Strömsössä tehdään olkipallo

Olkipalloja rukiin korsista. Kuva: Strömsö

Oljenkorret liotetaan, avataan ja silitetään silitysraudalla. Mallin päälle kääntämällä ja liimaamalla olkisuikaleista syntyy perinteinen joulukuusenkoriste, kullanhohtoinen pallo.

Tee näin:

  • Oljenkorret on lähes aina liotettava ennen niiden työstämistä. Liotetut, avatut oljet silitetään silitysraudalla: näin syntyy litteitä ja leveitä olkisuikaleita, joista voi tehdä esimerkiksi kultaisia palloja.
  • Olkipallo koostuu 8 nauhasta, jotka ovat noin 1 cm leveitä. Pallon tekemiseen tarvitaan malli, sakset, liimaa ja klemmareita.

Katso videolta ohje pallon tekemiseen:

Perinteisiä olkitöitä rukiin korsista

Strömsön Lee ja Jim matkustivat Kärjenkoskelle tapaamaan Kristina Pitkäkoskea, joka on työskennellyt olkitöiden parissa noin 15 vuotta. Oljet kerätään perinteisesti juhannuksen ja elokuun puolenvälin välisenä aikana. Olkitöissä käytetään lähinnä ruista, sillä kaikki nykyaikaiset korrenvahvenneaineet ja oljenkorsien muunnelmat ovat tehneet useimmista muista viljalajeista huonommin olkitöihin sopivia.

Olkien keräämisen jälkeen ne kuivataan. Sitten Kristina poistaa niistä ylimääräiset lehdet ja tähkät ennen kuin hän leikkaa oljet ja jakaa ne erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Ennen olkia käytettiin patjan täytteenä, kenkien lämmikkeenä sekä koristeena - niistä tehtiin esimerkiksi himmeleitä. Kristina tekee kahta erilaista himmelimallia, joita hän myy erilaisissa käsityötapahtumissa. Lisäksi hän tekee erilaisia pienempiä koristeita ja olkipukkeja. Kristina myös kutoo oljenkorsia mukaan liinoihinsa.

Vinkki: Olkia on saatavilla askartelukaupoista.

 

 

kommentit

Aivan ihana olkipallo. Näin joulun alla vain on niin vaikea hankkia noita olkia.

Su, 2009-12-06 20:48

Olkiahan saa ostettua ihan askarteluliikkeistä. Hinta tietysti on rapea mutta mulla ainakin on riittänyt omiin askarteluihin...

>mamma Su, 2012-09-30 21:46

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä