Piirrän laulellen - opin rauhassa hahmottaen

Piirrän laulellen -nettitehtävien idean keksi helsinkiläinen Minna Lappalainen, kahden lapsen äiti, entinen it-alan moniosaaja ja lastensisältöjä ja –musiikkia tekevä yrittäjä.

 

Kuinka ryhdyit tekemään lapsille Piirrän laulellen -sarjaa?

- Työskentelin digitaalisen median, käyttäjälähtöisen suunnittelun ja palveluiden tuotteistamisen parissa kansainvälisessä yrityksessä, mutta kaipasin jotenkin pienimuotoisempaa ja kokonaisvaltaisempaa tekemistä. Omien lasten myötä syveni kiinnostukseni lastenmusiikkiin, varhaisiän musiikkikasvatukseen ja kehittäviin lastensisältöihin. Niinpä keräsin rohkeutta ja perustin pienen Laulau-yritykseni, jossa pääsen nyt yhdistämään kiinnostuksen kohteitani, työkokemustani ja musiikillista taustaani.


Millaisia oppimiseen vaikuttavia elementtejä Piirrä laulellen -tehtävissä on?

- Perusidean pedagogisuus pohjautuu kuvan ja laulun yhdistämiseen sekä näin ollen laulun tai kuvan ”moniaistiseen” kokemiseen. Tavoitteena ei ole opettaa piirtämään kuvia laulun rytmissä ja vauhdissa, vaan kehittää lapsen hahmotuskykyä monin eri tavoin.


Onko Piirrän laulellen muutakin kuin Pikku Kakkosen nettitehtävät?

- Pienet piirroslaulut on tarkoitettu hyödynnettäväksi myös tavallisina laululeikkeinä ilman nettiä ja vaikka ilmaan piirtäen. Tai ohjaaja voi itse piirtää lapsille laulaen, mikä on lapsista aina kiehtovaa ja jännittävää.

Piirroslauluja on hyödynnetty puhe- ja toimintaterapian välineinä ja lisää vastaavia lauluja ja työkaluja on toivottu. Piirroslaulujen nuotit ja ohjeet löytyvät pian ilmestyvästä Laululaukku-nuottivihkosta ja tulevaisuudessa toivottavasti myös levyltä – kenties myös tv:stä Pikku Kakkosesta.


Mistä syntyi idea juuri laulun ja piirtämisen yhdistämiseen?

- Idea sai alkunsa, kun piirtelin 4-vuotiaalle pojalleni kuvia samalla laulaen. Poikani ei ollut niin kiinnostunut piirtämisestä, sillä visuaalinen hahmottaminen ja hienomotoriikka ovat olleet hänelle haastavia ja hän haki myös pitkään oikea-vasenkätisyyttä. Laulun myötä lapsi kiinnostui kuvan syntymisestä ja keskittyi asiaan aivan uudella tavalla.

Piirtäminen ja laulaminen tukivat toisiaan hyvin: laulun sanojen avulla lapsi hahmotti, mistä elementeistä kuva koostui ja toisaalta kuvan avulla hän muisti laulunsanoja. Havainnoista syntyi ajatus, että pienistä lauluista ja melko yksinkertaisista piirroksista voisi syntyä kehittävä kokonaisuus. 


Kenelle Piirrän laulellen on tarkoitettu?

- Peleistä löytyy eriasteisia eri-ikäisille, esimerkiksi palapelissä voi valita eri vaikeustasoja. Jo 3-4-vuotias lapsi voi aikuisen tukemana harjoitella sisältöjen ja hiiren käyttöä katsomalla musiikkivideoita ja kokeilemalla pelejä. Eskari-ikäinen ja alakoululainen löytävät puolestaan haastetta ja kivaa tekemistä esim. karaokesta, piirrä itse -toiminnosta tai vaikeammista palapeleistä.


Kuinka nettitehtävät on teknisesti toteutettu?

- Piirroslaulut ovat syntyneet kynä kädessä säveltäen, sanoittaen ja luonnostellen. Aviomieheni Matti Lappalainen on sovittanut laulut ja vastannut äänityksistä. Mukana laulujen tallentamisessa Ylen M1-musiikkistudiolla oli äänittäjä, ammattimuusikoita sekä mainiot lapsisolistit Meri Hellsten ja Paavo Katajavuori.

Viivapiirrokset on piirretty puhtaaksi sähköiseen muotoon: kuvat on muunnettu helposti animoitavaksi vektorigrafiikaksi ja ne heräävät henkiin värillisinä 2D-animaatioina. Tämä symboloi lapsen omaa mielikuvitusta - oma piirros lähtee elämään!

Piirroslaulujen ympärille olemme yle.fi:n kanssa ideoineet pieniä vuorovaikutteisia pelejä, joita lapset voivat yhdessä aikuisen kanssa pelata. 


Pienet lapset ja netinkäyttö – mitä miettii ammattilainen – aihe puhututtaa kovin!

- Esitellessäni Luova laukku -pelejä messuilla törmään jatkuvasti kysymykseen: ”Voiko lapsi tehdä tätä yksin?” On surullista, että nykyään haetaan lapsille ensisijaisesti tavaroita, pelejä ja asioita, joiden kanssa lapsen oletetaan pärjäävän ilman aikuisen tukea ja seuraa.

Tietokonepelit ja television katselu ovat esimerkkejä ajanvietteestä, joita vanhemmat antavat lapsen tehdä usein liian yksin ja ei-valvotusti. Olen huomannut kotona, että kun pelaamme tai katsomme televisiota yhdessä, tekeminen on aktivoivampaa ja kommunikoivampaa – se on aitoa yhdessäoloa. Yksin pelatessaan lapsi passivoituu Kuva: Minna Mappalainen, laulau.fihelpommin ja uppoutuu helposti virtuaalimaailmaan. Irrottautuminen siitä on myös vaikeampaa.

Sopiva netinkäytön määrä on varmasti yksilöllistä: jotkut addiktoituvat helpommin kuin toiset. Esimerkiksi television katselusta olen huomannut, että ilman rajoitusta oma poikani katselisi vaikka kuinka pitkään ohjelmia - kun taas tyttäreni kyllästyy melko nopeasti ja muuttaa televisio-ohjelmat leikiksi. Itse olen pyrkinyt etsimään netistä kivoja, turvallisia pienten lasten pelejä, joissa on selkeä pedagoginen tarkoitus.


Millaiset laulut innostavat sinua?

- Nautin selkeistä melodioista, akustisista sovituksista ja siitä, että laulussa on jokin oivallus, tarina tai pedagoginen tarkoitus. Laulut, joita voi itse muunnella erilaisiin tarkoituksiin, ovat myös kivoja. Itse laulan joka päivä vähintäänkin unilaulut lapsille, mutta tyypillisesti lähes koko ajan joku perheenjäsen hyräilee omiansa. Silloin tietää, että on hyvä olla!

Laulu on pelastanut myös monta haastavaa hetkeä. Muistan kun imetin kuopustani ja mustasukkainen esikoinen yritti keksiä kaikenlaista huomion saamiseksi. Otin käyttöön laulukortit, joista 2-vuotias sai valita laulunaiheita. Imetyshetket menivät siis laulaessa. 


Mikä on lapsuutesi lempilaulu? Kuinka lapsuuden tunnelmat tulevat yleensä lauluissa esiin?

- Lapsuuden lempilauluna tulee ensimmäisenä mieleen Aja hiljaa isi. Se oli koskettava jo lapsena, koska oma isäni teki välillä pitkiä työpäiviä. Mutta se on koskettava myös vielä aikuisena.

Omat lauluni ovat syntyneet paljolti vuorovaikutuksessa omien lasten kanssa, ja varmaan niissä kuuluu myös oman lapsuuden kokemukset ja tunnelmat. Lauluista ehkä itselleni koskettavin on Linnunpojan päiväuni, jossa pieni linnunpoikanen haluaa lentämään, mutta emo pyytää malttamaan mielen, koska poikanen on vielä niin pieni. Unessaan pikkulintu lähtee lentoon. Tämä laulu syntyi laulaessani unilauluja lapsilleni, kun he olivat pieniä.

Minna Lappalaisen vinkit vanhemmalle, kun oma laulutaito epäilyttää

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

Minnan vinkki!

"Vietimme kerran lasten kanssa hauskan peli-illan: Pelasimme aluksi kotimaisen Speela Oy:n puheenkehitystarkoituksiin tarkoitettua Paavon päiväunet -peliä, jossa Paavo etsii unikavereitaan eri puolilta taloa ja pihalta. Peli muuttui lopulta fyysiseksi liikkuvaksi leikiksi: olimme jokainen vuorollamme Paavoina ja toiset ohjasivat meitä sanallisesti sekä  ”klikkailemalla” eri suuntiin unikaverien löytämiseksi."

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä