Merihiekkasaippua

Strömsön Alexandran ystäviin kuluu seppä, jonka kädet ovat aina liasta mustat. Seppä halusi erityisen tehokkaasti puhdistavan saippuan, jolloin Alexandra otti avukseen merihiekan.

Hiekka sopii erinomaisesti puulattioiden ja ulkohuussien kuuraukseen, pinttyneiden paistinpannujen puhdistamiseen - ja itse asiassa myös käsien pesuun. Merihiekan pienet ja pyöreät jyvät hiovat pehmeästi ja varovasti. Älä kuitenkaan pese kasvojasi tällä saippualla, sillä kasvojen iho on erityisen herkkä.

Hiekkasaippuan väriin ja tuoksuun Alexandra sai innoituksen Välimereltä: saippua muistuttaa siis ihanasti eteläisemmistä leveysasteista.

 

Tarvitset näitä:

 • glyseriinisaippuamassaa
 • sinistä saippuaväriä
 • eteerisiä öljyjä, joissa on rosmariinia ja laventelia
 • hienojakoista, pyöreäjyväistä hiekkaa
 • muovisia tai puisia saippuamuotteja, myös tyhjät maito- ja mehutölkit käyvät hyvin

Tee näin:

 1. Leikkaa saippuamassa 2 cm:n kokoisiksi paloiksi.
 2. Laita palat metallikulhoon ja nosta kulho vesihauteeseen liedelle.
 3. Nosta saippuamassa vesihauteesta, kun se on sulanut.
 4. Sekoita saippuaväri massaan. 3–5 tippaa riittää 100 grammaan saippuaa. Varmista, että väri on tarkoitettu saippuan värjäämiseen, sillä tavallisella elintarvikevärillä on tapana värjätä sekä astiat että kädet.
 5. Lisää nyt eteeriset öljyt. Alexandra käytti välimerellisiltä tuoksuvia rosmariinia ja laventelia, mutta voit yhtä hyvin käyttää mitä tahansa tuoksua. Noin 30 tippaa eteeristä öljyä riittää 100 grammaan saippuaa.
 6. Sekoita saippuamassaa, kunnes se alkaa saeta. Lisää hiekka. Yksi ruokalusikallinen riittää 100 grammaan saippuaa.
 7. Sekoita vielä vähän, jotta hiekka sekoittuu saippuamassaan ja kaada massa nopeasti muottiin. Tässä vaiheessa saippua voi jähmettyä niin nopeasti, että et välttämättä ehdi kaataa sitä muottiin. Silloin voit laittaa saippuan takaisin vesihauteeseen ja sekoitella, jotta se pehmenee uudestaan.
 8. Anna saippuan jähmettyä. Jähmettyminen kestää muutaman tunnin huoneenlämmössä, puoli tuntia jääkaapissa tai 10 minuuttia pakastimessa.
 9. Purista saippua varovasti ulos muotista ja leikkaa se sopivankokoisiksi paloiksi.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä