Kesäkirppiksen Aija luo tarpeettomasta tarpeellista

Kesäkirppiksen Aija luo tarpeettomasta tarpeellista. Kuva: YLE

Aija, mistä rakkautesi kierrätysdesigniin juontaa juurensa?

Isä säästi kaiken, se periytyi minullekin. Ihailin suvun vanhoja tavaroita lapsena, ja ymmärrän nyt, että suhtauduin tunteella ympäröiviin esineisiin jo silloin. Ensimmäinen kierrätysmuistoni on se, kun 70-luvulla sain lahjaksi kummitätini ihanat 50-luvun paperinuket. Vaalin niitä huolella jo silloin – niin jalatonta Sophia Lorenia kuin muitakin ihanuuksia! Nyt yksi paperinukke jatkaa elämäänsä paperiroskiksen kyljessä lastenhuoneessa – myös jalaton Sophia odottaa vuoroaan päästä esiin kierrätystaiteena.

Kesäkirppiksen Aija Rouhiaisen Haravasta tavara -kirjan kansi. Kuva: Ulla VuorelaKuinka ideasi syntyvät?

Ne syntyvät kotitöiden ohella, arkisissa askareissa. Joskus ne lähtevät sanaleikeistä! Lehtiharavasta lehtiteline – siinä se! Hauduttelun tuloksena sanaleikistä ja kolmesta tavallisesta lehtiharavasta syntyi kiinnostava lehtiteline. Kun kaikki kotityö ei ole koneellistettua, on vaikkapa tiskaamisen lomassa aikaa miettiä muuta. Piuhat ikään kuin yhdistyvät uudelleen. Siteeraan sosiaalipsykologi Jaana Venkulaa, joka on sanonut, että kaikkien elämää helpottavien koneiden ja automaation keskellä ihminen on usein kuitenkin neuvoton. Pienissä arkiaskareissa ja käsillä tekemisessä piilee oiva mahdollisuus löytää onnea elämään.


Mitä mieltä olet nykyajan tavarapaljoudesta – esimerkiksi siitä, että lasten synttäreillä annetaan vastalahjat myös vieraille?

Olen kyllä surauttanut tyttäreni synttärivieraille esiliinat juhlissa, jossa myös leivottiin yhdessä pikkuleipiä. Ennen kaikkea haluan antaa lapsille aikaa ja kokemuksen yhdessä tekemisestä. Kuten esimerkiksi näistä mukavista synttäreistä jäi lapsille muistoksi itse tehdyt esiliinat. Tätähän lapset tarvitsevat: yhdessäoloa ja aitoa tunnetta, ei tavaraa kaupasta.


Mistä saat materiaaleja ideoidesi toteuttamiseen?

Kierrätystaiteilijana säästän lähes kaiken! 17-neliöinen työhuone kodin naapurissa mahdollistaa sen, että voin kerätä helposti talteen lähes kaiken materiaalin, mitä käsieni kautta kulkee: niin rikkoutuneet tavarat kuin kääre- ja karkkipaperitkin. Mikään raaka-aine ei ole liian huono tai ala-arvoinen vaan jalostuu joko taiteeksi tai uusiksi käyttöesineiksi.

Aijan työhuoneessa on kaunista. Kuva: Jyrki Valkama, YLEOstatko tuollaisena superkierrättäjänä lainkaan uutta tavaraa tai vaatteita?

Vastustan äärimmäisyyksiä niin hyvässä kuin pahassakin! Siksi esimerkiksi omat 10- ja 7-vuotiaat tyttäreni saavat uusia juttuja joskus kaupasta – uusia vaatteitakin voidaan hankkia. Tytöt kyllä arvostavat yhtälailla myös serkulta perittyjä tai kirpputorilta hankittuja vaatteita ja tavaroita, kuten myös kaikkea äidin tekemää! Uudistetut vaatteet, vanhasta repusta tuunattu uusi, stailatut vanhat huonekalut – kaikki ne ovat tyttöjen mielestä siistejä: juttuja, joista he ovat ylpeitä.


Mitä teet kierrätystaiteen ja -käyttöesineiden lisäksi?

Olen toiminut YLEllä puvustajana mm. Kotikadussa sekä YLE TV1 Kirppiksen risainerina ja juontajana. Sain juuri valmiiksi kirjani, jossa näytän kuvin ja ohjein, kuinka vanhasta tavarasta syntyy luovalla otteella uutta.

Ensi kesänä olen juontajana Kesäkirppis-kiertueella , jossa viemme tv-tuotannon kesäisille toreille ympäri Etelä-Suomen. Toivottavasti jatkossa pääsemme myös pohjoisemmaksi: toivoimme menevämme Ouluun ja Tornioon asti, mutta jouduimme lyhentämään kiertuetta, jotta koko tuotantokoneisto saadaan mukaan.

Ulla Vuorela

Kesäkirppis TV1 alkaen 3.6. torstaisin klo 20 - 20.30

 

Aijan kierrätysisustusvinkit Olotilan lukijoille

Kesäkirppiksen kuvauspaikkakunnat

Kirppiksen sivut

 

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä