Strömsö: Vihellyspilli pellistä

Strömsö: Vihellyspilli pellistä

Tarvitset näitä:

 • ohutta peltiä olevan peltipurkin tai vanhan läkkipeltisen piparkakkumuotin
 • peltisakset
 • viivaimen
 • kynän
 • laakapihdit
 • jonkin lieriönmuotoisen apuvälineen, jonka halkaisija on noin 15 mm, esim. pultin
 • hiekkapaperia
 • laastaria siltä varalta, että viillät sormesi peltiin

 Peltipilli, Strömsö.

Tee näin:

 1. Leikkaa ensin peltipurkki auki niin, että saat suorakulmaisen litteän pellinpalan.
 2. Mittaa pellinpalan pitkästä sivusta kaksi noin 1,5 cm:n levyistä suikaletta ja leikkaa ne irti peltisaksilla. Pellin reunoista voi leikatessa tulla hyvin teräviä. Peltisuikaleiden leikatut reunat kannattaa siis hioa, jotta vältyt haavoilta.
 3. Taivuta pellinpalan toinen pää pultin ympäri niin, että siitä tulee ympyränmuotoinen. Taivuta sitten pelti 90 asteen kulmaan. Suikaleen suorasta pätkästä tulee osa pillin suukappaletta. Katkaise peltisuikale noin 3 cm:n päästä taitoksesta ja leikkaa sen molemmista kulmista pieni pala pois, jotta pääset eroon terävistä reunoista.
 4. Ota toinen peltisuikale ja leikkaa se noin 3–4 cm:n pituiseksi. Aseta se ensimmäisen palan suoran osan päälle ristiin ja taita sen päät alemman palan alapuolelle. Tämä on suukappaleen toinen osa. Taita keskeltä ulos työntyvä suora osa alas kahta äsken taitettua päätä kohti. Nyt suukappale on valmis.
 5. Säädä suukappaleen aukkoa pienellä kapealla ruuvimeisselillä. Voit käyttää myös naulaa. Pääasia on, että ilma pääsee kulkemaan kunnolla suukappaleen läpi, kun pilliin puhaltaa. Voit joutua säätämään myös suukappaleen edessä olevaa taivutettua osaa niin, että se tulee suukappaleen aukon eteen. Kokeile erilaisia säätöjä, kunnes pillistä lähtee hyvä ääni.
 6. Jotta pillistä tulisi ääni, sen sivujen aukot pitää tukkia. Ota huomioon, että sivujen pitää olla tiiviit. Vihellyspillistä on helpointa pitää kiinni peukalolla ja etusormella. Nautinnollisia vihellyshetkiä!

Vinkki: Vihellyspilleistä lähtee melko korkea ääni, joten lähellä olevat herkkäkorvaiset saattavat tarvita korvatulppia.

Strömsö: Vihellyspilli pellistäStrömsö: Vihellyspilli pellistäStrömsö: Vihellyspilli pellistä

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä