Tiedetoimittaja kysyy, miten asiat oikeasti ovat

Mari Keinänen. Kuva: Jyrki Valkama, YLE Kuvapalvelu

Tiedetoimittajan hyvänmielenohjelmat Top 5

- Otsikko kertoo sen, että näistä ohjelmista tulen oikeasti hyvälle tuulelle ja näitä ohjelmia aidosti seuraan.

1. Tiedelinko. Vaikka kyseessä on oma ohjelma, ei siitä voi olla tykkäämättä! Tiedettä kansantajuisesti ja innostuneesti.
Tiedelinko, YLE Radio 1, perjantaisin klo 11.00

2.  X-ryhmä. Kuuntelen usein juoksulenkillä. Asiantunteva ohjelma, joka esittelee ajankohtaista musiikkia aina valtavirrasta marginaaliin ja jotain siltä väliltä. Erikoisesti Veli Kauppisen toimittamat osuudet saavat lenkkitossun nousemaan keveämmin.
X-ryhmä, YleX, arkisin klo 18.00

3. Aamunpeili. Tällä uutispaketilla starttaan uuteen päivään. Ohjelmaa on kätevä kuunnella aamuisin kännykän radiolla bussissa matkalla töihin.
Aamunpeili YLE Radio Suomi / YLE Radio 1, arkisin klo 7.00 ja klo 8.00

4. Tiedeuutiset. Mitä tieteessä tapahtuu juuri nyt meillä ja maailmalla? Hätkähdyttäviä tutkimustuloksia ja uusia näkökulmia kaikista tieteen aiheista. Luen uusimmat uutiset sivuilta lähes joka päivä.
Tiedeuutiset, YLE Radio 1

5. Musiikki-tv. Tunnin mittainen uudistunut ohjelma joka sunnuntai TV2:lla. Viikon tärkeimmät asiat musiikissa ja populaarikulttuurissa.
Musiikki-tv,  uudistunut ohjelma sunnuntaisin 25.1.2009 alkaen klo 22.35

Kuka olet?

- Olen Mari Keinänen ja työskentelen toimittajana YLE Oppimisen ja tieteen osaamiskeskuksessa. Aikaansaannoksiani voi ihastella esimerkiksi YLE Radio 1:n Tiedelinko-ohjelmassa sekä Opettaja.tv:ssä.

Olen tehnyt myös ilmastonmuutosteemaista nettisivustoa Kuuma pallo. Nyt teen uudenlaista ikääntymistä käsittelevää ohjelmaa Saimi & Jalmari TV1:lle. Sarja alkaa keväällä 2009.

Miten työt tulevat tiedetoimittajan pöydälle?

- Pääsen usein valitsemaan aiheet, joista teen juttuja. Ideat syntyvät herkeämättömän tiedotusvälineiden seuraamisen ja asiantuntijoiden kuulemisen kautta. Myös ajassa liikkuvien ilmiöiden huomaaminen tai vaikkapa ystävien kesken käydyt keskustelut ovat joskus ideoiden takana. Parhaat ideat tulevat kuitenkin usein oman oivalluksen kautta.

Onko työsi ilmastonmuutosasioiden parissa vaikuttanut arkiminääsi?

- Kyllä. Käytän julkista liikennettä, kierrätän jätteeni, pyrin säästämään sähköä, suosin kirjastoa ja poimin ruokakauppaan mennessäni kotoa mukaan kangaskassin.

 

Mistä innostut työssäsi?

- Innostun uusista asioista, tutkimustiedoista, ilmiöistä ja tietenkin ihmisistä. Jokainen päivä on erilainen. Minua ajaa eteenpäin oma uteliaisuus selvittää, miten asiat oikeasti ovat tässä maailmassa. Tällä hetkellä uhkaavasti vaikuttaa, että en saa perimmäistä totuutta koskaan selville!

Millainen olisi tekemäsi unelmahaastattelu?

- Unelmahaastatteluni olisi sellainen, jossa saisin varmoja vastauksia kysymyksiin kuten ”Miten maailman asiat ovat?” tai ”Mikä on elämän tarkoitus?”. En ole vielä toistaiseksi löytänyt ketään, joka antaisi minulle näihin tyhjentäviä vastauksia…

Onko tekemiesi ohjelmien taustalla jotain, joka liippaa läheltä sinua itseäsi?

- Tiedelinko on ohjelmana kuin oma lapsi, koska olen ollut tekemässä sitä ideointivaiheesta aina tähän vaiheeseen saakka. Nyt ohjelmaa on tehty vuosi eikä kehittelylle ei näy loppua.

Kuuma pallo –sivusto on myös lähellä sydäntäni, koska ilmastonmuutosasiat ovat oikeasti tärkeitä. Mielestäni asian käsittelyyn tarvitaan viileästi tietoa ja näkökulmia, pelkkä tunne voi viedä harhaan.

Kevään 2009 Saimi & Jalmari on innostava uusi ohjelma, koska siinä pääsen lähelle vanhusten maailmaa. Monet eläkeikäiset viettävät niin vauhdikasta elämää, että nuorempia hirvittää!
 

Jos et olisi toimittaja, mitä tekisit?

- Vaikea kysymys. Toimittajan ammatti on lapsesta saakka ollut minun kutsumusammattini. Ehkäpä olisin sairaanhoitaja sairaalan vuodeosastolla, koska ihmisten kohtaaminen on minulle mieleistä.

Tiedettä lisää

YLE Tiede

YLE Tieteen nettiopas

YLE Teeman tiedeohjelmat

Oppiminen ja tiede YLE Areenassa

Opettaja.tv:n Tiede ja teknologia -koulutus opettajille alkaa 12.1.2009

Taloutta ja tiedettä YLEn Elävässä arkistossa

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä