Kylässä Onni-kotikaupassa

Onni-kotikauppa. Kuva: Viivi Lehtonen

Muotoilija Tuula Pöyhösen Onni-kotikauppa on asuintalon katutasossa. Kulmakatua ei löydä ihan helposti, eikä kauppa mainosta sijaintiaan värivaloin tai näyteikkunoin. Osoite pitää tietää ja ovikello löytää.

onniSisälle astuessa kauppa on perheen kodin eteisessä. Kaikki värikkäät vaatteet ja asusteet sekä upeat puukengät on ripustettu erikoisesti, mutta valkoinen tila ei ole karu, tunnelma on lämmin ja värikäs. Tuulan luona on mukavaa, keitämme kahvit ja syömme pullaa.


Miten ihmiset löytävät tänne?

- Hyvin, esimerkiksi eräs amerikkalainen blogaaja löysi puukenkäni netistä ja ihastui. Sen jälleen hän merkkasi kaupan sijainnin blogiinsa Google mapsin avulla.

Kauppa on ollut kodin yhteydessä nyt kahden vuoden ajan ja asunto on koko ajan ollut myös perheen koti. Onni-kauppa oli ensin Merimiehenkadulla, mutta kannattavuussyistä Tuula päätti jatkaa töitä kotona.

- On kivaa olla kotona, kun lapset tulevat koulusta ja päiväkodista. Nyt lapset voivat pyöriä mukana osan päivää, eikä esimerkiksi hoito sairastapauksissa vaadi niin paljon järjestelyä.

- Minulle sopii täydellisesti, että työt ovat kotona. Monitekeminen on mukavaa; lataan pyykit koneeseen ja jatkan taas töitä. Perhe joutuu kyllä sopeutumaan siihen, että ompelukoneet ovat keittiössä ja osa kotia on välillä julkista tilaa.

Tuulan mielestä kotikaupan idea ei ole yhtään uusi; ennen oli suutari- ja räätälitaloja ja tämäkin huoneisto oli ennen neuletehdas Silmu. Kahdeksan vuotta sitten talon tiloja ruvettiin muuttamaan asunnoiksi. Tuula Pöyhönen miehensä kanssa löysi tämän asuntoaarteen tutun kautta.


Millaisen tunnelman haluat luoda kotiisi ja kotikauppaasi?

- Emme ole kauheasti suunnitelleet sisustusta. Paikat vain sisustuvat ja tunnelman luovat ihmiset. Monesti toivon, että voisin muuttaa tunnelmaa, mutta en pysty.

onniVärivalinnat ovat osoittautuneet käytännölliseksi. Valkoinen on hyvä väri: se on helppo maalata tai pestä, koska lian näkee ja tahrat on helppo puhdistaa. Valkoinen on hyvä kontrasti lasten värikkäille leluille.

Tuula haluaa että lapset saavat nauttia lapsena olosta kotona, olla lauman jäseniä.

- Parasta on kun lapset saavat puuhastella kaikkea rauhassa omassa kodissa, eikä kaikkia harrastuksia tarvitse lähteä suorittamaan kodin ulkopuolelle.

Tuula oli ensin huolissaan, kun lapset eivät piirtäneet, mutta kun piirtäminen alkoi hän laittoi kaikki lasten työt esille toimistoonsa. Nyt siellä onkin hieno ja värikäs taideseinä.


Mikä kodissanne on parhainta?

- Ehdottomasti sijainti, kaikki on lähellä ja tänne katutasoon pääsee helposti sisään.


Mikä on kotinne lempipaikka?

- Minun mielestäni se on asunnon hiljaisin paikka, mikä se sitten aina onkin. Uusperheen ja neljän lapsen arjessa käytän aika usein myös kuulosuojaimia, jos haluan katsoa vaikka elokuvaa rauhassa.


Miten tässä kodissa rentoudutaan?

- Mielestäni rentouttavinta on kun kaikki puuhailevat omiaan, eikä kenelläkään ole nälkä tai muita tarpeita.


Miten Tuulalla ollaan kylässä?

Tuulan mielestä on helpompaa, että ihmiset tulevat kylään. Keittiö on avara tila, johon mahtuu niin uusperhe kuin lasten kaverit ja muut vieraat.

- Kutsun mielelläni vieraita kotiini, ja meillä onkin aika paljon trafiikkia, se on kivaa. Olemme myös järjestäneet isoja juhlia esimerkiksi vappuna tai uutenavuotena ja silloin kutsumme kaikki, ketkä puhelinluetteloista löytyvät. Yleensä paikalla on lopulta hyvä sekalainen jengi eri-ikäistä porukkaa ja naapuritkin avaavat ovensa.

Onpa Tuulan kotona eli Onnissa järjestetty myös Ok Talk -niminen tapahtuma nyyttäriaamupaloineen.

- On ihanaa, että kaiken järjestämisen ei tarvitse maksaa, vaan voi vaihtaa palveluita ja osaamista, auttaa toisia ja olla yhdessä.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

Kutsu meidät kylään! Eikä tarvitse siivota liikaa.

Lähetä kuva ja tarina kodistasi olotila(at)yle.fi

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä