Blogistania: Evil dressmaker ja Meri Kortteenpohja

Blogistania: Evil dressmaker ja Meri Kortteenpohja. Kuva: Mape Morottaja

Viisi vuotta sitten Meri Kortteenpohja hurahti vintageen, kun hän löysi aiheeseen keskittyneen keskustelufoorumin. Hän ymmärsi, etteivät vanhat vaatteet ole pelkästään kauniita kuvia kirjojen sivuilla, vaan niitä oikeasti löytyy kirppiksiltä ja on ihmisiä, jotka pukeutuvat niihin säännöllisesti. Sen jälkeen elämän on täyttänyt vanhantavaranliikkeistä löytyneet aarteet, vanhat vaatteet, käsityöt ja ihanat kirpparilöydöt.

- Minua viehättää vanhojen vaatteiden tietynlainen estetiikka ja naisellisuus, kauniit ja
erikoiset yksityiskohdat. Vanhoissa vaatteissa on jotain mystistä. On kiehtova ajatus, että vaatteella on historia ja salaperäinen pitkä elämä takanaan, Meri toteaa.

Vintagen innoittamana Meri perusti Evil Dressmaker -blogin. Blogi pursuaa vintage-asukokonaisuuksia, vanhojen vaatteiden ja esineiden tuunausta sekä muitakin käsitöitä. Meri aloitti bloggaamisen 2008, luettuaan ensin muiden bloggaajien muotiblogeja.

- Koluan paljon kirppareita ja blogissa haluan jakaa löytöjäni lukijoiden kanssa. Teen myös paljon käsitöitä, erityisesti vanhojen ohjeiden mukaan, Meri kertoo.

Lukijat ovat Merin kaltaisia käsitöistä ja vintagesta kiinnostuneita nuoria naisia. Meri kirjoittaa sekä englanniksi että suomeksi, joten blogilla on lukijoita esimerkiksi Australiassa ja Kanadassa.

Meri on aktiivinen vintagen sanansaattaja, sillä hän toimii Fintage ry:n varapuheenjohtajana. Joukko on pieni ja aktiivinen.

- Meitä kaikkia yhdistää rakkaus vanhaan – niin vaatteisiin, huonekaluihin, esineisiin kuin autoihinkin, Meri listaa.Blogistania: Evil dressmaker. Kuva: Mape Morottaja, Yle

Merille on tärkeää kierrätys, vaatteiden ja esineiden uusiokäyttö, eikä hän voi sietää nykymuodin kertakäyttöisyyttä. Tämän takia hän mieluummin ostaa vanhoja vaatteita; niiden laatuun voi luottaa.

- On kestämätöntä, että joku neule voi jo parin pesun jälkeen menettää muotonsa ja nukkaantua! Vanhat vaatteet on tehty huolella ja hyvistä materiaaleista. Eräätkin villakankaiset housut ovat olleet minulla 20 vuotta ja ovat aivan priimat edelleen, Meri ylistää.

Meri on ammatiltaan ompelija ja tilaustöiden lisäksi hänellä on myös oma vaatemallisto.

- Vaatemallistoni on vintage-henkinen, jossa vanhaa kunnioitetaan. Vaatteet on tehty usein vanhojen kaavojen mukaan ja joissakin on osittain käytetty vanhoja materiaaleja tai kierrätetty osia, kuten nappeja, vanhoista vaatteista, Meri kertoo.

Blogistaniassa pääsemme tutustumaan Merin mallistoon lähemmin. Uutena harrastuksena Meri on aloittanut burleskin ja ohjelmassa pääsemme myös näkemään, miten hän valmistautuu ammattiburleskiopettajan avulla ensimmäisiin esiintymisiinsä. Meri myös järjestää ystävilleen mekkoswapin, jossa kukin tuo käyttämättömiä, vanhoja mekkoaarteitaan vaihtoon. Blogistania: Evil dressmaker. Kuva: Mape Morottaja, Yle

Vintage-tyylisiä blogeja, joita Meri seuraa:

Kotimaiset:
freelancersfashion.blogspot.fi/
harleansheyday.blogspot.fi/
hopeapeili.blogspot.fi/
vintagefollies.blogspot.fi/
rosiethecrafter.blogspot.fi/
www.fintage.net/blogi/

Ulkomaiset:
blog.caseybrowndesigns.com/
www.diaryofavintagegirl.com/
esmeandthelaneway.blogspot.fi/
blog.johannaost.com/
miriamskafferep.com/
www.myhappysewingplace.com/
pullyoursoxup.blogspot.fi/
blog.bygumbygolly.com/
misskatie-littleredsquirrel.blogspot.fi/
lettersfromhomefront.blogspot.fi/

Blogistanian uudet jaksot YLE TV2 tiistaisin klo 19:30 ja Areenassa. Blogistania: Evil dressmaker. Kuva: Mape Morottaja, YleBlogistania: Evil dressmaker. Kuva: Mape Morottaja, Yle

kommentit

Voi vintage nainen, anna osoite, lähetän sulle kynsilakkaa!Q!!

>vintaage Ti, 2013-10-29 19:57

Voi ei, samaa mieltä, Merin lakat Juhannukselta 201?, herätti tosiaan huomiota, miten voi mennä tuon näköisenä kuvauksiin, ei lakat tarvi olla vintagea:-) kamalat kynnet!!! hirveet.

>Piritta Ti, 2013-10-29 20:08

Hirveät!!! ei kynnet tarvii olla 50-luvulta???

>Piritta Ti, 2013-10-29 20:10

Hahaha! Prioriteetit. Oli pikkusen tärkeämpääkin tekemistä kuin miettiä jotain kynsilakkojen korjaamista. Pienet on murheet jos tuo oli ainoa asia mitä ohjelmasta jäi mieleen.

>Meri Ti, 2013-11-12 21:42

Kamalat!!!

>Piritta Ti, 2013-10-29 20:14

>Tavallinen tilanne tuo mitä ihmettä?, lakattu mut ei jaksa uudelleen:-) Parasta, Ihana,a pulleakin nainen heittäytyy siihen mistä pitää. kivaa, (lihavat)muodokkaat kunniaan.

>Tiina Ti, 2013-10-29 20:20

Haha, täällä on taas keskitytty olennaiseen. :D

>JJ Ti, 2013-10-29 20:56

Saattaa olla, että ompelijattaren kynnet ovat melko kovilla päivän aikana? Otetaas rauhassa, siskot, ja keskitytään positiiviseen.

Rohkeita ovat Blogistanian bloggaajat, kun avaavat kotinsa ja elämänsä katsojille. Varsinkin kun kommentit ovat sitten tällaisia.

Kiitos rohkealle Merille, mielenkiintoinen ja inspiroiva jakso!

>LL Ti, 2013-10-29 22:09

Kiitos!
Ja sitähän ne juurikin on, ompelijan kynnet jotka menee tuohon kuntoon kutakuinkin päivässä-kahdessa.

>Meri Ti, 2013-11-12 21:44

Hei Meri!Tosi ihana sarja.Itse käyn kirppareilla ja ostan vaatteeni sieltä .Korjailen ja muutan sopiviksi.Nuorempana neuloin vaatteeni ,vaan vanhempana laiskistuu.Nykyään puikkoja vaan heiluttelen .Muutamat kymmenet sukat vuodessa vaihtaa omistajaa.Hyvää jatkoa elämässä ja vaatteiden parissa.t.Sirkkaliisa Lieksasta.

>Sirkkaliisa Ke, 2013-10-30 11:23

Kiitos! Kierrättäminen ja käsillä tekeminen saavat minulta aina arvostusta. Harmi että sellainen arvostus on niin harvassa nykyään.

>Meri Ti, 2013-11-12 21:47

Hei Meri! Katson juuri ohjelmaasi ja valitit ettet saa oikein asuihin sopivia kenkiä. Nyt kerron sinulle oivan kenkäkaupan täältä Rautalammilta. Valosuossa on erittäin vanhoja kenkiä myynnissä ja laatikoiden päällä saattaa olla hinnat sodanaikuiselta ajalta jotka ostotilanteessa muuntuu hienosti euroiksi ja eivät todella ole kalliita. Varmasti Asko avaa ovensa kaupalle minä kellonaikana sulle käy tulla. Laitappa auto täyteen samanhenkisiä ihmisiä ja ei kun kaupoille vaan. Samalla kannattaa käydä pitsalka Morton ravintolassa joka alkaa olla hienosti maankuulu.
Tässä kenkäkaupan tiedot: kenkäkauppa Valosuo Asko puh:017-530 106.

>Tuula Su, 2013-11-03 14:15

Kiitos Tuula tästä vinkistä. Laitanpa yhteystiedot muistiin josko tässä ehtisi poiketa joskus Rautalammin suuntaan!

>Meri Ti, 2013-11-12 21:48

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä