Kulutus alas, ihmissuhteet ylös!

Kukkaron herraksi? Sarjaa juontaa Kati Parkkonen. Kuva: Mikko Säteri, YLE.

Katin vinkit Kukkaron herroille

1. Laita laskut järjestykseen kansioon. Kaaos ahdistaa, järjestys helpottaa.
2. Vertaile ruokakaupassa kilo- ja kappalehintoja. Jopa biojätepusseissa voi olla euron hintaero.
3. Kilpailuta sähkö, nettiliittymä, puhelinoperaattorit.
4. Myy vanhat tavarat netissä tai kirpputorilla. Miksi makuuttaa turhaa tavaraa nurkissa?
5. Vietä paljon aikaa perheen ja ystävien kanssa. Tätä ei rahalla saa!

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Kati Parkkonen ja työskentelen tv-tuotantoyhtiö Metronome Film & Televisionilla tuottajana sekä juontajana. Viimeksi olen tehnyt Kukkaron herraksi -ohjelmaa. Ohjelman idea on, että taloudellisiin vaikeuksiin joutuneita ihmisiä tai perheitä autetaan asiantuntijoiden avulla saamaan elämänsä takaisin raiteilleen.

Ovatko Kukkaron herraksi -ohjelmassa tapahtuvat muutokset rajuja? Oliko perheillä vaikeuksia toteuttaa asiantuntijoiden neuvoja?

Ohjelman aikana vuodatettiin paljon kyyneliä - myös helpotuksen kyyneliä. Annetut ohjeet eivät olleet aina helppoja. Ne saattoivat olla kuitenkin ainoa vaihtoehto. Moni joutui ensimmäistä kertaa elämässään kohtaamaan todellisen taloudellisen tilanteensa. Ensimmäistä kertaa moni myös koki, ettei ole rahavaikeuksiensa kanssa täysin yksin.

Elämäntaidon valmentaja sai perheistä esiin asioita, joita he eivät olleet koskaan aiemmin tulleet ajatelleeksi. Anne paneutui perusteellisesti siihen, miten perheessä arkea pyöritetään, kuinka lapset ja parisuhde voivat, mitä kukin perheenjäsen toivoisi yhteiseltä arjelta ja kuinka vastuuta voitaisiin jakaa.

Tärkeää olisi myös löytää koko perheen yhteistä aikaa, niin kuin vanhempien yhteistä, kahdenkeskistä aikaakin. Anne käyttää työkaluinaan monenlaisia harjoituksia mm. piirtämistä. Piirustuksista paljastui asioita, jotka yllättivät jopa piirtäjät itsensä.

Ohjelman edetessä oli hienoa nähdä, että perheiden elämässä todella tapahtui muutoksia!

Sattuiko ohjelmanteossa jotain yllättävää?

Yllättävintä oli se, miten kauan ihmiset yrittävät sinnikkäästi selvitä itse vaikeuksistaan turvautumatta ammattilaisten apuun. Ja toisaalta yllättivät tarinat siitä, millaista kohtelua osa henkilöistä oli saanut oman alueensa velkaneuvonnasta - hakeuduttuaan vihdoin viimein apua saamaan.

Myös se yllätti, että viime vuonna talous- ja velkaneuvojia oli Suomessa yksi työntekijä 42 800 asukasta kohden! Jonot ovat siis pitkät. Moni velkaneuvontaan hakeutuva on suuressa hädässä, sillä usein sinne mennään vasta kun omat voimat ovat täysin loppu.

Mikä oli tämän ohjelman tekemisessä suurin haaste?

Jännitti, mistä löydämme rohkeita ihmisiä. Taloudellisia ongelmia on monella, mutta mistä löytyvät ne, jotka uskaltaisivat puhua asioistaan televisiossa? Ilmoittautujien määrä yllätti! Saimme kaikkiaan noin 350 hakemusta mm. lehti-ilmoitusten kautta. Ohjelmalle oli todella siis tarvetta.

Mikä ohjelmassa erityisesti innosti sinua?

Oli palkitsevaa olla mukana tekemässä ohjelmaa, jonka koen auttavan oikeasti. Ohjelmassa keskitytään myös ihmisten henkiseen hyvinvointiin: rahahuolet aiheuttavat stressiä ja turhautumista ja tästä kärsii koko perhe - samoin kuin parisuhdekin.

Ohjelmaa tehdessä oli hienoa saada tutustua siinä esiintyviin rohkeisiin perheisiin ja heidän tarinoihinsa.

Kenen kannattaisi katsoa Kukkaron herraksi -ohjelma?

Kaikkien! Ketäpä meistä ei kiinnosta omat rahat ja oma taloudenhoito: mitä jää viivan alle, kun rehellisesti kirjaa ylös kuukauden tulonsa ja vähentää siitä menonsa? Entäpä jos lopputulos on miinusmerkkinen - mistä voisi ensimmäisenä karsia menojaan?

Missä sinut on nähty aiemmin?

Toimittajan urani aloitin radion puolelta Rytmiradio Lahdesta. Tv:n puolella olen tehnyt Keski-Suomen tv-uutisia, Kotimaa.Nyt –ohjelmaa ja MTV3:n uutisia. Tv-ruudussa minut on nähty Huomenta Suomessa ja YLEn Aamu-tv:ssä juontajana ja uutistenlukijana. Olen ollut myös tuottamassa Häntä pystyyn -ohjelmaa Neloselle.


Aiheesta lisää

Lue talous- ja velkaneuvoja Kirsti Lattusen haastattelu

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä