Uudelleen-muotoilijan muovipussilamppu

 

Reima Honkasalo käyttää töissään valmiiksi muotoiltuja tavaroita kuten vanhoja silitysrautoja, lasinpesunestekanisterien korkkeja ja oluttölkkien pohjia, ja luo niistä uusia muotoja. Useimmiten lopputuloksena syntyy lamppu.

Tässä työssään Honkasalo pohtii suhdettaan roskiin tai jätteeseen ja muovaa muhkean lampun metalliverkosta ja hedelmäpusseista.

 

Tarvitset näitä:

 • muovipusseja
 • metalliverkkoa
 • sähköjohdon, lampunpidikkeen ja hehkulampun

Strömsön muovipussilamppu

Tee näin:

 1. Silitä muovipussi tasaiseksi ja lei kkaa kantokahvat pois. Leikkaa myös pohjaosa pois. Leikkaa jäljelle jäänyt osa neljään yhtä suureen osaan (katso ohjekuvat alla olevassa kuvagalleriassa).
 2. Suorista leikatut osat, tee n iistä tasainen pino ja leikkaa kaikki keskeltä. Jos olet noudattanut ohjeita, kaikkien neliöidesi pitäisi olla suunnilleen samankokoisia. Jos käytät erikokoisia muovipusseja tai muuta muovia, leikkaa ne siten, että saat noin 17x17 cm:n kokoisia neliöitä.
 3. Rypistä neliö pitkänomaise ksi kappaleeksi. Älä rullaa, koska rullattu muovi ei avaudu yhtä kauniisti kuin ryppyinen muovisuikale sidottuasi sen kiinni verkkoon.
 4. Taita muovisuikale keskeltä.
 5. Pujota taitettu osa läpi verkon silmästä, niin että se muodostaa silmukan. Vie suikaleen päät silmukan läpi. Katso että molemmat päät ovat suunnilleen yhtä pitkät ja kiristä.
 6. Ensimmäinen solmu on valmis.  Nyt puuttuvat enää loput solmut!
 7. Jotta verkko ei jäisi näkyviin ylimmällä ja alimmalla rivillä, sido jokaiseen silmään kaksi muovisuikaletta. Muihin silmiin riittää yksi muovisuikale kuhunkin.
 8. Leikkaa metalliverkosta ympyrä, joka pitää valonlähteen paikoillaan. Ympyrän läpimitta on hieman pienempi kuin varjostimen, mutta jätä verkkoa leikatessasi ympyrän reunoille lisäksi parin sentin vara ja käännä metallilankojen päät ylöspäin. Ole tarkkana että lamppu tulee keskelle varjostinta, jotta varjostin roikkuisi suorassa.
 9. Lopuksi ympyränmuotoinen lampunpidike asetetaan varjostimen sisään ja kiinnitetään verkon omilla langanpäillä.

kommentit

Minua ei muovipussilamppu kiinnosta, koska se vaikuttaa monimutkaiselta, mutta paperilyhdystä olen kyllä kuullut.

>Atro Niiniluoto Pe, 2011-03-18 22:38

Monimutkainen ei ole välttämättä paha asia. Ei yksinkertainenkaan.

Hengenvaarallinen kuitenkin on paha asia, ja mielestäni materiaali syttyy niin helposti ja hehkulamppu kuumenee niin kuumaksi, etten välittäisi niillä ja hengelläni tai omaisuudellani alkaa leikkimään.

Käyttäkää edes polttimoa, joka ei kuumene, pienoisloistelamppua tai led-lamppua.

>En osta tätä ideaa Su, 2013-09-15 22:27

Paljonko verkkoa tarvitaan? Meillä on muovipussit nyt kerättynä ja verkkoa löytyy, mutta minkäskokoinen sitä nytten suurinpiirtei leikataan? Ja onko tuo varjostin kuinka paloturvallinen?

>Anette La, 2013-02-09 09:30

Ei ole paloturvallinen. Kokeile huviksesi, kauanko tuollainen pussi sulaa hehkulampun päällä. Kas kevyt pussukkainen lennähtää helposti väärään paikkaan ja väärään asentoon.

>Puuha-Pete Su, 2013-09-15 22:23

En viitsisi valitella muuten hyvästä ideasta, mutta hehkulamppu kuumenee kylliksi sytyttääkseen jopa puuvillakankaisen varjostimen, saati ohuenohuen muovin. Muistanette, että puuvillan silityslämpötila on 200 astetta. Kokeiltu on myös, että vaahtokarkki sulaa ja palaa hehkulampun päällä.

Vaikkei Suomessa olekaan USA:n vahingonkorvausoikeudenkäyntien kaltaista sirkusta, voisi vastuuttoman idean kuitenkin varustaa edes varoituksella, että kukin polttakoon vain harkinnan perästä oman tönönsä "design-lampulla". Vaihtakaa nyt edes loistelamppu hehkulampun tilalle tuohon ohjeeseen.

Kiitän omasta ja taloyhtiön puolesta.

>vainaa (tuleva) Su, 2013-09-15 22:20

Tämä kun roihahtaa liekkeihin, tulee uusi merkitys sanonnalle "Ei käynyt kuin Strömsössä."

>Jasu Su, 2013-09-15 22:24

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä