Silikageelissä kuivatut kukat

Eri kuivaustekniikoilla saa erilaisia lopputuloksia. Perussääntö on, että mitä pidempään kuivaat, sen parempaa on jälki. Strömsössä kuivataan kukat nyt silikageelissä.

Silikageeli on askartelutuote, jota käytetään muun muassa kukkien kuivaamiseen. Tuotetta saa esimerkiksi verkkokaupoista tilaamalla. Silikageelillä kuivaaminen vie aikaa, mutta lopputulos on sen arvoinen!

Kukat yksinkertaisesti upotetaan varovasti silikageeliin ja nostellaan kuivatuksen jälkeen varovasti pois.

Huomioi, että vain aivan tuoreet kukat sopivat kuivattaviksi silikageelillä. Vanhoista kukista tulee kuivattaessa ruskeita. Jos poimit kuivattavat kukat omalta pihalta, tee se sateettomana, kuivana päivänä, mieluiten iltapäivällä.

Tarvikkeet

 • silikageeliä
 • astia
 • ohutta sidontalankaa (rautalankaa)
 • kukkia

Tee näin

 1. Puhdista kuivattavat kukat.
 2. Lyhennä kukan vartta niin, että jäljelle jää vain pieni, sentin parin pätkä. Työnnä varrenpätkään rautalankaa.
 3. Laita noin 3 – 5 sentin kerros silikageeliä kuivatusastian pohjalle.
 4. Työnnä kukat jauheeseen, kukinto ylöspäin.
 5. Peitä kukat varovasti jauheella: sirottele jauhetta kukan sisään ja työntele jauhetta sormin myös kukan alle ja sivuille niin, että kukka säilyttää muotonsa.
 6. Peitä kukat lopuksi kokonaan.
 7. Laita kuivatusastia lämpimään ja kuivaan paikkaan. Kuivatusaika riippuu kukissa olevan kosteuden määrästä. Normaali kuivatusaika on 1 – 2 viikkoa, joissain tapauksissa jopa kolme viikkoa.
 8. Kun kuivausjauheen väri vaihtuu sinisestä vaaleanpunaiseen, ovat kukat valmiita. Ole erittäin huolellinen, kun poistat jauheen kukkien ympäriltä  – kukat menevät tosi helposti rikki.

Asetelma kuivausjauheessa kuivatuista kukista

 1. Laita oasis-sientä (voit muotoilla haluamasi palan kuivatiilestä) ruukkuun, maljakkoon tai muuhun astiaan.
 2. Peitä oasista hieman sammalella tai vastaavalla.
 3. Työnnä kukat oasikseen pinseteillä. Laita halutessasi pikkutippa liimaa kukan varteen. Muista että kukat ovat erittäin hauraita.
 4. Halutessasi voit suihkuttaa asetelmaan lopuksi lakkaa.

Kuivakukat haalistuvat helposti kirkkaassa auringonvalossa. Jos kukat alkavat näyttää ajan myötä värittömiltä, suihkuta niiden päälle uusi kerros lakkaa. Se vahvistaa väriä ja estää myös kukkia pölyttymästä.

Silikageelin sijasta voit käyttää merisuolaa. Suola täytyy huuhtaista, jotta siitä lähtee ylimääräinen pöly pois. Kuivata kukat suolassa samalla tavoin kuin silikageelissä. Kuivausaika vaihtelee 4 – 6 viikkoon.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

Silikageeli

 • Käyttövalmis silikageeli on sinistä. Kun aine on imenyt itseensä kosteutta, se muuttuu vaaleanpunaiseksi.
 • Silikageelistä saa kosteuden pois kuivattamalla jauheen uunissa. Laita jauhe uunipellille uuniin noin 130 asteeseen. Sekoittele välillä ja ota pois uunista, kun väri on muuttunut taas siniseksi.
 • Säilytä silikageeliä tiivissä astiassa. Laita aine astiaan ja päälle vähän talouspaperia. Sulje purkki huolella kannella, sillä silikageeli imee itseensä kosteutta myös ilmasta!

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä