.


Johanna Sumuvuoren yllä tullaan näkemään Aamu Songin ja Johan Olinin uusi versio kansallispuvusta. Voiko kansallispukua mielestäsi tuunata?

- Luulen että tämä puku on tehty kokonaan uusiksi. Kansallispuku voi olla periaatteessa mitä vain, myös jotain täysin mielikuvituksellista. On eri juttu, kuinka kansallisperinteet on otettu huomioon tai onko perinteiset kädentaidot nostettu esille. En ole nähnyt pukua vielä, mutta se on varmasti kiinnostava.

Tänä vuonna Linnassa ovat kädentaidot teemana, joten vieraslistalla on varmasti paljon nimiä käsityöläisten ja suunnittelijoiden joukosta.

Lopuksi Hanna Sarèn toteaa, että Linnan juhlien lähetyksessä nähdään varmasti entiseen tapaan paljon yksityiskohtia asuista. Ottoja yksityiskohdista tarvitaan, jotta ihmiset pääsevät ihailemaan upeita pukuja, asusteita ja kampauksia.

- Ja kotikatsomo on aina oikeassa! Ei ole tarkoitus, että me olemme koko ajan äänessä, näin kotikatsomokin saa äänensä kuuluviin.

Ja sehän Linnan juhlissa kotisohvalla onkin parasta. Lasiin kuohuvaa ja mukaan juhlatunnelmaan omalla tyylillä.

 

Katso miten Hannan trendiarviot toteutuivat (klippi lisätty 7.12.2010):

kommentit

Minäkin valmistin Juhla- asun linnan juhliin, olisikohan ollut 1990. Naisen asu oli silloin mustaa sileää samettia. Vuorellinen pitkä hame ja jakku. Olivat ollet kuulemma kauhian kuumat. Muistaakeseni silloin käytettin pelkkää mustaa juhla asuissa. Kauhian pelkistettyä ja mielikuvituksetonta tähän päivään verrattuna. Kantaja itse halusi massaan sulavaa.
Mietin miltä näyttää uusittu kansallispuku mielenkiinnolla.
Olen ollut perinteisten kansallispukujen ihailija.
Mutta mikä ettei, Suomikin muuttuu ja me mukana.

>Lissu La, 2010-12-04 18:02

Miksi muodin kommentaattorina oli taas Saren!!! Ei osannut hoitaa hommaansa viime vuonnakaan. Kommentit tulivat harvakseen. Saren:"Kaunis sininen puku, taisi olla paljettejakin" Nuo olisin minäkin osannut kommentoida!!!!!!! Jaakko takaisin tai joku joka olisi ottanut etukäteen selvää puvuista. Vaihtakaa ihmeessä muotiasiantuntijaa!!!!

>Stylisti Ti, 2010-12-07 11:55

Vaihtakaa jo ihmeessä Linnanjuhlin joku joka on TODELLA asiantuntija muodin saralla. Saren pois--ei saanut sanaa suustaan tai "olipa siinä nätti puku taisi olla vähän pitsiäkin" HÖH!!!

>Stylisti Ti, 2010-12-07 11:58

lisää kommentti

linkit

Seuraa Linnan juhlia Ylen kanavilta:

YLE TV1 klo 18.50 - 22.15 suomeksi
YLE FST5 klo 19.50 - 22.00 ruotsiksi
YLE Areena klo 18.35 - 23.10
YLE Radio Suomi klo 18.03 - 21.50

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä